Leuke en gezonde tussendoortjes

Groente- en Fruitfiguren

Niet alle kinderen zijn gek zo groenten en fruit, dit is jammer want er zitten veel belangrijke voedingstoffen in die erg belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling! Er zijn natuurlijk wel verschillende manieren om kinderen extra groente en fruit te laten eten, of in ieder geval met meer plezier!

Wat dacht u van het maken van groente- en fruitfiguren?

Het is minder moeilijk dan u denkt en geeft plezier voor tien! Kinderen vinden het fantastisch om te doen, wie weet proeven ze stiekem toch wel even die ene soort groente die ze normaal voor zich uit schuiven tijdens de warme maaltijd!

Het maken van groente- en fruitfiguren is leuk om te doen als tussendoortje maar kan ook prima op feesten en partijen. Hieronder vindt u enkele voorbeelden ter inspiratie! Supergezond snoepen!

Fruitmannetje

Benodigdheden

  • klein stukje rode paprika
  • wortel
  • stukje komkommer
  • 1 selderijstengel (inclusief blaadjes!)
  • mais
  • cherry tomaatjes
  • kaasspread
  • snijplankje
  • mes
  • bord

Bereidingswijze

Snijd op een plankje de selderijstengel in tweeën. Vul de selderijstengel met de kaasspread en gebruik deze als lichaam van de mannetjes en leg deze op het bord. Snijd vervolgens reepjes van de paprika en de wortel en gebruik deze als armen en benen. Snijd een plakje komkommer en gebruik deze als het hoofd, blaadjes van de selderijstengel zijn te gebruiken als haren. Snijd de cherry tomaatjes door de helft. Gebruik ze vervolgens voor de handen en voeten. Om de mannetjes helemaal af te maken kun je ze ogen geven van mais en een mondje van een reepje paprika.

Tagliatelle met spinazie, zalm en cherrytomaatjes

Dit gerecht is voor 2 personen.

Ingredienten

  • 150 gram ongekookte tagliatelle (Zalm tagiatella)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 uien
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 gram zalmfilet
  • 200 gram verse spinazie
  • 120 milliliter kookroom light
  • Peper en zout naar smaak 1
  • 6 gram geroosterde pijnboompitten

Materialen

  • Pan
  • Koekenpan
  • Snijplank voor groente
  • Mes

Bereidingswijze

Bereid de tagliatelle zoals staat aangegeven op de verpakking. Snijd de zalm in stukken en voeg deze toe. Voeg na een minuut de spinazie toe in kleine beetjes, zodat deze kan slinken. Schenk de kookroom erbij en breng het op smaak met peper en zout naar smaak. Voeg de tomaatjes erbij en bak het een paar minuten door. Voeg de tagliatelle toe en meng het. Serveer het op een bord en strooi de pijnboompitjes eroverheen.

Broodmaaltijd

Zorgt voor een goede opname van ijzer.

Ingredienten

  • 1 ei
  • 2 bladeren ijsbergsla
  • 1 tomaat
  • Stukje komkommer (waar 6 plakjes uit kunnen)
  • 2 volkorenbroodjes
  • 10 gram halvarine
  • 2 sinaasappels

Benodigdheden

  • Sinaasappelpers
  • Pan of eierkoker
  • Mes
  • Snijplank

Bereidingswijze

Kook het ei 6 minuten in een pannetje of eierkoker Snijd de tomaat in plakjes. Snijd de komkommer in plakjes (4 plakjes) Snijd het ei in plakjes. Besmeer de volkorenbroodjes met halvarine en beleg het met de ijsbergsla, komkommer, tomaat en ei. Pers de sinaasappelen en schenk het in een glas.

Ontbijtshake

Dit recept kan de avond van te voren gemaakt worden en is de hoeveelheden voor twee shakes.

Ingredienten

  • 1 avocado
  • 1 banaan
  • Handje amandelen
  • 300 ml melk
  • Benodigdheden:
  • Blender
  • Theelepel
  • Mes

Bereidingswijze

Snijd de avocado in tweeen. Lepel de avocado uit beide helften. Schil de banaan en snijd hem in 4 stukken. Stop de banaan, avocado, amandelen in de blender. Voeg de melk toe wanneer het een geheel is en blender het kort.

Salade met gegrilde kip, avocado en aardbeien

Ingredienten

  • 1 kipfilet (100 gram)
  • 10 aardbeien
  • 1 avocado
  • 1 zakje (150 gram) gemengde sla
  • 1 handje pecannoten
  • 1 eetlepel balsamico dressing

Materialen

  • Snijplankje voor groente en fruit
  • Snijplankje voor kip
  • Messen
  • Grote schaal
  • Pan of oven om de kip te bereiden

Bereidingswijze

Grill de kipfilet. Snijd de aardbeien in tweeen of drieen. Snijd de avocado door midden (met schil), haal de pit eruit en lepel beiden helften uit de avocado. Snijd het dan in stukjes. Snijd de gegrilde kipfilet in reepjes. Doe de sla in een bak samen met de aardbeien, avocado, kip, pecannoten en de eetlepel balsamico dressing.
Roer het door en eet smakelijk!

