Zwangerschap en bevallen!

Doula

Ik hoop dat ik jou en je partner kan begeleiden naar een bevalling waar jullie met een goed gevoel op kunnen terugkijken.

Voor mij zit een belangrijk deel van de begeleiding in het voortraject. Tijdens de voorgesprekken bouwen we wederzijds vertrouwen op en geef ik je praktische tips waardoor je niet tegen de bevalling opziet, maar er naar uitkijkt!

Ik heb gemerkt dat het heel belangrijk is dat ik eerlijk tegen je kan zijn, en jij tegen mij! We moeten samen helder krijgen wat jij graag wilt. Ik kan je hierin handreikingen bieden. Het is aan jou (en je partner) om daar mee aan de slag te gaan (die verantwoordelijkheid laat ik bij jullie). Weet wel dat een fijne bevalling in veel gevallen voorbereiding vraagt en vaak ook oefening. Wanneer je ervoor kiest om bijvoorbeeld geen ‘cursus’ te doen, dan kan het zijn dat je bepaalde vaardigheden (denk aan ademtechnieken en/of houdingen) mist die tijdens de geboorte nodig kunnen zijn. Ik kan je deze technieken aanleren, maar het is van belang dat je dan zelf de verantwoordelijkheid neemt om deze te oefenen. Zo ook met baringshoudingen.

De bevalling

Wat ik doe tijdens de bevalling? Dat kan van alles zijn:

 • Ik betrek je partner bij alles
 • Ik praat je moed in
 • Ik steun je partner
 • Ik kan je helpen met het bijhouden van de tijd tussen de weeën
 • Ik kan het geboortebad opzetten
 • Ik help je partner om jóu te kunnen helpen (dus geef ik hem eten, drinken en zorg dat hij/zij naar de wc gaat!)
 • Ik dep natte washandjes op je voorhoofd
 • Ik masseer je
 • Ik geef je tegendruk
 • Ik kijk je lievelingsfilms met je
 • Ik maak foto’s als het moment het toelaat
 • Ik laat je zijn…

Begeleidingstraject

Na ons kennismakingsgesprek, bij jou thuis, bepalen we samen of ik degene ben die jouw bevalling gaat begeleiden. Als dit zo is zullen er minimaal nog twee (maar meestal drie) gesprekken plaatsvinden voor de bevalling. Ik zal bij jouw bevalling komen op het moment dat we vooraf samen bepaald hebben en ik blijf tot je kindje is geboren.

En als het bovenstaande allemaal niet nodig is? Dan kijk ik naar je, observeer en geniet!

Door mijn doulawerk enerzijds en mijn laatste zwangerschap anderzijds, ben ik in aanraking gekomen met HypnoBirthing® – The Mongan Method. Ik heb ons derde kind middels deze ‘methode’ op de wereld gezet. In één woord: Geweldig! De ontspanning en het vertrouwen die ik op het moment van de geboorte had waren heerlijk.

Dus kon ook de opleiding tot cursusleidster (Practitioner) van deze methode niet ontbreken!

Waarom HypnoBirthing®?

Gebruik HypnoBirthing® – The Mongan Method om je op de geboorte van je baby voor te bereiden en leer samen met je partner:

 • met vertrouwen naar je bevalling toe te leven
 • hoe je prettig kunt bevallen zonder pijnstilling
 • krachtige technieken die je helpen diep te ontspannen waardoor je lichaam optimaal kan werken en jij je in control blijft voelen
 • effectieve ademhaling, waardoor je zonder hard te persen je kindje kunt baren en jij energiek en fit blijft
 • welke grote rol je partner kan spelen
 • veel praktische tips, thuis en in het ziekenhuis toe te passen

Lichaam en geest

Om een rustige, kalme geboorte te beleven leer je tijdens de cursus om je geest, je hoofd, je gedachten in ‘de juiste stand’ te krijgen. Je leert hoe je lijf werkt tijdens het geven van geboorte. Door je lichaam en haar processen te snappen en daar in mee te gaan, kan je rustig en ontspannen baren. Daarnaast werk je met affirmaties en visualisaties. Naast de mentale voorbereiding, is er de lichamelijke. Ademhalingstechnieken, houdingen, massage. Allerlei technieken die het baringsproces ondersteunen. Je oefent ze thuis, alleen én met je partner. Tijdens de cursus leert ook je partner om jouw baringsproces optimaal te steunen.

HypnoBirthing®

HypnoBirthing® – The Mongan Methode is een zwangerschapscursus voor aanstaande moeders en hun geboortepartnerpartner (in de meeste gevallen de vader). De cursus helpt je om je kindje op een kalme, ontspannen manier geboren te laten worden. Aan den lijve heb ik ervaren hoe het is om een kindje op de wereld te brengen met HypnoBirthing®. Het is een fantastische samenwerking tussen moeder, geboortepartner en kind!

The Mongan Method

Wat is HypnoBirthing®?

HypnoBirthing® is een ontspannen en stressvrije methode die gebaseerd is op het feit dat alle baby’s op een zachte, kalme en liefdevolle manier geboren zouden moeten worden.

De nadruk ligt op zwangerschap en geboorte , maar ook op prenataal ouderschap en het bewustzijn van de ongeboren baby. Het is een simpel en eenvoudig programma dat zorgvuldig is doordacht door de jaren heen om moeders te helpen herinneren aan de eenvoud van geboorte.

Zoals de meeste barende vrouwen geen interventies/procedures nodig hebben om hun baby veilig en gezond op de wereld te zetten, zo hebben ze ook geen moeilijke oefeningen nodig om zichzelf voor te bereiden op een kalme, vredige en comfortabele geboorte. Het lichaam en de baby weten precies wat te doen. HypnoBirthing® leert zwangeren te vertrouwen op de natuurlijke manier van baren, te ontspannen en hun lichaam te laten doen waar ze voor bedoeld is. Door een aantal belangrijke technieken te oefenen worden gedachten geprogrammeerd en wordt het lichaam voorbereid op een gemakkelijke geboorte. Wanneer het aankomt op programmering en conditionering is teveel afwisseling niet altijd goed. Herhaling geeft het beste resultaat.

HypnoBirthing® is niet alleen een techniek maar ook een filosofie. Deze filosofie is mede gebaseerd op het boek ‘Moeder worden zonder vrees ‘(Childbirth without fear) van dr. Grantly Dick Read. HypnoBirthing® leert je dat, als angst en spanning en medische complicaties geen deel uitmaken van het geboorteproces, ondraaglijke pijn geen onderdeel hoeft te zijn van de geboorte.

“We believe that every woman has within her the power to call upon her natural instincts to bring about the best possible birthing for her baby and herself.”

Marie F. Mongan

Deze pagina is gereserveerd voor: Yanini

Wil jij ook z’n mooie eigen pagina, neem dan contact met ons op.

Richt je pagina naar eigen idee in!
Met eigen foto’s e.d.