Pesticiden, HVC en de invloed op vruchtbaarheid
Overal vinden we pesticiden. Een recent onderzoek van het ministerie van landbouw liet zien dat 65% residu van bestrijdingsmiddelen positief uit de test kwam. Pesticiden kunnen het intellectuele vermogen in ontwikkeling van het individu verlagen. Zelfs als je producten er gezond, vers en schoon uitzien, kan het nog steeds de meest schadelijke pesticiden bevatten die gebruikt zijn om de productgroei te bevorderen. Daarom heb ik er altijd op aangedrongen biologische alternatieven te kopen. Maar niet iedereen kan dat betalen, ik op het moment zeker niet! De meest schadelijke producten – omdat zij de meeste pesticiden bevatten – zijn:
Sla, tomaten, komkommers, appels, preien, perziken, aardbeien, peren, druiven, paprika’s, sinaasappels, bleekselderij, cherrytomaatjes, hete pepers, nectarines, aardappelen, spinazie, groene bladgroenten en courgettes.
Van de positieve kant bekeken, is er ook een groep groenten en fruit die laag scoort. Bovenaan de lijst: de avocado, die maar 1% in de test laat zien, waarmee weer eens bewezen is dat avocado’s goed zijn voor je gezondheid. De schoonste producten die je kunt vinden zijn:
Asperges, avocado’s, kool, meloen, maïs, aubergines, grapefruits, kiwi’s, mango’s, champignons, uien, papaya’s, ananassen, erwten en zoete aardappelen.
Maar stel je smacht naar een sappige Fuji-appel; wat kan je dan het beste doen?
Zelf spoelwater maken!
Zo klaar en je hebt alleen maar een simpel huishoudmiddeltje nodig: een beetje witte azijn! Dit recept is eenvoudig: 90% water en 10% witte azijn, en het liefste in een grote kom om ruimte over te houden. Laat het product ongeveer 20 minuten in de mix weken en spoel het dan af met vers koud water. Als je tere vruchten zoals blauwe bessen hebt, dan laat je ze er korter in. Blauwe bessen hebben een poreuze schil en de huisgemaakte azijnmix overheerst hun natuurlijke smaak. Mocht je nog een azijnlucht blijven ruiken op je fruit en groentes kan je altijd citroenwater gebruiken om de stank te verwijderen. Als je klaar bent, vind je een troebel vetachtige overblijfsel op de bodem van je spoelbak. Je raadt ’t natuurlijk al; dat is het pesticidenoverblijfsel dat in je product is blijven zitten. Stel dat je vooral geen azijn wilt gebruiken omdat het stinkt. Geen zorgen, er is een goed alternatief. Volgens het Centrum voor Milieuwetenschappen kun je ook met 2% zout water de pesticiden eruit halen.
Als je de bovenstaande methodes gebruikt, kun je tot 70% bestrijdingsresidu uit je product verwijderen. Natuurlijk zal er altijd iets achterblijven in de plooien en andere ruimtes die handmatig moeilijk te verwijderen zijn. Toch loont het de moeite de tijd te nemen om je voedsel goed schoon te maken en te bereiden. Een enorm profijt voor jezelf en je gezin, want elke ondernomen actie in het verwijderen van pesticiden in groente en fruit brengt je dichter bij een gezond(er) lichaam.
PESTICIDEN, HVC EN DE INVLOED OP VRUCHTBAARHEID
Uit onderzoek blijkt dat pesticiden op groentes en fruit invloed hebben op je hormoonbalans. Deze substanties worden HVC genoemd (hormoon verstorende chemicaliën). Ze imiteren hormonen en brengen het endocriene systeem bij dieren en mensen uit balans.
Met grote gevolgen voor groei, seksuele ontwikkeling, voortplanting, en zelfs gedrag.