Sinaasappelvisjes

Benodigdheden

  • 1 sinaasappel
  • 9 blauwe bessen
  • 1 dunne wortel
  • krentjes als oogjes
  • snijplakje
  • mes
  • bord

Bereidingswijze

Snijd met het mesje 3 plakjes van de sinaasappel en leg deze op een bord. Snijd vervolgens 6 plakjes van de wortel en leg deze op het bord (zie voorbeeld). Snijd dan van de wortel 3 plakjes waar je de mondjes van de visjes uit kunt snijden, doe dit door er een driehoekje van te snijden en er daarna een hoekje uit te halen zodat het op een mondje lijkt, leg de mondjes op het bord. Leg de blauwe bessen boven de visjes als luchtbelletjes. Nu alleen nog de krentjes erop als oogjes en je visje is klaar!

Spinaziebietensalade met cashewnoten

Dit groentegerecht is binnen een kwartier klaar!

Met crunchy cashewnoten en zoete rozijnen.

Ingrediënten

  • 500 g gekookte bieten
  • 50 g blanke rozijnen
  • 100 g babyspinazie
  • 2 el olijfolie
  • 3 el balsamicoazijn
  • 50 g gezouten cashewnoten

Bereidingswijze

Schil de bietjes en snijd in partjes. Verdeel met de rozijnen en spinazie over een grote platte schaal en besprenkel met de olie, azijn, peper en eventueel zout. Bestrooi met de cashewnoten en serveer.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)

  • energie 210 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 20 g
  • vet 11 g
    waarvan verzadigd 2 g
  • natrium 110 mg
  • vezels 5 g

Recept Rupsjes

Benodigdheden

  • 6 witte druiven
  • 1 cherrytomaatje
  • dikke naald (plastic)
  • doorzichtig dik draad (of wit of rood)
  • 2 ogen (krentjes)

Bereidingswijze

Knip het draad af zodat je een groot stuk draad hebt waaraan je alle druiven en het tomaatje ruim kan rijgen. Maak een goede stevige knoop aan het einde van het draad, zodat de druiven er niet af kunnen vallen.Knip het overige draad af. Rijg de druiven een voor een aan het draad en rijg als laatste het cherrytomaatje aan het draad. Rijg het cherrytomaatje niet recht door de midden, maar iets meer aan de zijkant, zodat het oog ook aan het draad kan worden geregen. Rijg vervolgens het andere oog door het cherrytomaatje (dit is dus de andere zijkant zodat beide ogen naast elkaar zitten. Maak een knoop in het draad dat nu uitkomt tussen het cherrytomaatje en de witte druif.

Mexicaanse tomaten-bonensoep

  • Bereidingstijd: 25 minuten
  • Aantal personen: 4

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 g tomatenblokjes, uit blik
  • 400 ml groentebouillon*
  • 100 g kikkererwten, uit blik
  • 100 g witte bonen, uit blik
  • 100 g kidneybonen, uit blik
  • 2 eetlepels azijn
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • Peper
  • 2 eetlepels koriander, gehakt

* Dit recept is glutenvrij als je glutenvrije bouillon gebruikt. Kijk op de verpakking.

Voedingswaarden

Koolhydraten 36 g.
Vet 14 g., waarvan verzadigd 2 g.
Vezels 14 g.
Eiwit 16 g.
Groente 310 g.
Kcal 358
Zout 3,4 g

Bron: Diabetesfonds Nederland

Bereiding

Snipper 2 uien. Fruit met 2 uitgeperste teentje knoflook in 2 eetlepels olie.

Blus af met 200 g tomatenblokjes en 400 ml groentebouillon.

Voeg 100 g kikkererwten, 100 g witte bonen, 100 g kidneybonen en 2 eetlepels azijn toe en laat alles ca. 10 minuten zachtjes koken.

Roer er 4 eetlepels tomatenpuree door, breng op smaak met peper en 2 eetlepels gehakte koriander.

Wrap rolletjes met serranoham

Bereidingstijd: 15 minuten + 1 uur opstijven.

Deze rolletjes van wortel wraps zijn de perfecte hapjes tijdens een tapas maaltijd. De vulling bestaat uit avocado, serranoham en pijnboompitten

Ingrediënten

2 gele wortel wraps

2 blaadjes sla

4 eetlepels roomkaas

4 plakken serranoham

1 avocado

2 eetlepels pijnboompitten

peper en zout

Benodigdheden:

Aluminiumfolie

Bereiding

Rooster de pijnboompitjes tot deze goudbruin zijn. Besmeer 1 wrap met 2 eetlepels roomkaas en verdeel vervolgens 2 plakken serranoham er over. Snijd de avocado in pakken en leg de helft hiervan op de serano ham. Scheur 1 blaadje sla in stukjes en verdeel over de wrap.

Strooi de pijnboompitjes erover en breng op smaak met peper en zout. Rol de wrap op en verpak in aluminium folie. Laat deze 1 uur in de koelkast opstijven. Herhaal dit met de andere wrap en ingrediënten. Verwijder daarna de folie en snijd de rol nu in ongeveer 7 stukjes.

Tip: ik heb gele wortel wraps gebruikt van No Fairytales maar je kunt ook gewone wraps nemen.

 

Bron: Leukerecepten

Bronnen