Stichting Slimme Boefjes

Korte historie van Slimme Boefjes

Stichting Slimme Boefjes is opgericht in het voorjaar van 2012.

Na een fase van oriëntatie, onderzoek, en voorbereiding is in augustus 2012 de feitelijke inzameling van het gebruikte babygoed van start gegaan. Doel was om na te gaan of de inzameling wel opleverde wat wij nodig hadden om de StartKid te vullen. De inzameling vindt per september 2014 plaats met ruim 80

Deze uitbreiding is enkel bij de consultatiebureaus en via hen benaderen zij de scholen, creches en peuterspeelzalen om hen te attenderen op Slimme Boefjes en de inzamelbak. Doel is meer volle bakken en minder locaties.

 • Alle vestigingen van Consultatieburo’s zoals van Jong Florence, Kwadraat en CJG’s in Den Haag en diverse vestigingen in Rijnmond en Gouda
 • Op een aantal openbare punten middenstandszaken in Den Haag, Leidschendam, Voorburg, Lansingerland en Zuidplas
 • in Haaglanden zijn we gestart met gecombineerde inzamellocaties samen met de Kessler Stichting. In ruil daarvoor verzorgt Kessler al het transport van ingezamelde kleding in “Groot” Haaglanden. Bovendien staan de Kesslerwinkels van Pakkie Deftig onze StartKids,

Het aantal inzamelbakken neemt sterk toe, begin januari 2014 hebben we de 50ste inzamelbak feestelijk geplaatst met Wethouder Karsten Klein van Den Haag bij het CJG in Loosduinen. Qua planning zullen we eind 2014 ruim over de 100 inzamelbakken komen!

De eerste StartKid werd in september 2012 uitgereikt: via het Leger des Heils ontvingen we de aanvraag van een tienermoeder die begeleid wordt in zelfstandig wonen. In 2013 hebben we 50 StartKids mogen uitgeven. In 2014 gaan wij daar ruim overheen, de voorzichtige inschatting in maart 2014 was 150 StartKids, maar eind september hebben wij al ruim 210 StartKids uitgegeven.

Per week komen er 10 tot 15 bestellingen vanuit het gehele land bij ons binnen. Aan de aanvragen kan op dit moment worden voldaan.

We werken nu vanuit ons kantoor in Voorburg en onze opslag in Den Haag. Op dit moment starten wij een tweede opslag in Rotterdam waar wij willen gaan werken met werklozen en gesubsidieerde arbeidsplaatsen.

Slimme Boefjes kan dit niet allemaal zelf doen. We werken met vrijwilligers, zij wassen thuis voor ons, sorteren voor ons en pakken een groot deel van de StartKids in.

Maar we hebben ook partners:

 • Esloo College / Den Haag – zij pakken StartKids voor ons in
 • Schakenbosch / Leidschendam – zij maken onze houden inzamelbakken en zij wassen erg veel en zorgen dat het gesorteerd voor ons klaar ligt.
 • Kessler Stichting / Den Haag is in korte tijd een zeer belangrijke partner geworden. In groot Den Haag/Haaglanden helpt zij ons zo goed dat wij ons geen zorgen meer hoeven te maken om transport. Zij halen de bakken leeg! En brengen alles naar onze opslag. Daarna vervoeren ze de was naar Schakenbosch en nemen ze zelf nog een deel wasgoed mee! Zij gaan binnenkort starten met het plaatsen van inzamelbakken! Aanvullend zijn de StartKids te koop in de winkels van Pakkie Deftig.

Babykleding over? –  Doneer aan Slimme Boefjes.

Heeft u nog babykleding of babyspullen over? Doneer ze aan de Slimme Boefjes. Deze stichting maakt uitgebreide babypakketten (StartKids) bestemd voor moeders die geen nieuwe uitzet kunnen betalen voor hun pasgeborene. De kleding wordt na inzameling fris gewassen, gestreken en gesorteerd op kleur. Zo wordt het pakket een echt cadeautje voor de aanstaande moeder. Met de StartKid in huis, kan de baby komen!

Kom en doneer uw overgebleven spullen!

