Week 14 van je zwangerschap

Activiteit

Je kindje is nu lekker actief bezig. Bij 14 weken zwangerschap zal hij of zij trappelen, zwaaien, vuistjes maken, zwemmen en de teentjes en vingertjes bewegen. Jouw mini-mensje heeft het al druk in de veertiende zwangerschapsweek. De baby is ook actief met groeien, deze week is de baby 8 tot 8,5 cm en weegt hij of zij ongeveer 60 gram. In de dertiende zwangerschapsweek woog jouw kindje nog 30 gram. Een week later, met veertien weken zwanger, is zijn of haar gewicht verdubbeld!

De baby heeft nog zoveel ruimte dat jij niets zal voelen van de actieve bezigheden. Echter, als je al eerder zwanger bent geweest, zul je misschien de kleine plopjes in je buik al herkennen. In week 14 van de zwangerschap krijgt de baby hele kleine donshaartjes over het hele lijfje. Deze haartjes zullen ongeveer na week 36 weer afnemen. De talgkliertjes van de baby maken een soort huidsmeer aan om de baby te beschermen. De haartjes houden dit smeer op zijn plek. Wanneer je kindje bijvoorbeeld na 37 weken zwangerschap al geboren wordt dan kan het zijn dat er nog wat van deze donshaartjes of het lijfje zitten. Je zult dan ook zien hoe dik het huidsmeer is wat in de veertiende of vijftiende zwangerschapsweek wordt aangemaakt. In week veertien van de zwangerschap zijn de stembanden ook helemaal af. Je kindje kan nog geen geluid maken, hier is lucht voor nodig.

Stralen

Als aanstaande moeder hoor je vaak dat je aan het stralen bent van geluk. Natuurlijk ben je heel gelukkig met de zwangerschap en hierdoor komt er een soort gloed van geluk over je heen. Je gezicht wordt in week 14 van de zwangerschap ook echt wat voller en je huid kan er blakend en mooi glad uitzien. Ook je haren kunnen glimmen en een volle bos vormen, doordat je minder haren verliest. Echter, het kan ook anders zijn. Door de zwangerschapshormonen kun je puistjes, een vette huid en vlekjes krijgen. Je haar kan er dof en beschadigd uit zien. Jammer genoeg zijn dit factoren die je niet in de hand hebt. Pas je verzorgingsproducten tijdelijk aan aan de veranderingen van jouw huid en haar. En blijf je bewust van een gezonde leefstijl. Eet meer groente en fruit, drink wat meer water of groene thee en neem voldoende lichaamsbeweging. Na de zestiende zwangerschapsweek zal het hCG-hormoon sterk af gaan nemen, waardoor jouw huid waarschijnlijk weer wat rustiger zal worden.

Kleding

Het is mogelijk dat als je 14 weken zwanger bent, die hippe, strakke jeans niet meer lekker zit. Je wordt wat voller en ronder. Hierdoor krijg je ook die zachtere uitstraling die je vaak bij zwangere vrouwen ziet. Misschien wil je in de veertiende zwangerschapsweek nog helemaal geen zwangerschapskleding dragen, dan kun je wat wijdere broeken en shirts aantrekken. Je zal merken dat het dragen van zwangerschapskleding heel comfortabel is. Deze kleding is helemaal aangepast aan jouw nieuwe vormen. En tegenwoordig kun je er heel hip uit zien in een zwangerschapsbroek!

De Baby

In je 14de week, begin je te oefenen met ademhalen. Je doet dit door te oefenen met het inademen van vruchtwater. Ook je stembandjes zijn nu helemaal af, maar omdat er geen lucht is, kan je nog geen geluiden maken. Je ogen en oren ontwikkelen zich steeds verder en ook word je nekje langer. Je kinnetje rust nu ook niet meer op je borst. Over je gehele lijfje ontstaan donshaartjes die talg aanmaken. Deze talg is wat vettig en zal je beschermen tegen het vruchtwater. Deze haartjes blijven tot ongeveer de 37e week zitten.

Je grijpreflex van ontwikkelt zich rond deze week. Je bent dus nu al bezig met het trainen van je handen. Je bent je zelfs ook al aan het voorbereiden op het ‘lopen‘ door deze beweging en je voeten te oefenen.

Voor de partner

Door het groeien van het buikje van je partner, wil zij heel graag gaan shoppen en nieuwe kleding aanschaffen. Tegenwoordig kan dat heel makkelijk online. Het is ook heel goed samen erop uit te trekken en lekker te gaan shoppen in de stad. Geniet van alle dagen en momenten samen.