Van harte gefeliciteerd, je bent bevallen! hopelijk is alles gegaan zoals je had verwacht
De laatste maar niet onbelangrijkste zaken die nu nog geregeld moeten worden door de ouders op een rijtje:
Aangifte
In Nederland ben je verplicht aangifte van de geboorte te doen.
Ben je in een ziekenhuis bevallen, dan kun de in de meeste gevallen daar je kindje aangeven. Indien je thuis bent bevallen of de aangifte niet in het ziekenhuis kan doen, doe je aangifte in de gemeente, waar je kindje is geboren.
Let op: dit MOET binnen 3 dagen na de geboorte!
Hielprik
In de eerste week na de geboorte van je kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van je kind. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. Aan deze hielprik zijn voor jou geen kosten verbonden.
Kinderbijslag
Een paar weken nadat je je kind hebt aangemeld bij de gemeente, kun je kinderbijslag aanvragen. Krijg je een tweede of volgend kind, dan gaat deze aanvraag automatisch.
Hier vind je een compleet overzicht van de Sociale Verzekeringsbank met alles over de kinderbijslag en het kindgebonden budget.
Kindgebonden budget
Een kindgebonden budget hoef je meestal niet aan te vragen. Je krijgt vanzelf bericht als je volgens de Belastingdienst hier recht op hebt. Wanneer je geen bericht krijgt en je denkt hierop wel recht op te hebben, dan kunt je het zelf aanvragen. Alles over het kindgebonden budget vind je via deze link.
Kinderopvang
In de eerste vijf maanden van je zwangerschap is het goed om alvast na te denken over kinderopvang. Wie is wanneer bij je kind? Wil je oppas aan huis of kies je voor opvang buitenshuis? Denk ook na over ‘noodgevallen’; wat bijvoorbeeld als je kind ziek is? Ga de mogelijkheden voor jezelf na en informeer alvast naar wat er allemaal kan. Heb je dit nog niet geregeld, het is nooit te laat!
Spaarrekening
Het is fijn om te kunnen sparen voor de toekomst van je kindje. Je kunt bij verschillende banken navragen of nazoeken welke rekeningen en mogelijkheden er zijn en welke de meest gunstige voor jullie en je kindje is.
Zorgverzekering
Stel zo kort mogelijk na de bevalling ook je verzekeringsmaatschappij in kennis van je gezinsuitbreiding. Lees hier meer.
Aansprakelijkheidsverzekering
Je bent niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wel is er altijd een kans dat je kind per ongeluk schade aan de eigendommen van een ander toebrengt. Een aansprakelijkheidsverzekering is dan dus waardevol. Hebben jullie al een aansprakelijkheidsverzekering, laat je kindje dan bijschrijven op je verzekering.
Inboedelverzekering
Je baby is je alles waard.
Waardoor met de komst van een baby, vaak ook de waarde van je inboedel stijgt.
Bekijk eens welke inboedel erbij is gekomen en wat hier de waarde van is. Bespreek dit met je verzekeraar of adviseur, zodat kan worden bekeken of het noodzakelijk is om de waarde van het verzekerde bedrag van je inboedel te verhogen.
Inzittendenverzekering
Een inzittendenverzekering is een uitbreiding op je autoverzekering. Zo dek je niet alleen de schade van de bestuurder, maar ook van de inzittenden als gevolg van een ongeval. Je verzekert hiermee dus ook je waardevolste bezit: je kindje.
Uitvaartverzekering
Wat gebeurt er met het gezin bij een overlijden? Om nabestaanden niet met onverwachte kosten achter te laten is het verstandig hier iets voor te regelen. Dat kan met een uitvaartverzekering. (deze link is als voorbeeld.) Als ouder kun je je kindje gratis laten bijschrijven. Je kind is dan gratis meeverzekerd tot het 18 jaar is.
Testament maken of aanpassen
Wanneer je een kind hebt gekregen, kan het goed zijn dat jullie je testament willen aanpassen. Naast het financiële gedeelte, kunt je in een testament ook een voogd vermelden.
Deze informatie werd mede mogelijk gemaakt door Monuta.