De impact van Slimme Boefjes ligt in:

 • Hergebruik van babybenodigdheden in Nederland,
 • Voor kleine beurzen en consumenten die in een opvang/onder minimum leven
 • In een tijd waarin aandacht is voor het ontstaan van schaarste: zowel in economische zin als ook voor wat betreft onze natuurlijke bronnen.
 • Slimme Boefjes draait volledig op vrijwilligers: het hele traject van inzameling, wassen, sorteren, verpakken en de bijbehorende logistiek wordt geheel door vrijwillige handen verzorgd.
 • Het maken van de inzamelingsbakken en het wassen en strijken van de ingezamelde kleding, lakens en overige textiel wordt grotendeels door leerlingen van Schakenbosch verzorgt.
 • Stichting Woej/Leidschendam-Voorburg, Voedselbank Moerwijk, Stek/BabyBullenBank en Kessler Stichting/Pakkie Deftig Den Haag, ontvangen onze overtollige spullen.
 • Rabobank Vlietstreek-Zoetermeer biedt ons een tas met knuffel, kleurboek en spaarpot aan en voor Haaglanden wordt de StartKid voorzien van een voucher ter waarde van 50 euro.
 • Bedrijven als De Verlichting/Conceptors en de Compagnie (gratis opslag), AaBe (dekens, eenmalige sponsoring), Desso (levering restpartij tapijttegels) en vele anderen ondersteunen ons, zie daarvoor onze vriendenpagina op onze website.
 • Samenwerking/kennisdeling/gezamenlijke inkoop van middelen met Stichting Babyspullen in Heerhugowaard.

Waarom Slimme Boefjes

Bijna 200.000 kinderen worden per jaar in Nederland geboren. Voor al deze baby’s is een grote hoeveelheid spullen aangeschaft. Babyspullen worden vaak kort gebruikt en zien er dan nog heel goed uit. Stichting Slimme Boefjes gunt deze spullen graag nog een tweede ronde.

We zijn ons er van bewust dat het aanschaffen van een baby-uitzet niet voor iedereen vanzelfsprekend is: voor een grote groep mensen in de Nederlandse samenleving zijn de financiële middelen daartoe beperkt. Zo leeft een vijfde van de gezinnen met kinderen in de Randstad rond de bijstandsnorm! In het economisch klimaat van vandaag de dag zal die groep alleen nog maar groeien.

Slimme Boefjes zorgt ervoor dat overtollige babyspullen terechtkomen bij de groeiende groep mensen die deze spullen graag hergebruiken. In gezinnen waar de financiële zorgen bij de komst van een baby overheersen, maakt de StartKid dat de baby echt welkom kan zijn.

Natuurlijk speelt ook de milieucomponent een rol. Productie van nieuw katoen blijft veroorzaker van een grote aantasting van het milieu. Hergebruik van katoen beperkt deze milieubelasting.

In de tijd van nu sluit dit initiatief aan bij de zorg voor ons milieu: we leven in een tijd waarin aandacht is voor schaarste van onze natuurlijke bronnen.

WAT KUN JE INLEVEREN (SCHOON EN HEEL)?

Verzorging:

 • Hydrofiele luiers
 • Hydrofiele washandjes
 • Monddoekjes/slabbetjes
 • Badcapes

Aankleden:

 • Rompers en hemdjes in de maten 50 t/m 68
 • Babykleding (broekjes,truitjes, boxpakjes, jasjes etc. ) in de maten 50 t/m 68
 • Sokjes en mutsjes

Slapen:

 • Molton bedzeiltjes
 • Molton ledikanthoeslakens of onderleggers
 • Ledikanthoeslakens
 • Ledikantdekens
 • Ledikantbovenlakens
 • Babyslaapzakken
 • Aluminium kruiken
 • Kruikenzakken

Voeding:

 • Zuigflessen (zonder spenen)

Onbezorgd genieten met de StartKid van Slimme Boefjes

Natuurlijk wil je het beste voor je pasgeboren kindje. Toch kan dat niet altijd. Bij de Stichting Slimme Boefjes kun je een StartKid bestellen. In dit uitgebreide babypakket zit de uitzet voor de eerste maanden van een pasgeboren baby. Veel ervan is al een keer gebruikt, maar een tweede leven meer dan waard.

In de StartKid zitten de basisbenodigdheden die de kraamzorg adviseert voor de eerste maanden van een pasgeborene. Van rompertjes, hydrofiele luiers, kruikenzakken, tot lakentjes, jasjes en andere kleding. Bij elkaar bijna 100 items. Voordat ingezamelde babykleding in de StartKid komt, wordt alles fris gewassen, gestreken en zorgvuldig gesorteerd op kleur. Zo is het echt een cadeautje voor de moeder.

