Week 5 van je zwangerschap

Een geheimpje

Je bent zwanger, al vijf weken en nog niemand die het weet!

De meesten zwangeren wachten tot de twaalfde week van de zwangerschap, voordat ze het goede nieuws met anderen delen. Rond week 12 van de zwangerschap heb je de eerste echo, waar je het hartje zal zien kloppen en hoort of alles goed is. Ook neemt de kans op het krijgen van een miskraam af in week 12. De eerste weken van de zwangerschap heb je dus een geheimpje. Een leuke tijd, het is altijd leuk om iets te weten wat een ander nog niet weet.

Er wordt hard gewerkt

Je zult veel willen weten over de baby in jouw buik. In week 5 van de zwangerschap is de baby tussen de 1,5 en 2 mm groot. Denk aan de grootte van een korreltje rijst. Klein hè? Toch wordt er hard gewerkt deze week. Als je vijf weken zwanger bent, vindt er een belangrijk moment plaats daar diep vanbinnen. Er wordt een begin gemaakt met de opbouw van het hartje. Over ongeveer een week zal het hartje beginnen te kloppen. 

Denk er maar eens over na, in een hele snelle tijd is er al heel veel ontwikkeld bij de baby. Je bent 5 weken zwanger en de baby heeft al een hartje en je ziet al bobbeltjes ontstaan waar straks de armpjes en de beentjes zullen komen. De ontwikkeling van de spieren en de botten is begonnen. 

Eten en drinken

Je bent zwanger! Je kan het bijna niet geloven, want je ziet niets. Misschien voel je je ook niet anders. Maar het is toch echt zo, vijf weken al. Het beste is alcohol vanaf nu helemaal te vermijden. Je glaasje laten staan is beter voor jou en beter voor je baby. Alcohol zorgt voor uitdroging, uitdroging zorgt voor lichamelijke stress, stress zorgt voor stresshormonen en stresshormonen zorgen voor uitdrijving. En dat geldt ook voor cafeïne, zij het in mindere mate. Voor koffie geldt het advies om tijdens de zwangerschap niet meer dan twee kopjes per dag te drinken. Nog beter is thee, en probeer dan kruidenthee te drinken in plaats van gewone thee.

Ook zul je op moeten letten met zachte buitenlandse kazen.
Wanneer deze gemaakt zijn van rauwe melk, kun je ze beter niet eten. Kazen gemaakt van rauwe melk herken je aan het etiket “au lait cru”. Overigens zijn de meeste kazen die in de grote supermarkten liggen veilig en kun je deze gewoon eten tijdens je zwangerschap.

Eet ook niet teveel producten die vitamine A bevatten, zoals leverworst en orgaanvlees. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor de baby. Rauw vlees is niet verstandig in verband met de toxoplasmoseparasiet. Bak en braad al het vlees goed door en eet geen rauwe vleeswaren zoals tartaar of Filet American.

De toxoplasmoseparasiet kan ook in uitwerpselen van katten voorkomen. Laat vanaf de eerste week van je zwangerschap de kattenbak door iemand anders verschonen en zorg dat je handschoenen draagt wanneer je in de tuin werkt.

De Baby

Je hartje begint deze week te kloppen en ook je ruggengraatje begint te groeien. Je bent nu tussen de 1,5 mm en 2,5 mm groot. Het verschil tussen je ‘bovenkant’ en ‘onderkant’ wordt langzaam zichtbaar. Je stuitje ziet er al anders uit dan je hoofdje. Je bestaat deze week nog uit 3 lagen; het ectoderm, mesoderm en het entoderm, waaruit al je organen, huid en skelet groeien. In al deze lagen verandert deze week heel erg veel.

In de buitenste laag, het ectoderm, wordt je ruggengraat aangelegd. Al dat foliumzuur dat je moeder al die tijd heeft geslikt, komt nu goed van pas. Foliumzuur is nodig bij het vormen van je ruggengraat en zenuwstelsel en zorgt ervoor dat de kans dat je een open ruggetje krijgt veel kleiner is.

In je middelste laag, het mesoderm, worden je hartje en het begin van je bloedvaten aangelegd. Deze week wordt je hartje verdeeld in 4 kamers en begint het voor de eerste keer te kloppen.
De functie van je binnenste laag, het entoderm, waar later je ingewanden, zoals longen en lever worden gevormd, wordt op dit moment compleet overgenomen door de placenta.

Voor de omgeving

Zodra jullie weten dat er een baby op komst is, begint een leuke en spannende tijd. Het geheim dat je in deze week samen deelt, versterkt de band tussen jullie. Jullie zullen stralen en denken aan de zwangerschap en de 35 weken die gaan komen. Is het idee dat er een baby op komst is al écht tot je doorgedrongen?

Misschien heeft de aanstaande mama zelf ook tijd nodig om alles even te laten bezinken, maar wil ze wel haar verhaal kwijt. Probeer haar dan te begrijpen en neem ook echt de tijd om te luisteren.
Er is de komende maanden heel veel te bespreken en te regelen. Maak er een mooie tijd van. Roken en alcohol zijn van nu af aan niet meer aan de orde voor de zwangere vrouw, help je haar hierbij?