De eerste week van je zwangerschap

Ben je zwanger?

Je weet het nu nog niet!
Als je ontdekt dat je zwanger bent, ben je de eerste drie weken in ieder geval al voorbij. De eerste drie zwangerschapsweken krijg je cadeau! Week 1 is de eerste week na je laatste menstruatie. Er is dus eigenlijk nog helemaal geen baby en toch wordt deze week geteld als de eerste week van de zwangerschap. De meesten van ons weten niet wanneer zij exact bevrucht zijn. Door het tellen te starten na je laatste menstruatie, kan er nauwgezet worden berekend wanneer jouw baby ongeveer geboren zal worden. Let wel op: het blijft altijd een schatting. Het kindje kan ook 38 of 42 weken na de laatste menstruatie geboren worden.

Foliumzuur

Als je besluit zwanger te worden, is het verstandig om minimaal 3 maanden ervoor te starten met foliumzuur. Het duurt ongeveer 3 maanden voor je lijf dit in je systeem heeft opgenomen. Foliumzuur kun je gewoon bij de drogist of apotheek kopen. De beste foliumzuur is foliumzuur uit folaat. Als je ermee wilt stoppen, bouw het dan rustig af. Ineens stoppen is niet gezond voor jou en de baby. Foliumzuur verkleint de kans op een baby met een serieuze kwaal aan het centrale zenuwstelsel, denk aan een open ruggetje of een hazenlip.

Door foliumzuur te slikken geef jij je baby de kans om zich goed te kunnen ontwikkelen. Wanneer je 10 weken zwanger bent, kun hier weer mee stoppen.

De Baby

Jij ‘bent’ op dit moment nog een onbevrucht eitje. Eigenlijk is er dus nog niets gebeurd, maar wat niet is, kan nog komen! Je aanstaande moeder mag zich ook nog niet zwanger noemen. Zij weet het vermoedelijk ook nog niet eens. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar het tellen begint vanaf haar laatste menstruatie. De reden: Het is voor iedereen verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt. Vanaf de bevruchting duurt het ongeveer nog 38 tot 41 weken tot je geboren gaat worden.

Zorg goed voor jezelf

Als je zwanger wilt worden is het verstandig om nog beter voor jezelf te zorgen. Jouw lichaam zal immers de komende 40 weken het huisje van jouw kindje zijn. Als voorbereiding op de zwangerschap is het raadzaam om geen alcohol te drinken. Ook tijdens de gehele zwangerschap is alcohol uiteraard “not done”.

Ook is de eerste week het ultieme moment om te stoppen met roken.

Je weet niet wanneer de bevruchting plaats zal vinden en op deze manier beperk je de gezondheidsrisico’s voor je baby direct al zoveel mogelijk. Hoe zwaar het ook is, probeer te blijven denken aan de wens om zwanger te worden. Dat zal het een stukje makkelijker maken. Mocht je gezondheidsproblemen hebben of medicatie slikken, neem dan contact op met jouw specialist en vertel hem of haar over jouw zwangerschapswens.

Het kan zijn dat er net iets meer begeleiding nodig is, zoals het minderen of stoppen met bepaalde medicijnen. Het is natuurlijk fantastisch wanneer je direct in de eerste cyclus zwanger wordt. Helaas is dat geluk maar voor een klein aantal weggelegd. De kans is aanwezig dat er een aantal maanden voorbij zal gaan, voordat je zwanger bent. Maak je hierom niet druk, dit is heel normaal. Als het na 12 maanden nog niet gelukt is om zwanger te worden, is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts. Heb je een partner? Dan is het verstandig als deze meegaat naar de doktersafspraak.

Voor de omgeving

Rook je? Doe dat dan niet in het bijzijn van de aanstaande moeder. Vooral wanneer zij zelf net gestopt is met roken, stimuleer je haar het meest door niet in haar buurt te roken. Wellicht een mooie gelegenheid om zelf ook van deze slechte gewoonte af te komen? 

9 maanden in 4 minuten

Een mooie stop-motion video van hoe je lichaam zichtbaar verandert

Deze video is van “Osher, Tomer en baby Emma”.