Beroep Locatie
Oefentherapeut Mensendieck - Spec. Bekkenklachten Noord-Holland

een praktijk voor o.a. Oefentherapie Mensendieck, waar

Susana Rodriguez Schot

de uitvoerende oefentherapeut en eigenaresse van het bedrijf is.

Wat kan de oefentherapeut voor u betekenen?

De oefentherapeut is de specialist in aanleren van gezond beweeggedrag.
De oefentherapeut kijkt samen met u naar uw lichaamshouding en het gebruik van uw lichaam. Het zou kunnen dat u bepaalde spieren en gewrichten overbelast, omdat u een belastende houding aanneemt in bepaalde situaties of er is een andere oorzaak, bijvoorbeeld een ziekte of aandoening, die uw klachten veroorzaakt.
In beide gevallen kan de oefentherapeut u helpen de klacht op te lossen.

Door samen in gesprek te gaan, handelingen door te nemen die een probleem vormen, oefeningen te doen en gezond beweeggedrag toe te gaan passen in het dagelijks leven pakt u samen met de oefentherapeut uw klachten aan en werkt aan het voorkomen van de klacht voor de toekomst!

Oefentherapie en Bekkenklachten

Bekkenklachten of bekkeninstabiliteit is een veelvoorkomende klacht die u goed kunt verhelpen samen met de oefentherapeut. Bekkenklachten komen meestal tijdens en/of na de zwangerschap voor. Door de invloed van de hormonen die vrij komen tijdens de zwangerschap verweken alle banden en aanhechtingen rond het bekken.
Dit fenomeen heeft een belangrijke functie voor de bevalling, maar het nadeel is dat die verweking voor klachten kan zorgen. Er ontstaat ruimte, speling, op de plaatsen waar de botdelen van het bekken op elkaar aansluiten. Het bekken wordt zodoende ‘instabiel’. Daar komt de veelgebruikte term bekken- instabiliteit vandaan. Deze instabiliteit in het bekken moet dan door het spierkorset worden opgevangen en is daar in veel gevallen nog niet op voorbereid, waardoor klachten ontstaan. Na je zwangerschap moeten alle botstukken weer goed op elkaar gaan sluiten, moeten alle banden en spieren weer hun oorspronkelijke lengte en kracht aannemen. Op het moment dat jouw lichaam zelf niet goed hersteld en je daarbij jezelf ook wat uit het oog verliest door alle nieuwe indrukken, kan dit dus tot fysieke ongemakken leiden.

Signalen van bekkenklachten / bekkeninstabiliteit :

  • pijn rond (1 van) de SI gewrichten (de kleine kuiltjes boven de billen) en/of pijn rond de zitbeenderen en/of het schaambot en/of pijn onderin de rug – eventueel uitstralende pijn naar de heup, lies, stuit, bovenbeen, onderbuik of bekkenbodem
  • gevoel van onmacht; plotseling ‘aan de grond genageld staan’ of geen controle hebben tijdens het lopen, door het been zakken – typisch looppatroon; ‘waggelen’
  • tintelingen en/of verminderd gevoel aan voorzijde bovenbeen, in de bil of zitvlak – beperkingen in dagelijkse activiteiten: activitieten waarbij een schokkende beweging wordt gemaakt zoals:
  • omdraaien in bed,
  • door een kuiltje fietsen,
  • misstap maken of activiteiten die vervelend worden bij het langer aanhouden zoals staan,
  • lopen, – fietsen,- liggen – zitten.

Asymmetrische houdingen en bewegingen geven vaak klachten zoals traplopen en in de auto stappen. Als u dergelijke klachten heeft kan de oefentherapeut uw klachten doen afnemen of verdwijnen en zult u leren hoe u hier het beste mee om kan gaan in het dagelijks leven.

Informatie & vragen?

Neem voor informatie, vragen of een vrijblijvende afspraak
contact op met

Susana Rodriguez
Oefentherapie praktijk Beweeg U Beter.

Heilooërdijk 12
1814 LN Alkmaar

E.: info@beweegubeter.nl

M.: 06 – 3107 1555

Voor meer informatie:

Bel mij gerust op: 631071555