De meeste vrouwen krijgen een kleine, bolle buik wanneer ze 13 weken zwanger zijn. In dit zwangerschapsoverzicht lees je alles over zwanger zijn en wat er zich nu in je buik afspeelt. In deze zwangerschapsweek zal dit buikje echt door de baby komen en dus niet meer door opspelende darmen zoals in week 8 van de zwangerschap. Sommigen hebben nog helemaal geen buikje, maar dit betekent niet dat jouw baby niet goed groeit. Dit is wederom iets wat heel normaal is. Pas na zwangerschapsweek 16 zal de ene baby harder gaan groeien dan de andere. In deze veertiende zwangerschapsweek groeien alle baby’s nog gelijk. Maak je ook niet druk om een al wat dikkere buik. Dit zegt namelijk niet dat jouw baby veel te hard groeit.

Een foto van je buik als je 13 weken zwanger bent

In deze weken ga je je meestal ook inschrijven bij een kraambureau.
Zij informeren je over alles over zwanger zijn. Nu je 13 weken zwanger bent, is het leuk om iedere paar weken een foto van je buik te (laten) maken, bijvoorbeeld om de vier zwangerschapsweken. Hier heb je na de zwangerschap nog veel plezier van. Vanaf week 13 in de zwangerschap zul je niet meer zo vaak hoeven plassen. De baarmoeder komt nu wat hoger te liggen en hierdoor is de druk op de blaas minder groot. De verloskundige of gynaecoloog zal nu ook vanaf de buitenkant de groei van de baby in de gaten houden. Zij of hij voelt aan de baarmoederrand hoeveel jouw baby is gegroeid en bepaalt over een aantal zwangerschapsweken de ligging van de baby. Jouw specialist kan dan bijvoorbeeld de billetjes van jouw kindje voelen. Over ongeveer drie weken heb je een vervolgcontrole, je zal je verbazen over de grootte van jouw kindje.

Meer vruchtwater

Vanaf deze week zal jouw kindje alle energie in het groeien stoppen. Rond de elfde zwangerschapsweek is jouw baby helemaal compleet en hoeft het alleen nog maar te groeien. Voorlopig is de baby, nu je 13 weken zwanger bent, nog heel klein en heeft hij of zij nu nog alle ruimte om lekker te bewegen in je buik; hij of zij is 7 tot 7,5 cm lang en weegt ongeveer 30 gram. Door de toename van vruchtwater wordt dit ook alleen maar meer. Het vruchtwater zorgt voor een warme omgeving en beschermt jouw kindje door als een buffer te fungeren. Als je bijvoorbeeld ergens tegenaan stoot met je buik, zal de baby hier niets van merken.

De baby neemt in deze zwangerschapsweek zo nu en dan al een slokje vruchtwater. Op die manier worden slikreflexen aangeleerd en kunnen de niertjes aan de slag. De placenta zorgt voor vers vruchtwater. Zoals uitgelegd, worden in week 12 de afvalstoffen door jouw bloed afgevoerd, waardoor jij af en toe duizelig kan worden.

Weer een belangrijke gebeurtenis

Natuurlijk is iedere zwangerschapsweek belangrijk, je kindje is dan immers weer een stukje verder. Maar in week 13 vindt er een bijzonder momentje voor de baby plaats: de ingewanden zullen verschuiven van de navelstreng naar de buik. Hier zullen ze netjes op hun plaats geschoven worden.
Er speelt zich wat af in jouw zwangere buik, gedurende de zwangerschap! Allemaal kleine en grote mijlpalen!

De Baby

Je groeit de komende weken enorm hard. Het is opvallend dat je hoofdje, dat tot nu toe erg groot was (ongeveer net zo groot als de rest van je lichaam), de komende weken minder hard groeit, waardoor over een week of 10 je hoofdje nog maar een derde van je totale lengte omvat. Bij je geboorte is dit nog maar een kwart.

Ook beginnen rond deze periode je stembanden vorm te krijgen en komen je oogjes steeds dichter bij elkaar te staan. Je gaat dus iedere dag meer en meer op een echt mensje lijken. Doordat de hoeveelheid vruchtwater sneller toeneemt dan dat je zelf groeit, heb je deze weken zeeën van ruimte waarin je lekker rond kan “zwemmen”. Je moeder zal hier nog erg weinig van voelen. Eén van de functies van het vruchtwater is dat het als bescherming werkt voor je werkt. Als je moeder zich zou stoten kan het voor jouw geen kwaad, omdat het vruchtwater de klap flink absorbeert.

Als je 13 weken bent, zijn je tandjes (20 stuks) allemaal gevormd. Ze zijn er klaar voor om na je geboorte door te gaan breken.
Dit gaat in de meeste gevallen niet vanzelf. Je zal hier wel wat last van kunnen krijgen.
De placenta weegt nu ongeveer net zo veel als jij zelf.

Je darmpjes ontwikkelden zich tot nu toe buiten je lichaam, in de navelstreng. Deze week verplaatsen ze zich naar je buikholte. Bijna altijd gaat dit goed, maar er is een kans van 1 op 10.000 dat dit niet helemaal goed gaat. De darmen bevinden zich dan gedeeltelijk buiten de plek waar ze moeten zitten en kunnen beklemd raken. Dit noemen we een navelbreuk. Vaak lost een navelbreuk zich vanzelf op. Is dat niet het geval, of is de navelbreuk te ernstig, dan moet er geopereerd worden.

Voor de omgeving

Dat mama een buikje begint te krijgen is je vermoedelijk al opgevallen. Sommige dames willen dit verbloemen, andere zijn hier heel trots op. Is jouw zwangere vriendin trots op haar buikje en wil je haar een leuk cadeau geven? Denk dan eens aan een buikband.