Van Harte gefeliciteerd, je bent bevallen

Hopelijk is alles gegaan, zoals je had verwacht

De laatste maar niet onbelangrijkste zaken die nu nog geregeld moeten worden door de ouders

Aangifte

In Nederland ben je verplicht aangifte van de geboorte te doen.

Ben je in een ziekenhuis bevallen, kun de in de meeste gevallen daar je kindje aangeven. Indien je thuis bent bevallen of de aangifte niet in het ziekenhuis kan doen, doe je aangifte in de gemeente, waar je kindje is geboren.

Let op dit MOET binnen 3 dagen na de geboorte!

Hielprik

In de eerste week na de geboorte van uw kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van uw kind. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. Aan deze hielprik zijn geen kosten voor u verbonden.

Kinderbijslag

Een paar weken nadat u uw kind heeft aangemeld bij de gemeente, kunt u kinderbijslag aanvragen. Krijgt u een tweede of volgend kind, dan gaat deze aanvraag automatisch
Hier vind je een compleet overzicht van de Sociale Verzekeringsbank met alles over de kinderbijslag en het kind gebonden buget

Kindgebonden budget

Een kindgebonden budget hoef je meestal niet aan te vragen. Je krijgt vanzelf bericht als je volgens de Belastingdienst hier recht op hebt. Wanneer je geen bericht krijgt en je denkt hierop wel recht op te hebben, dan kunt je het zelf aanvragen. Alles over het kindgebonden budget vind je via deze link.

Kinderopvang

In de eerste vijf maanden van je zwangerschap is het goed om alvast na te denken over kinderopvang. Wie is wanneer bij je kind? Wilt je oppas aan huis? Kiest u voor opvang buitenshuis? Denk ook na over ‘noodgevallen’; wat bijvoorbeeld als uw kind ziek is? Gaat u de mogelijkheden voor uzelf na en informeer alvast over de mogelijkheden. Heb je dit nog niet eerder geregeld, het is nooit te laat!

Spaarrekening

Het is fijn om te kunnen sparen voor de toekomst van je kindje. Je kunt bij verschillende banken navragen of nazoeken welke rekeningen en mogelijkheden er zijn en welke de meest gunstige voor jullie en je kindje is.

Zorgverzekering

Stel zo kort mogelijk na de bevalling ook je verzekeringsmaatschaappij in kennis van je gezinsuitbreiding. Lees hier meer.

Aansprakelijkheidsverzekering

U bent niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wel is er altijd een kans dat je kind per ongeluk schade brengt aan de eigendommen van een ander. Een aansprakelijkheidsverzekering is dan dus waardevol. Hebben jullie al een aansprakelijkheidsverzekering, laat je kindje dan bijschrijven op je verzekering.

Inboedelverzekering

Je baby is je alles waard.
Waardoor met de komst van een baby, vaak ook de waarde van je inboedel stijgt.
Bekijk eens welke inboedel erbij is gekomen en wat hier de waarde van is. Bespreek dit met je verzekeraar of adviseur, zodat kan worden bekeken of het noodzakelijk is om de waarde van het verzekerde bedrag van uw inboedel te verhogen.

Inzittendenverzekering

Een inzittendenverzekering is een uitbreiding op je autoverzekering. Zo dek je niet alleen de schade van de bestuurder, maar ook van de inzittenden als gevolg van een ongeval. Je verzekert hiermee dus ook je waardevolste bezit.
Je kindje“.

Uitvaartverzekering

Wat gebeurt er met het gezin bij een overlijden? Om nabestaanden niet met onverwachte kosten achter te laten is het verstandig hier iets voor te regelen. Dat kan met een uitvaartverzekering. (deze link is als voorbeeld.) Als ouder kun je je kindje gratis laten bijschrijven. Je kind is dan gratis meeverzekerd tot het 18 jaar is.

Testament maken of aanpassen

Wanneer je een kind hebt gekregen, kan het goed zijn dat jullie je testament willen aanpassen. Naast het financiële gedeelte, kunt je in een testament ook een voogd vermelden.

Deze informatie werd mede mogelijk gemaakt door Monuta.

1047-ant.conversive