Week 3 van je zwangerschap

Het is zover

De bevruchting is een feit. Andere zaadcellen kunnen nu niet meer binnendringen. Deze vierde zwangerschapsweek is de eerste week dat je echt zwanger bent. Dat er echt een klein wezentje in je groeit. Sommige vrouwen weten direct dat ze zwanger zijn, maar dat is heel uitzonderlijk. De meesten zullen nog niet weten dat ze zwanger zijn. Je bent je nog niet bewust van wat er zich diep vanbinnen afspeelt en groeit. In zwangerschapsweek 3 is het geslacht van jouw kindje al bepaald.

Ben ik zwanger?

Zodra je zwanger bent gaat het lichaam hard aan het werk. Na het samenkomen van het eitje en de zaadcel gaan deze richting de baarmoeder. Hier doen ze een paar dagen over. Jouw lichaam gaat ondertussen aan de gang met het produceren van progesteron en oestrogeen. Deze hormonen zorgen ervoor dat de baarmoeder klaar is voor de zwangerschap. In deze week van de zwangerschap wordt er dus al hard gewerkt, zonder dat jij daar iets van hoeft te merken.

Er is een kans dat je aan het einde van week drie of in zwangerschapsweek 4 een heel klein beetje bloed verliest. Dit kan een innestelingsbloeding zijn. Hier hoef je niet van te schrikken, het bevruchte eitje nestelt zich in de baarmoederwand en hierbij kan een bloedvaatje beschadigd worden.

Misschien voel je je een beetje anders dan anders, maar weet je niet wat het is. Als je 3 weken zwanger bent, kunnen de symptomen sterk lijken op die van een aankomende menstruatie. Er bestaan tegenwoordig testen waarmee je al voor de menstruatie kunt testen op een zwangerschap, maar verstandiger is te wachten tot de vierde week. In week vier van de zwangerschap zou je ongesteld moeten worden en in deze week heeft je lichaam voldoende hormonen aangemaakt voor een zwangerschapstest.

Spannend

Deze vierde zwangerschapsweek is voor velen met een zwangerschapswens een spannende tijd. Dat is heel begrijpelijk. Probeer toch je leven te blijven leiden. Blijf de gezonde dingen doen die je hiervoor ook deed. Focus je niet met al je energie op de zwangerschap maar gebruik deze energie voor bijvoorbeeld lichaamsbeweging. In deze week van jouw zwangerschap kun je gewoon doorgaan met sporten. Sterker nog: beweging wordt sterk aangeraden aan vrouwen die zwanger willen worden. Spanning is niet goed voor het lichaam, zeker niet als je zwanger bent.

Borsten

1-4 weken

Zodra je zwanger bent beginnen je borsten ook te reageren onder invloed van hormonen. Er gaat deze eerste periode veel gebeuren in de borsten. Vaak merk je aan je borsten al dat je zwanger bent, ze zijn gevoeliger.

De Baby

Jij bent nu 0,1 mm groot en je ziet eruit als een klompje cellen. Maar daar komt snel genoeg verandering in; je groeit deze week sneller dan alle komende weken. Over enkele weken zal je gewicht verdubbeld zijn!

Voor de omgeving

Voor de partner: Als alles is gegaan zoals gepland, krijg ook jij de tijd om rustig af te wachten op alles wat er staat te gebeuren. Ook voor jou breekt er een nieuwe en onzekere tijd aan. Probeer er samen van te genieten, de zwangerschap is namelijk ook een hele mooie tijd en zal voorbij zijn voor je het weet.

De single zwangere

Er zijn natuurlijk vrouwen die zonder een partner een baby ter wereld brengen. Voor deze aanstaande moeders hebben wij de pagina ‘De single zwangere en haar omgeving’.