HVC, kinderen en embryo’s. Het PAN (Pesticide Action network) maakt zich terecht zorgen over de uitwerking van deze pesticiden op kinderen en (ongeboren) baby’s. Er is nu aangetoond dat de placenta deze stoffen er niet uitfiltert, in tegenstelling tot wat men vroeger dacht. Omdat het afweersysteem van kinderen nog steeds in ontwikkeling is zijn deze stoffen zeer schadelijk voor hen; hun lijfje kan deze stoffen minder goed afvoeren. Door hun veel lagere lichaamsgewicht ligt hun tolerantieniveau veel lager dan bij een volwassene. Wetenschappers zijn het er nu over eens dat vooral voor embryo’s in ontwikkeling de afwezigheid van deze chemicaliën cruciaal is omdat ze de fijn afgestemde systemen van ontwikkeling in de war kunnen schoppen. Hormonen spelen een belangrijke rol in het proces van opbouw van het lichaam. Daarnaast hebben vele hormonen invloed op het DNA. Verstoring hiervan heeft effect op het zenuwstelsel, de hersenen en seksuele organen. Deze verstoringen blijven vaak onopgemerkt in de eerste jaren, maar uiten zich dan op latere leeftijd in de vorm van motorische achterstand, ADHD, geheugenproblemen, onvruchtbaarheid en in een later stadium zelfs kanker.
Op de website endocrine-disruption.com van Theo Coldborn, een vooraanstaand wetenschapper die zich specialiseert in het effect van HVC op het menselijk lichaam, vind je een tijdslijn waarop aangeduid staat in welke fase van ontwikkeling een ongeboren kind het meest kwetsbaar is voor deze pesticiden en ander chemicaliën. Voor elk stadium van ontwikkeling toont de grafiek aan welke organen kwetsbaar zijn voor welke stoffen.
Wat kan je zelf doen om pesticiden te vermijden?
- Eet zoveel mogelijk biologisch, vooral als je zwanger bent of zwanger wilt worden.
- Hoewel de meeste pesticiden via de oppervlakte in de vrucht of groente doordringen, zitten pesticiden vooral op en in de schil van groenten en fruit. Niet alle restjes van bestrijdingsmiddel worden verwijderd met wassen. Door de schil goed te wassen en/of verwijderen verwijder je ca. 70% en verlaag je daarmee de dosis pesticiden die je binnenkrijgt.
- Vermijd blikjes met plastic coating aan de binnenkant.
- Vermijd zoveel mogelijk voedsel verpakt in pvc film. Gebruik liever alufolie in plaats van plasticfolie om eten in te bewaren.
- Vermijd zoveel mogelijk drank en voedsel dat verpakt is in plastic flessen of containers. Die lekken HVC.
- Vermijd kassabonnen, die bevatten een hele hoge dosis BPA
- Heb je een baby, gebruik BPA-vrije speentjes, flesjes en speelgoed. Helaas zijn deze nog steeds legaal te krijgen in Europa (behalve Oostenrijk).
Liefs,
Melany.[/dt_vc_list]
Enkele pesticiden en wat ze veroorzaken
Bifenthrin:
veroorzaakt eisprong verstoringen
(Liu, 2011).
Zit op sla, tomaten, komkommers, appels, prei, perziken, aardbeien, peren, druiven en paprika.
Carbendazim en Benomyl:
heeft schadelijke effecten op de mannelijke voorplantingsorganen en resulteert in o.a. verlaagde spermaproductie.
(Gray, 1990; Lazzary, 2008; Moffit, 2007; Yu, 2009).
Zit op sla, tomaten, komkommers, appels, prei, perziken, aardbeien, peren, druiven en paprika.
Chlorpyrifos-methyl:
blokkeert de activiteit van mannelijke geslachtshormonen. (Kang, 2004).
Zit op sla, tomaten, komkommers, appels, perziken, aardbeien, peren, druiven en paprika.
Prochloraz:
Deze pesticide werkt extreem hormoonverstorend en tast vooral de voortplantingsklieren aan. Ze veroorzaakt vrouwelijke trekken bij mannen en seksuele afwijkingen (Blystone and al., 2007).
Zit op aardbeien, druiven en paprika.
Mancozeb:
is de veroorzaker van maar liefst
8 types van kanker waaronder borst-, lever-, pancreas- en schildklierkanker. (Belpoggi, 2002).
Zit op sla, tomaten, komkommers, appels, prei, perziken, aardbeien, peren, druiven en paprika.