Ongeplande zwangerschap

Slimme Boefjes is opgericht in het voorjaar van 2012 om (aanstaande) ouders met een kleine portemonnee te helpen met hun babyuitzet. Ingeborg van Kerkhof en Marcus van Beyma staan aan de wieg van de stichting. Als ouders kennen ze de stroom aan babyspullen die in korte tijd het huis inkomt en verlaat. Als je van weinig moet rondkomen, kan een (soms ongeplande) baby echt een zorg zijn. Daarom besloten ze zich in te zetten zodat aanstaande moeders ook kunnen genieten van de op komst zijnde baby.

Inzamelpunten

De stichting zamelt babyspullen in op verschillende inzamelpunten in het land. Onder meer bij een groot aantal Centra voor Jeugd en Gezin, waar ook het consultatiebureau onder valt. Hier kan iedereen zijn overtollige babyuitzet doneren in een van de inzamelboxen van Slimme Boefjes. Verschillende stichtingen en scholen met praktijkonderwijs, wassen en strijken de kleding. Hierna pakken vrijwilligers de StartKids in.

Overweldigende reacties

De reacties van ontvangers en gevers zijn overweldigend. Een hulpverlener vertelde: “Het pakket is deze week in ontvangst genomen en de familie is verguld. De vader was onder de indruk van de inhoud: ‘er zat zelfs merkkleding in’. Hij straalde en dat heb ik nog niet eerder waargenomen. Er keert rust terug in het gezin en dat is mede dankzij de bijdrage van Slimme Boefjes. Wat jullie doen is goud waard.”

Of van iemand, die haar zus een pakket cadeau deed. ?Mijn zus is alleenstaand en de zwangerschap was niet gepland. Dan komt er veel op je af. De StartKid nam een hoop zorgen weg. We hadden ook niet verwacht dat er zoveel spullen uit zouden komen. Alles nog zo mooi en netjes, soms zelfs nieuw! Mijn zus bleef maar in de spulletjes neuzen, dolgelukkig. Ze had dat nooit zelf kunnen bekostigen aangezien ze maar net eten kan betalen.”

Nieuwe kleding

Inmiddels weten veel organisaties Slimme Boefjes te vinden en geregeld doneren die nieuwe kleding. Zoals onlangs Stichting het Vergeten Kind, die dozen vol met splinternieuwe Woezel en Pip shirts schonk. Ook ABN Amro heeft verschillende malen nieuwe merkrompertjes en capuchontruien gestuurd. In bijna elke StartKid zit daarom wel iets nieuws. Bovendien zijn de artikelen die Slimme Boefjes hergebruikt, altijd van goede kwaliteit. Veel kleding is zelfs praktisch ongedragen! Ingezamelde artikelen die niet in de StartKids komen, komen via andere stichtingen ook ten goede aan minima in eigen land.

Bestellen

StartKids kosten 17,50 euro en zijn te bestellen via deze link.
Voor meer informatie, ook voor inzamelpunten, kijk op Slimme Boefjes.

Contactpersoon

Marcus van Beyma

– bestuurder
– penningmeester
– initiatiefnemer

Stichting Slimme Boefjes

Parkweg 23
2271 AD VOORBURG

T.: 070 – 3310 641
M.: 06 – 1058 7068
E.: Slimme Boefjes

ABN AMRO: 

NL 17 ABNA 0608481157

t.n.v. Stichting Slimme Boefjes

KvK: 55280943

BTW nr.: 8516.37.504

Verzamelbakken bij:

Diverse consultatiebureaus (CJG’s), basisscholen en crèches in de regio:

– Haaglanden
– Zoetermeer
– Gouda
– Capelle a/d IJssel
– Nieuwerkerk a/d IJssel
– Rotterdam


Uitbreiding de komende maanden:

– Voorschoten
– Leiden
– Katwijk
– Hillegom
– Lisse
– Zoeterwoude
– Roelofarendsveen

Meer en nieuwe inzamelpunten via Facebook en onze website

Doel Slimme boefjes

Stichting Slimme Boefjes

zamelt gebruikte babyspullen in. Wij maken daarvan de StartKid: een uitgebreid babystartpakket met alle basisbenodigdheden voor als er een baby op komst is. De StartKid is in het leven geroepen om aanstaande ouders te steunen, die niet genoeg geld hebben om een nieuwe babyuitzet te kopen. Daarnaast kunnen ook anderen een StartKid kopen. Met de StartKid in huis, kan de baby komen want het pakket voorziet in alle spullen die de kraamzorg organisatie wenst

Kortom: gebruikt goed wordt weer goed gebruikt!