Week 4 van je zwangerschap

In je baarmoeder groeit in de vierde week een piep klein mensje. Maar hoe klein dit mensje ook is, het groeit als een dolle. Als je vier weken zwanger bent is je baby 1 mm. Deze millimeter bestaat al wel uit duizenden cellen, die de baby en de placenta gaan vormen. De placenta zal de baby in de komende weken voorzien van zuurstof en de benodigde voedingsstoffen.

Aan het einde van de vierde week gaan we spreken van een “embryo”; we blijven de baby zo noemen tot en met week negen van de zwangerschap. Als je tien weken zwanger bent, zul je de term “foetus” gaan horen. Jullie baby zal zo genoemd worden tot aan de bevalling. Deze termen klinken erg zakelijk, natuurlijk spreek je liever over jouw baby of jouw kindje. Veel mensen geven de baby na de 12de week vaak een koosnaampje.

De test

In week vier zou je ongesteld moeten worden. Blijft dit uit, dan is er een kans dat je zwanger bent. Dit is het ideale moment voor een zwangerschapstest. De testen van nu zijn zo goed dat een test gedurende de hele dag gedaan kan worden.

Er is een kans dat je aan het einde van week drie of in de vierde week een heel klein beetje bloed verliest. Dit kan een innestelingbloeding zijn. Hier hoef je niet van te schrikken, het bevruchte eitje nestelt zich in de baarmoederwand en hierbij kan een bloedvaatje beschadigd worden. 

Er is een kans dat je aan het einde van week drie of in de vierde week een heel klein beetje bloed verliest. Dit kan een innestelingbloeding zijn. Hier hoef je niet van te schrikken, het bevruchte eitje nestelt zich in de baarmoederwand en hierbij kan een bloedvaatje beschadigd worden.

Blijft de menstruatie uit en is de test toch negatief?

Het kan zijn dat jouw lichaam te weinig hCG-hormonen aan heeft gemaakt. Wacht een paar dagen en doe een nieuwe test. Is deze nog steeds negatief en blijft de menstruatie ook nog uit, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Al ben je nu pas in week 4, zorg dat jouw huisarts op de hoogte wordt gesteld van het feit dat je (vermoedelijk) zwanger bent. Mocht je ziek worden, dan kan eventuele medicatie hierop worden aangepast.

Je kan iets voor andere moeders doen

Vanaf week vier van je zwangerschap maak je een grote hoeveelheid aan van het hCG-hormoon, het zogenoemde zwangerschapshormoon. Dit hormoon kan andere vrouwen een kans geven om ook zwanger te worden. In plaats van dit belangrijke, unieke hormoon door het toilet te spoelen kun je het ook doneren aan Moeders voor Moeders.

Zij gebruiken jouw hormonen voor onderzoek en medicijnen voor vrouwen die minder makkelijk of helemaal niet zwanger kunnen worden. Meld je snel aan, want dit kan maar tot week 16, hierna zal het hCG-hormoon in je urine afnemen.

Opvang

Het klinkt een beetje gek om in de vierde week van je zwangerschap al na te moeten denken over opvang. Wat ga je met je kindje doen als je strakjes, na een fijne zwangerschap en een super verlof, weer aan het werk gaat. Echter, vooral in wijken waar veel kindjes wonen, is het belangrijk om daar nu al over na te denken. Op sommige kinderdagverblijven is de wachtlijst zo lang dat je je kindje eigenlijk al op zou moeten geven voordat je zwanger bent.

Misschien ga je (voorlopig) niet aan het werk na je zwangerschap, dan hoef je hier natuurlijk geen energie in te investeren! Maar wie weet is een vriendin van jou ook wel zwanger en kun je haar helpen met de opvang van haar kindje wanneer zij weer aan het werk gaat.

De Baby

Je bent als embryo is deze week druk bezig. Al je cellen splitsen zich in de placenta, de navelstreng en de vliezen. Ook de basis van je lichaam wordt aangelegd. De placenta zorgt er voor dat je de komende 8 maanden voorzien wordt van voedsel. Je bestaat nu uit 3 lagen die verschillende delen van het lichaam gaan vormen. De binnenste laag vormen je ingewanden, lever en longen. De middelste laag vormt je hartje, je geslachtsorgaan, je spieren, botten en nieren. De buitenste laag vormt je haar, ogen, huid en je zenuwstelsel. Aan het begin van de baarmoeder van je moeder vormt zich een slijmprop. Deze zorgt er voor dat je baarmoeder afgesloten wordt voor invloeden van buitenaf. Je wordt goed verzorgt en beschermd.

Voor de partner

Als je partner anders reageert op situaties, sta haar bij, en denk maar het gaat wel weer over. Dit hoort erbij.