Alcoholgebruik, tijdens de Zwangerschap en Borstvoedingsperiode

Over dit onderwerp, krijgen wij bij Samenkramen veel vragen

Om die reden hebben wij onze diëtisten gevraagd hier over te schrijven.

 

Hierbij een aantal wetenschappelijke feiten over borstvoeding en alcohol. Het is aan te raden om ook voorzichtig te zijn met alcoholvrije dranken, omdat dit bijna dezelfde effect heeft bij baby’s als gewone alcoholische dranken. Beter om helemaal niet te drinken tijdens de borstvoedingsperiode, maar mocht dat toch gebeuren dan is het beter dat zij eerst het kind voedt dan pas gaat drinken. Want na 2-3 uur is de alcohol uitgewerkt en kan zij het kind weer aan het borst zetten.

  • Als de moeder alcohol drinkt tijdens de lactatieperiode, is het belangrijk dat zij niet dagelijks drinkt. Een enkele keer met mate drinken kan waarschijnlijk weinig kwaad. De positieve effecten van moedermelk wegen zeker op tegen het risico van af en toe een glaasje.
  • Alcohol komt snel in de borstvoeding; daarmee kan bij alcoholconsumptie rekening worden gehouden. Om de concentratie alcohol in de moedermelk zo laag mogelijk te laten zijn, dient er in principe minstens drie uur te worden gewacht met voeden na consumptie van een glas alcoholhoudende drank. Voor elke volgende alcoholconsumptie wordt deze tijd met drie uur verlengd.
  • Eten tijdens en vóór het drinken verlaagt de kans op een hoge spiegel in het bloed.
  • Misschien zijn er mensen die eens per 2 uur een glas nemen (en daardoor meerdere glazen op 1 dag) en denken “het kan zo geen kwaad”.
  • De alcoholspiegel in de moedermelk volgt die in het bloed van de moeder. Wanneer het lichaam van de moeder de geconsumeerde alcohol heeft afgebroken, is er ook geen alcohol meer in de moedermelk aanwezig; het wordt niet in de borst opgeslagen.

Wanneer rekening wordt gehouden met de eerder aangegeven wachttijd per consumptie, kan de moeder haar kind weer aanleggen en hoeft ze dus niet te kolven en haar melk weg te gooien om ‘alcoholhoudende’ melk kwijt te raken.

Zoals het er nu voor staat, is het overduidelijk dat borstvoeding geven, ook al drinkt de moeder af en toe wat alcohol, beter is dan geen borstvoeding geven. Een baby die geen borstvoeding maar kunstvoeding krijgt, heeft immers een aantoonbaar groter risico op maag-darminfecties, middenoorontsteking, obesitas, suikerziekte, chronische darmziekten, hart- en vaatziekten, (ernstigere) allergische aandoeningen en een niet optimale ontwikkeling van de hersenen, ogen, kaak- en mondmottoriek.

Aldus: Samira Bourhaleb – Toub. 
Diëtist uit Helmond 

Bron: Vereniging Borstvoeding Natuurlijk