Week 17 van je zwangerschap

Sexy zwanger zijn

Doordat rond de zeventiende zwangerschapsweek het hCG-hormoon heeft plaatsgemaakt voor progesteron zijn doorgaans de zwangerschapskwaaltjes wat afgenomen. Dit in combinatie met de betere doorbloeding van je lichaam kan in deze zwangerschapsweek zorgen voor veel zin in seks. De vagina, borsten en baarmoeder zijn gevoeliger door de betere doorbloeding en onder invloed van de zwangerschap komt het voor dat je je fantasieën meer op hun beloop laat. Jouw partner vindt jou nu helemaal de mooiste vrouw van de wereld, immers in die mooie, ronde buik zit jullie kindje! En omdat in week 17 van de zwangerschap je borsten flink gegroeid zullen zijn, voel jij je misschien nog aantrekkelijker. Dat straal je ook uit. Geniet hier met volle teugen van! De baby kan absoluut geen schade ondervinden aan stevige vrijpartijen. Het enige wat er kan gebeuren is dat jij zelf wat meer kramp in je buik of rug krijgt na een orgasme. Dit komt door het samentrekken van de baarmoeder en verdwijnt meestal weer snel. Ook is er een kleine kans op een heel klein beetje bloedverlies. Door de betere doorbloeding kan een adertje sneller sneller gaan bloeden. Hier hoeven jullie je absoluut geen zorgen om te maken.

Wimpertjes

Wanneer je ongeveer 17 weken zwanger bent, zal jouw kindje al wimpertjes en wenkbrauwen hebben. Ook kan hij of zij geluiden opvangen welke van buitenaf komen. Van harde geluiden kan de baby zelfs al een beetje schrikken of geïrriteerd raken. Het kan ook zo zijn dat jij de schrikreactie van je kindje al kan voelen in deze achttiende zwangerschapsweek. Je zult misschien eerst denken dat het je darmen zijn, het zal lijken op een soort luchtbelletjes die ploppen. Door deze bevestiging van de baby voelen veel vrouwen zich rond deze zwangerschapsweken wat zekerder over de zwangerschap. De komende weken zul je meer bewegingen van je kindje gaan voelen. Je kindje is nu rond de 18 cm lang en 150 gram zwaar. Ook krijgt het steeds meer kracht in het kleine lichaampje. Nog eventjes en je kan de bewegingen van het kindje ook van buitenaf gaan voelen. En nu het kindje ook geluiden van buitenaf gaat waarnemen is het leuk om af en toe tegen het kindje te praten. Ook voor de omgeving kan dit erg leuk zijn, zo worden zij er nog meer bij betrokken.

Kamertje

Ben je al begonnen aan het kamertje? Of wacht je liever op de echo die je rond de 20 weken zwangerschap krijgt? Tijdens die echo kun je te weten komen of er een klein jongetje of meisje op komst is! Sommigen vinden het veel te vroeg om in de achttiende zwangerschapsweek al aan de kamer te denken, anderen kunnen niet wachten! Op sommige babykamermeubelen kan een lange wachttijd zitten. Daarom is het niet onverstandig om nu al te gaan kijken. Op deze manier heb je ook nog eventjes de tijd om prijzen te vergelijken en ideeën op te doen.

De Baby

Je groeit nu ongeveer 2 centimeter per week. Je hersenen zijn nu zo ver ontwikkeld dat ze je hartje reguleren. Je hartje klopt zo’n 140 tot 150 keer per minuut en dat is ongeveer 2 keer zo snel als dat van mama. Je bent nu 17 weken, en begint langzaam met het aanleggen van een vetvoorraadje. Dit vet is het speciale babyvet en wordt ook wel bruin vet genoemd. Bruin vet verschilt van het witte vet dat volwassenen hebben. Je verzamelt dit bruine vet vooral in je nek, op je rompje en op je wangetjes. In tegenstelling tot wit vet is dit vet niet bedoeld om te isoleren maar om strakjes te verbranden. Hierdoor kan je je warm houden als je geboren wordt. Maar zover zijn we natuurlijk nog lang niet. Je hebt nu ongeveer een halve gram vet.
Bij je geboorte is dit opgelopen tot maar liefst 2,5 kilo.

Om te leren ademhalen ben je ook deze week aan het oefenen. Dat doe je door middel van het vruchtwater. Je ademt het vruchtwater in en uit, hierdoor ontwikkelen je longen zich. Ook de spieren die je nodig hebt om te ademen en het ademhalingscentrum in de hersenen worden zo ontwikkeld dat je strakjes precies weet wat je moet doen zodra je geboren bent.

Je navelstreng die jou aan de placenta verbindt, wordt vanaf nu steeds dikker en steviger. Je hebt steeds meer voedingsstoffen nodig, waar deze navelstreng voor zorgt. De navelstreng moet ook sterk genoeg zijn om zich na de geboorte meteen dicht te knijpen zodat jij geen bloed verliest via de navelstreng.

Voor de omgeving

Slaap je dicht bij de zwangere dame in de buurt? Dan kan het je zijn opgevallen dat haar hormonen wat snurkgeluiden tot gevolg hebben. Dit komt doordat de slijmvliezen in haar neus bij droogte kunnen gaan opzetten. Een bakje water in de slaapkamer kan hierbij een uitkomst zijn.