Week 2 van je zwangerschap

Er bestaat een kans dat je hard aan het “werk” bent om zwanger te worden. Leg de lat niet te hoog, blijf plezier maken. Probeer het ontspannen en leuk te houden. Op deze manier heb je een grotere kans op een zwangerschap. Iedereen kent wel iemand die maar niet zwanger werd totdat ze er niet meer zo mee bezig was. Vervolgens bleek ze zomaar zwanger te zijn! Gek? Nee, helemaal niet. Als je ontspannen bent en geniet van alles, kunnen zaken wel eens anders lopen dan je verwacht. Hetgeen goed meewerkt aan de kans op een zwangerschap!

Wat doet mijn lichaam?

Na de eerste week van je menstruatie is er één eitje aan het rijpen en dit eitje zal aan het eind van week 2 van de zwangerschap van de eierstokken loskomen. Het eitje zal in een eileider wachten op de bevruchting door een zaadcel. Het eitje zal circa 24 uur leven dus je voelt het al aankomen: in deze 24 uur zal de vrijpartij moeten plaatsvinden om de meeste kans te hebben op een zwangerschap. De zaadcellen leven iets langer, waardoor er een kleine marge is. Hierdoor is er ook een kans op zwangerschap wanneer je 1 tot 2 dagen vóór de eisprong hebt gevreeën.

Eisprong? Wanneer dan?

Het klinkt vrij simpel: 
Vrij rond de eisprong, dan is de kans op een zwangerschap het grootst.

Maar wanneer is dit dan? Bij een regelmatige cyclus is de eisprong ongeveer 14 dagen na het begin van de menstruatie. Er zijn manieren om de eisprong vast te stellen, zoals het meten van jouw temperatuur voordat je opstaat. Op het moment dat de temperatuur ongeveer 0,3 graden stijgt heeft de eisprong plaatsgevonden. Dit is een vrij intensieve methode; je moet jezelf iedere morgen temperaturen en dit eerst één cyclus doen voordat je weet wanneer je zwanger kunt worden. En het is noodzakelijk dat je een hele regelmatige cyclus hebt.

Gelukkig leven wij in een makkelijke tijd. Tegenwoordig kun je bij de drogist, apotheek en op internet testjes kopen die de eisprong berekenen. Je begint met deze testjes ongeveer 9 dagen na het begin van je laatste menstruatie en doet iedere dag een testje. Na een aantal dagen geeft deze test aan dat nu het moment is om zwanger te worden. Verder zou je de cervixslijmtest nog kunnen doen. Deze methode helpt je je vruchtbare dagen vaststellen. Tijdens de cyclus verandert het slijm dat uit de baarmoederhals komt van kleur en samenstelling, en is heel specifiek tijdens de vruchtbare dagen. Dit slijm wordt cervixslijm genoemd. Met een beetje oefening kun je aan het cervixslijm zien wanneer je vruchtbaar bent. Als je dit elke dag even onderzoekt, zul je al gauw een patroon ontdekken en je vruchtbare dagen er zo uit kunnen halen. Makkelijk, goedkoop en effectief!

De Baby

Jij bent op dit moment nog steeds een onbevrucht eitje. Eigenlijk is er dus nog steeds niets gebeurd ten opzichte van vorige week. Je aanstaande moeder mag zich ook in de tweede week nog steeds niet zwanger noemen. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar het tellen begint vanaf haar laatste menstruatie. De reden: Het is voor iedereen verschillend is wanneer de eisprong plaatsvindt. Vanaf de bevruchting duurt het ongeveer nog 38 tot 41 weken tot je geboren gaat worden.

Voor de omgeving

Voor de man: Om een beter resultaat te behalen bij de zaadlozing is het van belang dat je geen al te strakke broeken en onderbroeken draagt, dus los zittende kleding kan van belang zijn.

Er zijn vrouwen die hun kind (bewust) alleen krijgen. Voor hen hebben wij nog meer informatie op de pagina ‘De single zwangere en haar omgeving’.