Het is belangrijk, maar ook reuze-plezierig om vooral tijdens je zwangerschap goed en gezond te eten.

Vandaar dat onze voedingsdeskundigen speciaal voor SamenKramen recepten schrijven voor tijdens de feestdagen.

De recepten zijn samengesteld door:

Veronique Hundscheid.

koken met

Bonbon a la sesam

Ingrediënten

  • 200 gram geroosterde sesamzaadjes
  • 30 gram rozijnen
  • 3 gedroogde vijgen, kleingesneden
  • 1 eetlepel honing of rijststroop
  • Snufje kaneelpoeder

Bereidingswijze

Doe de sesamzaadjes in een keukenmachine of shredder en maal deze helemaal fijn. Voeg daarna de rozijnen en de stukjes vijg toe tot er een kneedbare massa ontstaat. Schep de massa uit de keukenmachine in een diepe kom en strooi wat kaneelpoeder over het mengsel. Kneed nu alles goed door elkaar en voeg, indien het mengsel te droog is, wat water toe. Maak kleine balletjes van het mengsel en bewaar deze luchtdicht op een koele plek.

Bron: AdFyMenta

Yumyum koekjes

Dit recept is gebaseerd op een recept uit het boek van Irene; Koken met Irene.

Ik heb er echter wat ingredienten uitgelaten zodat deze yumyum koekjes zijn ontstaan. Dochterlief vindt ze heerlijk en het is een snel recept:

Ingredienten

  • 120 gram havervlokken
  •  75 gram hennepzaad
  •  75 gram gedroogde dadels
  •   2 eetlepels rijststroop
  •   2 eetlepels rijstolie
  •   2 eetlepels water
  •   Snufje kaneel

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Doe de havervlokken, hennepzaadjes en dadels in een keukenmachine en maal deze tot een korrelige massa. Verwarm in een klein pannetje de rijststroop, de olie en het water totdat de stroop helemaal gesmolten is. Voeg deze stroop dan bij de gemalen vlokken en schep alles met een lepel goed door elkaar. Kneed daarna met je handen alles goed en vorm een bal van het mengsel. Vet een ovenplaat of bakplaat van ongeveer 15 x 20 cm in met wat rijstolie en druk het mengsel erop plat tot de plaat bedekt is met een laagje van ongeveer 1 cm dik. Smeer wat water over het mengsel als het te droog is en breekt. Plaats de oven- of bakplaat in de oven en bak de grote koek gaar in ongeveer 15 minuten. Let op dat de randen van de grote koek niet verbranden want dat gebeurt heel snel. Zodra de koek een goudbruine kleur en een krokante bovenkant heeft, kun je deze uit de oven nemen. Laat de koek afkoelen en breek deze daarna in kleine stukken of brokken. Doe de koekjes in een luchtdichte bewaardoos of glazen pot, zo zijn deze koekjes zeker 1 week houdbaar!

Bron: AdFyMenta

Bonbon a la kokos

Dit recept kan de avond van te voren gemaakt worden en is de hoeveelheden voor twee shakes.

Ingredienten

  • 100 gram gedroogde vruchten gemengd bijv. dadels, vijgen, abrikozen en rozijnen
  • 100 gram gemengde noten
  • 100 gram havervlokken
  • Beetje water of spa rood
  • Snufje kaneelpoeder
  • 1 eetlepel carobe poeder
  • Zakje geraspte kokos

Bereidingswijze

Doe eerst de noten in een shredder of keukenmachine zodat er een korrelige massa ontstaat. Voeg daarna de gedroogde vruchten toe en laat de keukenmachine zijn werk doen. Schep daarna het noten-vruchtenmengsel in een diepe kom en voeg de havervlokken, kaneelpoeder, de carobe en wat spa rood toe. Kneed nu alles goed door elkaar en zorg dat de massa niet te nat en niet te droog is. Voeg naar eigen inzicht wat spa of water toe wanneer het te droog is, en wat havervlokken wanneer het mengsel te nat is. Rol nu ronde balletjes of vorm vierkante dobbelsteentjes van het mengsel en rol deze door de geraspte kokos. Druk de kokos een beetje in de balletjes of dobbelsteentjes en bewaar de bonbons luchtdicht op een koele plek.

Variatie

  • Vervang de gemengde noten door gemende zaden en pitten wanneer je gevoelig of allergisch bent voor noten
  • Voeg in plaats van carobepoeder wat cacao toe
  • Vervang de kaneelpoeder door wat vanillepoeder (dit is geen suiker!!!)

Bron: AdFyMenta

Saucijzenbroodjes

Voor de Bewuste eter

  • 4 plakken bladerdeeg  –  eventueel zelf maken
  • 200 gram bio-rundergehakt
  • 1 bio-ei
  • kruiden naar smaak
  • zeezout / Himalayazout

Voor de Gezonder eter

  •  4 plakken spelt- of glutenvrij bladerdeeg
  • 200 gr bio-rundergehakt (wanneer je kiest voor vegetarisch 1 pot seitan)
  • 1 ui
  • 1 bio-ei
  • rijstolie of kokosvet
  • kruiden naar smaak (ketjap, zout, peper, enz)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Maak het bladerdeeg zelf zoals in het recept beschreven staat of ontdooi het kant en klare bladerdeeg.
  • Meng gehakt, ei, zout en kruiden door elkaar.
  • Maak er een rolletje van en leg dit op het bladerdeeglapje.
  • Maak het uiteinde nat en klap hem dicht.

Voor de vegetarische variant:

  • Verwarm de oven voor op 200° en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Snipper de ui.
  • Haal de seitan uit de pot en droog ze goed af.
  • Bak de seitan en de ui in een beetje olie.
  • Doe het mengsel in een keukenmachine om klein te hakken.
  • Maak de seitan op smaak met bio-maggi, ketjap en kruiden naar keuze.
  • Verdeel de seitan en maak een rolletje ter grootte van het bladerdeeg.
  • Klap het bladerdeeg dicht en maak het uiteinde even nat zodat het bladerdeeg goed op elkaar plakt.

Oven: 200 graden
Baktijd: 20 minuten

Bron: AdFyMenta