Hoe voeding en fertiliteitsyoga helpen bij je kinderwens. Dit boek is de syllabus van de succesvolle cursus, fertiliteitsyoga & -voeding die Rika Lukac door het land geeft. Of je nu natuurlijk zwanger wilt worden of in een medisch traject zit, er is zoveel dat je zelf kunt doen om het proces van zwanger worden te ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat stress een belangrijke rol speelt bij het uitblijven van een zwangerschap. In een notendop kan je stellen dat een te hoge cortisolspiegel (stress) vruchtbaarheidsverlagend werkt. In het boek (en cursus) legt Rika Lukac uit waarom, welke 6 stress-assen voor extra stress-belasting zorgen en hoe je deze weer in balans kan brengen met yoga en aangepast diëet.

1 op de 6 koppels heeft moeite met zwanger worden. Een te hoge cortisolspiegel (stress!) werkt vruchtbaarheidsverlagend. In het nieuwe praktische handboek ‘InNESTeling, zwanger worden & blijven – Hoe voeding & fertiliteitsyoga helpen bij je kinderwens‘ legt yogadocent en voedingsspecialist Rika Lukac uit welke 6 stress-assen voor extra stressbelasting zorgen. Aan de hand van heldere voorbeelden geeft Rika advies hoe je die stress-assen met een yoga- en dieetstappenplan tot rust brengt. ‘InNESTeling, zwanger worden & blijven‘ is een boek voor iedereen die zwanger wil worden.

Stresshormoon en voortplantingshormoon

Onderzoek (Wasser ’93) wijst uit dat stress een belangrijke factor is bij verlaagde vruchtbaarheid: hogere stressscores gaan samen met verlaagde zwangerschapsscores. Fysiologisch is dat verklaarbaar: het lichaam reageert op hedendaagse stressoren als op een hongerig kijkende tijger: het lijf wordt in paraatheid gebracht om te vluchten/vechten, dus voortplanten moet even wachten. Progesteron is het grondstofhormoon van zowel voortplantingshormonen als stresshormonen. Bij stress geeft het lichaam altijd voorrang aan overleving.

Voeding en stress

Rika Lukac beschrijft als eerste dat naast externe stress ook voeding een belangrijke rol speelt bij uitblijvende zwangerschap. In haar boek behandelt ze 6 voedings-stress-assen (uitdroging, een schommelende bloedsuikerspiegel, verzuring, overbelaste lever, verstoorde darmwerking en tekorten aan vitamines, mineralen en micro- en macronutriënten). In de praktijk blijkt dat het stelselmatig uitschakelen van deze zogenaamde stress-assen in combinatie met yoga letterlijk vruchten afwerpt.

Voor wie?

‘InNESTeling, zwanger worden & blijven’ is een boek voor alle koppels die ongewenst kinderloos zijn. Of je nu via een natuurlijke wijze zwanger wilt worden, of in een medisch traject zit, op het gebied van voeding en beweging kun je zelf veel doen om het proces te ondersteunen.

Over de auteur: Rika Lukac

Na haar carrière als architect verdiepte Rika Lukac (Vlaanderen, ‘71) zich 12 jaar lang in yoga. Ze specialiseerde zich in zwangerschaps- en fertiliteitsyoga, orthomoleculaire voedingsleer en epigenetica. Rika geeft diverse opleidingen en cursussen, zowel in Nederland als België. Ze is moeder van Manouk (2010) en Lyla (2013).

e