Vanaf nu zal het groeien van de baby langzamer gaan

Ademhalen

Jouw kindje begint in zwangerschapsweek 16 te oefenen met het ademhalen. Het is namelijk niet zo dat jouw kindje straks na 40 weken zwangerschap zo maar plotseling kan ademen. Hier wordt al hard voor geoefend in jouw baarmoeder en dat begint in deze week!
Je zult je nu afvragen hoe een baby kan ademhalen in een ruimte vol met vruchtwater.

Het kindje krijgt op een hele natuurlijke manier het vruchtwater in de longetjes. Dit vruchtwater perst de baby er als het ware dan weer uit. De baby doet dit met het buikje en maakt dus dezelfde bewegingen als bij ademhalen.

Kijk maar eens goed naar een baby of een kindje. Die kleintjes gebruiken echt hun buikjes om adem te halen, wat ook de meest natuurlijke manier van ademhalen is. Als je groter en volwassen wordt, een druk leven leidt met hier en daar stress, dan ga je meer op je borst ademen. Bij bijvoorbeeld zwangerschapsyoga, waarvoor je je ook in kan gaan schrijven rond deze zwangerschapsweek, leer je weer vanuit je buik te ademen om te ontspannen.

Rond de zeventiende of achttiende zwangerschapsweek merkt de baby op dat er verschil is tussen licht en donker. Ook al zijn de oogjes nog dicht tot in week 26 van de zwangerschap, toch zal hij of zij het verschil tussen dag en nacht al kunnen waarnemen. Je kindje is hard aan het groeien, het is nu ongeveer 14 a 15 cm lang en 120 gram zwaar. Tot aan deze zwangerschapsweek groeien alle baby’s even hard, maar vanaf nu gaat het ene kindje wat harder groeien dan het andere. Wees niet bang als jouw kindje straks wat boven het gemiddelde is, jouw lichaam zal zich helemaal aanpassen aan jouw kindje. Een bevalling van een groter kindje hoeft zeker niet zwaarder te zijn dan een bevalling van een kleiner kindje.

Vocht

Je borsten zijn vanaf nu in staat om melk te maken.

Borsten

Als je zwanger bent, maakt je lichaam extra vocht aan. Bij de een zal dit meer zijn dan bij de ander. Zo rond zestien weken zwangerschap kun je vocht gaan vasthouden. Je krijgt bijvoorbeeld dikke enkels en dikke voeten. Of je past je ringen ineens niet meer. Probeer zo min mogelijk zout binnen te krijgen en blijf voldoende drinken. Het eten van bijvoorbeeld bleekselderij kan het vocht afdrijven.

Leg je voeten in bed iets hoger door bijvoorbeeld een kussen onder het voeteneinde van je matras te leggen. En je hebt nu ook een reden om ‘s avonds heerlijk onderuit gezakt met je voeten op de tafel te liggen!

Voldoende drinken tijdens de zwangerschapsweken is ook belangrijk voor je blaas. Doordat je groeiende buik tegen de blaas drukt, kan er na het plassen wat urine in de blaas blijven zitten. Dat kan een blaasontsteking veroorzaken. Door ruim voldoende te drinken, ga je vaker plassen waardoor je de blaas meer doorspoelt.

De Baby

Als je 16 weken bent heeft je middenoor zich zover ontwikkeld dat je geluiden van buiten kunt horen. Doordat je veilig in de baarmoeder zit, zal het geluid wel anders klinken dan na de geboorte. Vooral lage geluiden kun je vermoedelijk goed horen, hoge geluiden zullen veel meer gedempt worden door het lichaam van je moeder en het vruchtwater om je heen. Als mama aan het praten of zingen is, kan je dat nu waarschijnlijk ook al horen. Je moeder kan dus vanaf nu heerlijk tegen je gaan kletsen in de wetenschap dat jij dit allemaal hoort. Als je eenmaal geboren bent, zal je hierdoor haar stem vast herkennen! Je ontwikkelt nu ook je gezichtsspieren en kan hierdoor al bepaalde gezichtsuitdrukkingen vertonen zoals fronzen. Misschien lach je wel, als je je moeder voor het eerst hoort?

Je ogen gaan deze week ook reageren op licht en donker. Je gaat vanaf deze week licht en donker onderscheiden. Alhoewel je oogleden nog dicht zijn, zullen je ogen zich toch naar een felle lichtbron draaien. Komende weken zal je je zelfs met het hoofdje naar een fel licht toe gaan draaien. Laat je niet in de maling nemen, het kan zijn dat je moeder dit wil uitproberen. Zij schijnt dan met een niet al te felle zaklamp op haar buik en kijkt of zij je voelt bewegen.

Misschien voelt je moeder jou deze week voor de eerste keer schoppen. Je spieren worden steeds sterker. Je rugspieren zorgen ervoor dat je je kan strekken, je beenspieren zorgen ervoor dat je je benen kan bewegen. Je hersenen ontwikkelen zich steeds verder waardoor ze signalen naar je spieren kunnen sturen. Dit alles zorgt ervoor dat je rond deze tijd een complete schopbeweging kan gaan maken. Of je moeder dit voelt, hangt niet alleen af van je schopkracht, maar ook van de dikte van de baarmoederwand. Hoe dunner en elastischer deze is, hoe groter de kans dat je moeder je schopjes door haar baarmoederwand voelt. Bij een eerste zwangerschap is de baarmoederwand vaak nog wat dikker en stugger waardoor zij je pas later kan voelen. Heb je al een broer of zus dan is de baarmoederwand van je moeder al wat dunner en elastischer, waardoor zij rond deze tijd misschien wel je eerste schopjes waarneemt. Ook kan het zijn dat wanneer de placenta aan de voorkant ligt, je moeder jouw eerste bewegingen pas later zal gaan voelen.
Je vingertjes van hebben zich nu zo ver ontwikkeld dat je unieke ‘vingerafdruk‘ er ook al is. Deze vingerafdruk zal je herkenbaar maken voor de rest van je leven.

Voor de omgeving

Vermoedelijk zijn jullie in wat rustiger vaarwater beland. Je kunt gaan denken aan de tijd dat het kindje geboren is. Misschien werken jullie fulltime en wil één van jullie wat minder gaan werken, of ga je samen opzoek naar babyopvang. Bekijk hier eens wat de overheid schrijft en wat voor soorten babyopvang er zijn.