Week 9 van je zwangerschap
Wat, aan wie en wanneer
Ga je het nieuws vertellen?
Het begint te kriebelen. Je wil dit delen. De magische 12 wekengrens komt steeds dichterbij. Wellicht heb je het grote nieuws al aan een aantal mensen verteld. Het is zo fijn er met iemand over te kunnen praten. Voor het geval het alsnog mis zou gaan, dan kun je grote steun verwachten. Nadat je het verteld hebt, hoef je geen smoesjes te verzinnen voor jouw vermoeidheid of lusteloosheid. Al je energie heb je nodig voor je zwangerschap. Maar vergeet ook niet dat liegen in dit stadium van je zwangerschap geoorloofd is. Als jij het nog niet wilt delen, is het oké om een smoes te verzinnen waarom je niet drinkt, of bijvoorbeeld afzegt om af te spreken omdat je te moe bent. Een ‘griepje’ kan iedereen overkomen, toch?
Vermoeidheid is nu niet verwonderlijk. Luister naar je lichaam en neem je rust. Het is echt niet erg om ‘s middags even een half uurtje op de bank te gaan liggen. Is de vermoeidheid echt zo erg dat alles je teveel wordt, neem dan contact op met je huisarts. Misschien heb je ijzertekort. Het is normaal om wat vaker verkouden te zijn tijdens de zwangerschap. Ook dit wordt veroorzaakt door hormonen. Ook nu geldt weer: rust genoeg en zorg goed voor jezelf.
Zwangerschapsvitamines slikken is geen slecht idee. Deze koop je gewoon bij de drogist en zo krijg je van alle benodigde vitaminen het juiste binnen.
Voel ik al wat?
De handjes en voetjes van het kindje ontwikkelen zich razendsnel. Aan het eind van deze week zal jouw kindje al een beetje kunnen friemelen met zijn of haar handjes. Ook de teentjes kunnen na 9 weken al bewegen. Helaas voel jij hier nog niets van. De baby heeft heel veel ruimte in jouw baarmoeder om te bewegen. In deze week ontstaan ook de schouders, ellebogen, heupen en knieën. De embryo begint nu echt op een klein mensje te lijken. Vanaf volgende week spreken we niet meer over embryo, maar over een foetus. De foetus, jouw kindje, is komende week ongeveer 3 cm. Hij of zij weegt nu ongeveer 2 gram.
Gezichtje
Je kindje krijgt nu een echt gezichtje, het puntje van het neusje is al te onderscheiden. Ook het mondje en het tongetje zijn al aanwezig. De oortjes zijn zich ook aan het ontwikkelen, dit kun je in deze week nog niet zien. De voorbereidingen voor de tandjes zijn ook al getroffen. Hier gebeurt niets mee totdat de tandjes echt door gaan komen en dat duurt nog een hele tijd.
Borsten
De eerste periode van de zwangerschap:
Je borsten kunnen ineens heel gevoelig zijn, vaak al voordat je weet dat je zwanger bent. Voor sommige vrouwen is dit een duidelijk en bekend teken van zwanger zijn, voor anderen is dit geheel onbekend.
Je borsten zijn gespannen en gevoelig, kunnen zeer doen en de tepel kan donkerder kleuren. Tijdens deze eerste weken kun je last krijgen van steken in je borsten. Dit heeft te maken met de hormonen oestrogeen en progesteron die je lichaam tijdens een zwangerschap aanmaakt.
Dit zijn de eerste tekenen dat je borsten zich klaarmaken om melk te gaan geven. Aan het einde van het 1e trimester (na ongeveer 2 maanden) worden je borsten mogelijk zwaarder/gezwollen en kun je bobbeltjes gaan voelen. Dit is normaal. Dit komt door de groei van melkklieren en bloedvaten. Je lichaam gaat straks uit het bloed de voedingsstoffen halen voor in de moedermelk. De bloedvaten worden ook meer zichtbaar in je borsten, doordat de aderen zich uitzetten en meer aan de oppervlakte komen te liggen. Het kan maar zo zijn dat je borsten tot wel 2 cupmaten groeien. Als de groei van je borsten erg snel gaat kan het zijn dat je striae krijgt. Draag daarom een goede, ondersteunende bh tijdens je zwangerschap. Er zijn voor zwangere vrouwen “meegroei-bh’s”, zodat je niet continu nieuwe bh’s hoeft te kopen. Het is bewezen dat het gebruik van (dure) crèmes die striae tegen zouden gaan, helaas niet effectief is!
Ook de tepels veranderen aan het einde van dit trimester. Ze worden mogelijk nog donkerder van kleur zodat je baby de tepel goed kan vinden, ondanks dat hij of zij in het begin nog niet zo goed kan zien. Ook staan je tepels meer vooruit en de tepelhof (roze cirkel rond je tepels) wordt groter en er verschijnen kleine bultjes op. Deze bultjes zijn vetkliertjes die jouw tepels soepel houden en beschermen tegen allerlei bacteriën, daarbij zullen ze jouw kindje na de bevalling helpen om de borst te vinden en te gaan drinken. De tepel bevat niet 1 uitgang, maar meerdere melkklieruitgangen waar de melk door naar buiten komt. Het aantal melkuitgangen verschilt per vrouw, maar zal meestal tussen de zeven en vijftien stuks zijn.
De Baby
Alle vier de kamers van je hartje hebben zich ontwikkeld, net als je hartkleppen, die ook al in ontwikkeling zijn. Als je moeder 9 weken zwanger is, kan zij vaak met een doptone (een soort buikmicrofoon met versterker) je hartslagje al horen. Dit lukt helaas niet altijd. Je moeder moet zich hierover vooral niet al te druk maken, als dat nu nog even niet lukt. Als je net even verstopt ligt is het nu nog heel lastig om precies de goede plek waar je ligt te vinden. Als het je moeder wel lukt om je hartslag te vinden, is dat vaak een geweldig moment voor haar. Als zij eenmaal de hartslag van haar kindje heeft gehoord, is de kans op een miskraam (die nu toch al erg laag is) meteen nog een heel stuk lager!
Doordat het zenuwstelsel gesloten is, kan je je voor het eerst spontaan gaan bewegen. Je eerste bewegingen zijn ongecontroleerde schokachtige bewegingen die je eigenlijk per ongeluk maakt. Pas over een tijdje ga je je bewust bewegen. Dat je beweegt, zal je moeder vermoedelijk nog niet merken. Je bent nog veel te klein en er is zoveel ruimte om je te bewegen. Ook zijn je bewegingen nog lang niet sterk genoeg. Als er nu een echo van je gemaakt zou worden en je bent wakker, bestaat de kans dat je bewegingen worden waargenomen.
Je begint steeds meer en meer menselijke trekken te krijgen. Vooral je gezichtje ontwikkelt zich deze week snel. Je oogleden bedekken bijna je gehele oog (voorheen waren je ogen onbedekt) en haarzakjes groeien op je hoofdje. Je vingerkootjes en teentjes ontwikkelen zich ook steeds verder zodat deze al echt op handjes en voetjes beginnen te lijken. Het ‘staartje’ dat je vorige week nog had, is nu verdwenen. Na deze week ben je geen embryo meer. Vanaf nu noemen we je een foetus.
Voor de omgeving
Voor de partner: Zoals wij vorige week al beschreven, zal het ook jou niet zijn ontgaan dat de borsten van je partner groter en voller worden. Dit kan gepaard gaan met onder andere gevoeliger tepels. Vrijen kan geen kwaad, maar houd in de gaten dat het lichaam van je partner aan het veranderen is. Bespreek wat goed voelt voor jullie allebei.