Week 8 van je zwangerschap

Een snelle ontwikkeling

Jouw kindje heeft in de afgelopen weken van je al een behoorlijke ontwikkeling door gemaakt. Deze ontwikkeling gaat voorlopig gewoon door.

Jouw kindje is nu ongeveer 2 cm. In deze week zullen de geslachtsorgaantjes ook echt vorm gaan krijgen. Hetgeen overigens pas in week 20 op de echo te zien zal zijn. De vingertjes van jouw kindje kun je al tellen. Het hartje van de baby klopt stevig de belangrijkste bloedaderen zoals aorta en de longslagaders zijn al te onderscheiden.

De baby bestaat nu alleen nog uit kraakbeen. Dit is wel het begin het skelet! Ook de hersens beginnen nu te werken. Zorg goed voor jezelf en je baby, je bent al 8 weken goed bezig! Die kleine is al flink aan het bewegen. Je kunt je kindje in deze week nog niet voelen.

Voorbereiden

Over ongeveer twee tot vier weken is het eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog. Met medische problemen kun je ook naar de gynaecoloog. De specialist zal een aantal vragen aan je stellen. Het is raadzaam om nu al bij familie te informeren naar eventuele erfelijke ziekten. Dan kun je daar straks direct antwoord op geven en kan daar gelijk op ingespeeld worden. 

Wordt je dikker?

Als je al eerder zwanger bent geweest is het mogelijk dat je in deze week al goed ziet dat je zwanger bent. Immers, Het dikker worden heeft nu meer te maken met het opzetten van de darmen dan met de baarmoeder. Ook maak je nog steeds een hoop hCG hormoon aan, hierdoor zetten je darmen een beetje op. Door dit hormoon kan het ook zijn dat je last krijg van obstipatie. Probeer op je voeding te letten en drink veel water. 

Borsten

5-8 weken 

De borsten worden nu bij de meeste vrouwen groter en zwaarder. De melklieren en melkkanalen ontwikkelen zich verder.

De huid lijkt dunner en de bloedvaten zijn duidelijker zichtbaar. De tepel en tepelhof worden donkerder van kleur. De tepelhof wordt ook groter in diameter. Op de tepelhof worden klieren van montgommery zichtbaar, deze scheiden talg af, dit is smeer middel voor de tepel en tepel hof, werkt antibacterieel maar geeft ook geur af dat de baby later ‘lokt’ naar de borst.

Maak een lijstje met al je persoonlijke gegevens en adressen, die je nodig hebt tijdens je zwangerschap. Samenkramen helpt je hierbij en heeft alvast een persoonlijke checklist voor je gemaakt, Je moet je wel even aanmelden om gebruik te kunnen maken van deze privé online checklist. Download ons voorbeeld via deze link worden gedeeld in een deel wat later je hand wordt, een deel dat je arm en een schouder gedeelte blijft. Pas volgende week zullen je armen verder gegroeid zijn en zal je beginnen met het ontwikkelen van je vingertjes en teentjes.

Sommige van je ingewanden en organen waren al aangelegd en deze week wordt ook de rest van je organen en ingewanden gemaakt. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat ze dan al klaar zijn en op de juiste plek zitten. Je organen moeten nog verder groeien voordat ze op hun uiteindelijke plaats gaan zitten.

De Baby

Deze week maak je al weer een rappe ontwikkeling door. Deze week ontstaat er kraakbeen en een begin van je botten. Deze zullen pas later harder worden maar de eerste stap wordt gezet. Hierdoor kan men al een soort vingers en tenen bij je zien. Ook je gezicht ontwikkelt zich verder. Het puntje van je neus en de oren worden nu gemaakt. Onder het tandvlees worden de eerste beginselen van je tandjes aangemaakt. Een belangrijk deel van de hersenen, namelijk het gedeelte dat zich bezig houdt met beweging, wordt deze week meer en meer actief. Deze hersenen zitten heel dicht tegen de ruggengraat aan en zullen binnenkort actief genoeg zijn om er voor te zorgen dat je je eerste bewegingen zal kunnen maken. Ook je geslachtsorgaan ontwikkelen zich deze week verder. Voor meisjes zijn dit de eierstokken. Voor jongens de testikels.

De primitieve geslachtscellen die je later nodig hebt om je voort te planten, worden deze week ook aangemaakt. Deze cellen kunnen nu nog zowel eicellen als zaadcellen worden. Ze wachten geduldig totdat je lichaam ze dit vertelt. Als je een meisje wordt, vindt dit al over een maand plaats. Als je een jongetje wordt, duurt het tot de pubertijd tot dat deze cellen rijpen. Deze ontwikkeling vindt bij 8 weken zwangerschap nog vooral intern plaats. Pas vanaf volgende week kun je ook aan de buitenkant je geslachtsorganen waarnemen.

Helaas zijn de echo’s nog niet duidelijk genoeg om dit op te pikken dus als je piders dit willen weten, zullen zij echt moeten wachten op de 20 weken echo.

Voor de partner

Binnen ons netwerk kun je heel veel lezen over de zwangerschap en al de stappen die er genomen moeten gaan worden. Ook voor de a.s. vader kan dat heel veel interessante informatie bevatten.
Zo kun je je alvast gaan oriënteren op de gesprekken bij een verloskundige. Ook zijn er meerdere boeken geschreven speciaal voor de a.s. vader, zoals: Vader worden voor Dummies”