De magische grens van 12 weken!
Grijpen en duimpje zuigen
Wanneer je twaalf weken zwanger bent, zie je nog niet dat er al een echt kindje in je buik rondzwemt. Een kindje van zo’n 6 tot 6,5 cm lang en ongeveer 20 gram zwaar. Deze kan al een beetje grijpen met zijn of haar kleine handjes, en soms pakt de baby de navelstreng vast. Dit kan natuurlijk geen kwaad, want deze wordt goed beschermd. Je kindje zal ook al lekker gapen, zoals alleen een baby dat kan. Nog een week of 28 geduld en dan zal je hier ook in het echt van kunnen genieten. Ook vindt je kindje het nu al fijn om af en toe het duimpje in het mondje te stoppen. Niet te geloven dat jouw baby al zo veel kan, twaalf weken geleden was er nog helemaal niets.
Tussen de dertiende en de veertiende week van de zwangerschap is de structuur van de hersens gelijk aan die bij de geboorte. Ook zijn de hersens flink gegroeid in vergelijking met de zesde week van de zwangerschap. Als je tijdens het bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog het hartje hebt kunnen horen, weet je al dat dit heel snel gaat. Het hartje klopt met meer dan 160 slagen per minuut. Als de zwangerschap verder vordert zal deze snelheid wat afnemen.
Nog meer zwangerschapskwaaltjes?
Ben je soms een beetje duizelig? Dit komt doordat jouw lichaam nu bijna de helft meer bloed aanmaakt dan gewoonlijk. Dit extra bloed wordt gebruikt om de afvalstoffen die de baby maakt af te voeren en de voedingsstoffen naar de placenta te brengen. Door deze hoeveelheid bloed in je lijf kan je bloeddruk omlaag gaan wat de duizeligheid veroorzaakt. Je seksleven kan rond de twaalfde, dertiende zwangerschapsweek op een laag pitje komen te staan. Ook dit komt door de hormonen, belangrijk is dat je je partner blijft vertellen hoe je je voelt. Zo rond zwangerschapsweek 16 zal dit euvel verdwijnen. Sterker nog, de kans is dan groot dat je juist veel meer zin hebt om te vrijen!
De nekplooimeting of combinatietest
Tijdens het bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog rond deze zwangerschapsweek zal er worden gesproken over een nekplooimeting of een combinatietest. Voorheen werd dit alleen gedaan wanneer je 36 jaar of ouder was, tegenwoordig kun je hier zelf voor kiezen. Met deze testen kan worden gemeten hoe groot de kans is dat jouw kindje het Downsyndroom heeft. De combinatietest is een bloedtest en de nekplooimeting wordt aan de hand van een echo gedaan. Beiden testen zullen vóór de veertiende zwangerschapsweek worden uitgevoerd. Jouw specialist zal alles nauwkeurig aan je uitleggen, zodat je zelf een goede beslissing kan nemen of je deze testen wilt.
De Baby
Je ogen zaten de eerste weken nog aan de zijkant. In deze periode verhuizen je ogen langzaam naar de voorkant van je gezichtje. Mogelijk zitten ze nu op de plaats waar ze uiteindelijk zullen blijven zitten. Je bent nu ook al bezig met het leren van allerlei vaardigheden, die je strakjes nodig zult hebben om te kunnen overleven. Je leert deze week hoe je moet slikken en ook hoe je vruchtwater moet drinken. Je darmpjes beginnen ook al een beetje te werken en je zal deze week voor het eerst glucose (suiker) opnemen uit het vruchtwater. Alhoewel je darmpjes dus al (een heel klein beetje) werken, zal je nog lang geen ontlasting produceren. Dat gebeurt als het goed is pas na je geboorte.
Het kan wel zo zijn dat je voor je geboorte in het vruchtwater poept. Er ontstaat dan meconiumhoudend vruchtwater. Als de verloskundige dit op tijd merkt, zul je vermoedelijk niet thuis geboren worden, maar in het ziekenhuis!
Je hartje heeft nu de snelheid aangenomen waarmee je strakjes in de grote wereld komt. Het klopt met zo’n 120 slagen per minuut. Bij het bezoek aan de verloskundige kan je moeder waarschijnlijk horen dat dit enorm snel is. Jouw hartslag wordt gemeten met een doptone, dat is een soort microfoon speciaal gemaakt voor haar buik. Dit snelle kloppen neemt gedurende de zwangerschap af. Je hartje begint met zo’n 180 slagen per minuut en als je moeder 12 weken zwanger is neemt dat af tot 120 slagen per minuut. Overigens is het niet zo dat je hartje al heel stabiel klopt, de hartslag varieert nog heel erg en dat is over het algemeen een goed teken!
Jouw hersenstructuur is nu precies hetzelfde als bij je geboorte. Je hersenen groeien daarna nog flink door en leggen ontelbare verbindingen de komende jaren. Zij zien er na je geboorte niet anders uit dan nu. Je hersenen zorgen er nu al wel voor dat je leuke menselijke trekjes gaat krijgen zoals gapen, op je duimpje zuigen en met je handjes voelen.
Voor de omgeving
Ook voor jou is de magische grens van de 12 weken bereikt. Binnenkort zijn jullie niet langer de enigen die weten van de zwangerschap. Grote kans dat jullie geheim nu gedeeld mag worden. Bedenk eens iets origineels om de naasten het grote nieuws te vertellen. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een Babywebsite, die je geheel voor de zwangerschap en daarna voor de baby kan gaan inrichten. Het is maar een idee.