Week 18 van je zwangerschap

Nog eventjes en dan ben je al op de helft!

Zoals vorige week aangegeven zul je over ongeveer 2 weken, in de 21e zwangerschapsweek, de twintigwekenecho hebben. Bij deze echo zal de specialist kijken naar lichamelijke afwijkingen bij het kindje. Ook het vruchtwater en de groei van het kindje worden gecontroleerd. Maar waar de meesten vooral naar uitkijken: het geslacht van jullie kleintje kan worden vastgesteld! Bij de 20 wekenecho kunnen jullie het geslacht van de baby te weten komen. Het is verstandig om hier nu al even bij stil te staan. Misschien wil je helemaal niet weten of er een jongetje of een meisje komt, of toch wel? Je hebt nog even de tijd om hierover na te denken. En terwijl jij je buigt over dit soort praktische zaken die bij de komst van de baby horen, groeit de kleine stug door. In deze zwangerschapsweek is de baby ongeveer 20 cm lang en weegt hij of zij 200 gram. Voelde je de baby nog niet? Iedere week wordt de kans groter dat je plotseling een beweging van je kindje voelt. Wees niet bezorgd wanneer je in deze zwangerschapsweek nog niets voelt, het kan zomaar nog een paar weekjes duren.

Zien, horen en voelen

Jouw kindje ontwikkelt in deze zwangerschapsweek nog meer gevoel. De kleine kan bijvoorbeeld voelen wanneer jij zachtjes met je hand over de buik strijkt. Maar zijn of haar eigen bewegingen gaat de baby ook steeds meer voelen. Nu het kindje geluiden van buitenaf kan waarnemen kan het zijn dat de baby rustig wordt van praten, zingen of een muziekje. Al merk jij er nog niets van, jouw kindje kan in deze zwangerschapsweek al veel plezier beleven aan een liedje, een deuntje of het geluid van jouw stem. Rond deze achttiende zwangerschapsweek kan de baby al onderscheid maken tussen licht en donker. Ook oefent jouw kindje de oogspieren heel hard. Dit is nodig om straks na de geboorte recht te kunnen kijken. Na de geboorte zal het nog even duren voordat de oogspieren optimaal werken, ook jouw baby zal af en toe een beetje loensen. Zorg dat de fotocamera dan binnen handbereik ligt, want dit kan hele vertederende plaatjes opleveren!

De Baby

Deze week ben je circa 20 centimeter lang en lijk je al behoorlijk op een mensje. Je ogen kijken ook steeds meer naar voren in plaats naar opzij. Je darmen werken ook al, al zijn ze nog niet echt gevuld.

Deze week leer je gapen. Dus als er deze week of later een echo wordt gemaakt, bestaat de kans dat mama jou ziet gapen. Ook kan je nu de hik krijgen. Dus als je moeder een ritmisch bewegen voelt, zou het heel goed kunnen dat je de hik hebt. Je centrale zenuwstelsel is nu zo ver ontwikkeld dat je horen, voelen, zien en ruiken kunt. Tegen de tijd dat je geboren wordt, kun je al net zo goed kunnen horen als op latere leeftijd. Dit in tegenstelling tot zien en ruiken, wat je bij je geboorte nog minder goed kan. Dus als je moeder nu wat tegen je zegt, bestaat er een grote kans dat je dat hoort!

Voor de omgeving

De aanstaande moeder kan nu extra gevoelig zijn voor complimentjes. Zeg haar af en toe dat zij een mooi buikje begint te krijgen, probeer het woord DIK niet te gebruiken.

Ben je al op alles voorbereid? Wij hebben een handige persoonlijke lijst ontwikkeld, waarmee je de belangrijkste telefoonnummers altijd bij de hand hebt. Je kan deze lijst downloaden via deze link.

Twee?

Het kan gebeuren dat jullie tijdens de echo rond de twaalfde zwangerschapsweek ontdekt hebben dat er niet één, maar twee kindjes in de buik groeien. In hele sommige gevallen wel drie of vier kindjes. Dat laatste is erg zeldzaam, maar komt door IVF-behandelingen wel vaker voor dan vroeger. Na achttien weken zwangerschap ben je hopelijk aan het idee van een meerling gewend. Natuurlijk zal het zwaar worden, maar wat zal het bijzonder zijn om een meerling op te voeden. Gelukkig krijg je tegenwoordig al vroeg in de zwangerschap te horen dat je zwanger bent van een meerling. Zo kun je je niet alleen mentaal maar ook praktisch goed voorbereiden. Immers, van bijna alles zul je het dubbele nodig hebben.

Tip

Een tweeling kost 2 x zo veel.
Via de website Babyrent kunnen ouders ook babyspullen huren.

Speciaal: Kleding voor meerlingen, veelal prematuur.

Babyshower

Vind je het leuk om de aanstaande mama later in de zwangerschap te verrassen met een babyshower? Oriënteer je dan nu alvast eens op Babyshower Moment. Hier hebben ze alles voor het organiseren van een bijzondere middag die geheel in het teken staat van je zwangere vriendin! Ga na wie er niet mag ontbreken en benader deze mensen alvast, zodat zij de datum – zo rond de 30e a 32e zwangerschapsweek – alvast in hun agenda kunnen zetten.