In verband met het Corina virus, kunnen activiteiten niet doorgaan,
vraag dit voor de zekerheid altijd even na bij de organisatie.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Jaarlijkse Gondelvaart Koedijk

19 augustus 2023 - 20:00 - 23:30

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every year that begins at 20:00 on day third of augustus, repeating indefinitely

zie website
gondelvaart Koedijk

De grootste Gondelvaart van Nederland!

KOEDIJK heeft een rijke historie en het dorp stamt uit het begin van de 14e eeuw. Gelegen in een zeer waterrijke omgeving leefde de bevolking oorspronkelijk van veeteelt, land- en tuinbouw en visserij. Vooral de koolteelt gaf de regio grote bekendheid. Het vervoer in het gebied was geen eenvoudige klus. want alle producten moesten door de vele slootjes met kleine bootjes, z.g. akkerschuiten, worden vervoerd. De ruilverkaveling van het gebied, die van 1968 tot 1972 plaatsvond, maakte alles anders. Er werd niet meer gevaren doordat de sloten werden gedempt en het vaarverkeer werd omgezet in rijverkeer.
Toen de toenmalige VVV begin jaren zestig een dagje uit gingen naar de Gondelvaart in Giethoorn, is het idee geboren om dit ook in Koedijk te organiseren met de akkerschuiten van de tuinders en veehouders. Zo is op 27 juli 1963 met 20 deelnemers de 1e Koedijker Gondelvaart op het Noord-Hollands Kanaal gehouden. Op dit initiatief wordt nu nog steeds voortgebouwd door de Gondelvaartvereniging Koedijk.
De oorspronkelijke akkerschuiten zijn na de ruilverkaveling door dekschuiten vervangen. Groepen bewoners bouwen dekschuiten op met fraaie taferelen, die in het schemeravondlicht als een sprookje aan het bezoekende publiek voorbij varen, hetgeen tot romantische effecten leidt. Het geheel wordt ondersteund door livemuziek op verschillende gondels.
De jaarlijkse gondelvaart, wordt gehouden op de 3e zaterdag in augustus, tussen het Noordeinde van het dorp, langs de gehele Kanaaldijk, en eindigend bij de bekende houten Koedijker Vlotbrug. In 2011 heeft het bestuur tijdens de jaarvergadering aan de leden gevraagd of zij akkoord wilden gaan om na 47 jaar traditie de gondelvaart voor het eerst vanaf de vlotbrug in het zuiden te starten. Dit om de wachttijd voor de grote hoeveelheid publiek – die jaarlijks op de hoogte van de Zonneweid aanwezig is – te bekorten.
De Gondelvaart trekt jaarlijks duizenden bezoekers wanneer het pittoreske kanaaldorp verlicht wordt met duizenden lampjes, fraai aangeklede gevels en versierde tuinen. Dit geheel wordt opgeluisterd met een Braderie, die is geconcentreerd in het midden van de Kanaaldijk, op de Zonneweid en in de Saskerstraat.
Voorts zijn extra attracties te bezoeken op verscheidene locaties in het dorp.

U bent van harte welkom op de Koedijker Gondelvaart!

Gegevens

Datum:
19 augustus 2023
Tijd:
20:00 - 23:30
Kosten:
zie website
Evenement Categorie:
Site:
https://www.facebook.com/gondelvaart.koedijk

Organisator

gondelvaart Koedijk
Telefoon:
06 - 2724 4725
Site:
www.gondelvaartkoedijk.nl

Locatie

Gondelvaart Koedijk
Noordeinde
Koedijk, Noord-Holland 1831BD Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
06 - 2724 4725
Site:
www.gondelvaartkoedijk.nl