Week 11 van je zwangerschap

Blijf maar groeien

De aankomende 5 weken zal jouw baby hard blijven groeien. Jouw kindje is nu ongeveer 5 tot 6 cm groot en weegt rond de 10 gram. Op dit moment kan je kindje nog niet buiten de baarmoeder overleven. Toch ziet er al uit als een echt kindje. Alles zit erop en eraan. Het ziet er nu al net zo uit als straks bij de geboorte.

In deze week zullen de nageltjes op de vingertjes en teentjes beginnen te groeien. Ook gaan zoals vorige week al verteld de oogjes sluiten en pas over ca. 14 weken open. In de oogje van je kindje worden nu de irisjes gevormd.

Eindelijk naar de verloskundige of gynaecoloog.

Je zult nu je eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog gaan brengen. Je hebt hier vast al lang naar uitgekeken. Je kan nu een kijkje binnen nemen, bij jouw kindje.

Er zullen bij dit bezoek een hoop vragen worden gesteld.

  • Je bloeddruk wordt gemeten.
  • Je gewicht wordt genoteerd.
  • De stand van de baarmoeder wordt bepaald.

Dit laatste kun je zelf ook doen, door plat op je rug te gaan liggen. Druk voorzichtig onder op je buik, net boven je schaambeen. Hier voel je een harde rand. Dit is de bovenkant van je baarmoeder.

Via een doptone is het mogelijk tijdens dit bezoek het hartje van jouw kindje voor de eerste keer te horen. Vaak moet er wel gezocht worden om het hartje te horen. Schrik hier niet van. Het is voor jouw en je partner vermoedelijk een heel mooi, bijzonder en emotioneel, het hartje voor de eerste keer te horen kloppen. Jij en je partner zullen dit moment voor altijd bij jullie dragen. Het komt voor dat het hartje niet gevonden wordt. Hiervoor kunnen meerdere redenen zijn, zoals de ligging van het kindje. Misschien ligt het wel achter de placenta, in dat geval hoor je niets. Raak niet in paniek en maak je geen zorgen. Meestal mag je een weekje later terugkomen. Dan kun meestal het hartje wel goed horen.

Hoelang ben ik nu al zwanger?

Om te bepalen hoelang nu nu precies zwanger bent komt er een termijnecho. Vaak klopt je eigen berekening wel. Aan de hand van deze echo zal de verloskundige of gynaecoloog de vermoedelijke bevallingsdatum vaststellen. Deze datum kan bij de echo van 20 weken wat bijgesteld worden. Deze termijnecho kan bij dit eerste bezoek worden gemaakt. Het kan ook zijn, dat je een doorverwijzing naar een speciaal echocentrum krijgt of naar de afdeling gynaecologie in een ziekenhuis. 

Verder krijg je tijdens dit bezoek een verwijzing voor een bloedonderzoek. Dit is een standaard onderzoek wat uitgevoerd wordt rond de twaalfde week. Hiermee kunnen een aantal ziekten en afwijkingen op tijd worden opgespoord en indien nodig tijdig worden behandeld. In de brochure die je van de verloskundige of gynaecoloog mee krijgt kun je alles nog eens rustig nalezen. 

Je zult vanaf nu ook elke 4 weken een 10 minuten afspraak hebben bij de verloskundige of gynaecoloog. Dat is feest, Dan kan je het hartje van je kindje weer beluisteren.

Je Gewicht

Bij dit bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog word je gewogen. Dit om de groei van de baby in de gaten te houden. Iedere zwangere vrouw is bezig met haar gewicht. Het is een feit, je zal aankomen. Op dit moment zie je dit waarschijnlijk zelf nog niet. 

Let op!

Je hoeft beslist niet voor twee te eten. Probeer gevarieerd en gezond te (blijven) eten en denk aan voldoende beweging. Een paar kilo’s kan je er altijd weer af sporten. Ga in geen geval een dieet volgen tijdens de zwangerschap, dit kan slecht zijn voor het kindje.

De Baby

Vanaf deze week (week11) is je hoofdje van ongeveer zo groot als de rest je gehele lichaam. Bij je geboorte zijn deze verhoudingen heel anders. Je hoofd is nu erg groot in vergelijking met een volwassene. Vanaf nu gaat je lichaam dan ook harder groeien om dit in te halen.

Deze week is ook aan de buitenkant te zien van welk geslacht je bent. Ben je een meisje, ontstaan deze week je eierstokken. Ben je een jongetje, ontstaan je zaadballen. Helaas is het het nog te vroeg om dit goed op een echo te kunnen zien. Je moeder moet dus nog eventjes geduld hebben. Het geslacht wordt pas bekeken bij het structureel echoscopisch onderzoek of de 20 weken echo (wat in sommige gevallen al bij 18 weken plaats vindt).

Je bewegingen worden steeds vloeiender. Waar je de vorige weken alleen nog schok- en schrikbewegingen kon maken, beweegt je je nu vloeiend door je baarmoeder. Zoals we vorige week al hebben verteld, zijn nu de vitale organen van je helemaal ontwikkeld. Hierdoor is de kans op complicaties een heel stuk gedaald. Je moeder kan nu ook stoppen met het slikken van foliumzuur, maar als zij er toch mee door wil gaan, kan dat geen kwaad. Deze week zie je vooral ontwikkeling aan je vingers en teentjes waar je nageltjes beginnen te groeien. Je oogleden zijn deze week helemaal klaar waarna je je oogleden zal sluiten. Pas als je 7 maanden bent, zullen je oogleden weer open gaan!

Voor de partner

Alles gaat zo snel. De eerste 10 weken zijn vermoedelijk voorbij gevlogen. Gaat alles zoals jullie hadden gewenst, of heeft je partner lichamelijke last of kwaaltjes? Vertrouwt zij iets niet of heeft zij vragen? Luister naar haar en als jullie denken dat er iets niet goed is, wacht niet te lang met het raadplegen van de Verloskundige – gynaecoloog of Ziekenhuis. Ook onze specialisten beantwoorden graag al je vragen