Activiteit

Je kindje is nu lekker actief bezig. Bij 14 weken zwangerschap zal hij of zij trappelen, zwaaien, vuistjes maken, zwemmen en de teentjes en vingertjes bewegen. Jouw mini-mensje heeft het druk in deze vijftiende zwangerschapsweek, hij of zij is actief aan het groeien. Deze week is de baby 8 tot 8,5 cm lang en weegt ongeveer 60 gram. het dubbele dus van vorige week!

De baby heeft nog zoveel ruimte dat jij niets zal voelen van de actieve bezigheden. Toch kun je, als je al eerder zwanger bent geweest, misschien de kleine plopjes in je buik al herkennen. In week 14 van de zwangerschap krijgt de baby hele kleine donshaartjes over het hele lijfje. Deze haartjes zullen ongeveer na week 36 weer afnemen. De talgkliertjes van de baby maken een soort huidsmeer aan om de baby te beschermen en de haartjes houden dit smeer op zijn plek. Wanneer je kindje bijvoorbeeld met 37 weken zwangerschap geboren wordt kan het zijn dat er nog wat van deze donshaartjes op het lijfje zitten. Je zult dan ook zien hoe dik het huidsmeer is dat in de veertiende of vijftiende zwangerschapsweek wordt aangemaakt. In week 14 van de zwangerschap zijn de stembanden ook helemaal af. Je kindje kan nog geen geluid maken, hier is lucht voor nodig.

Stralen

Als aanstaande moeder hoor je vaak dat je aan het stralen bent van geluk. Natuurlijk ben je heel gelukkig met de zwangerschap en hierdoor komt er een soort gloed van geluk over je heen. Je gezicht wordt in week 14 van de zwangerschap ook echt wat voller en je huid kan er blakend en mooi glad uitzien. Ook je haren kunnen glimmen en een volle bos vormen, doordat je minder haren verliest. Maar het kan ook anders zijn. Door de zwangerschapshormonen kun je puistjes, een vette huid en vlekjes krijgen. Je haar kan er dof en beschadigd uit zien. Jammer genoeg zijn dit factoren die je niet in de hand hebt. Pas je verzorgingsproducten tijdelijk aan aan de veranderingen van jouw huid en haar. En blijf je bewust van een gezonde leefstijl. Eet meer groente en fruit, drink wat meer water of groene thee en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Na de zestiende zwangerschapsweek zal het hCG-hormoon sterk af gaan nemen, waardoor jouw huid waarschijnlijk weer wat rustiger zal worden.

Kleding

Het is mogelijk dat als je 14 weken zwanger bent die hippe, strakke jeans niet lekker meer zit. Je wordt wat voller en ronder. Hierdoor krijg je ook die zachtere uitstraling die je vaak bij zwangere vrouwen ziet. Misschien wil je in de vijftiende zwangerschapsweek nog helemaal geen zwangerschapskleding dragen, dan kun je wat wijdere broeken en shirts aantrekken. Maar als je het probeert, zal je merken dat het dragen van zwangerschapskleding heel comfortabel is. Deze kleding is helemaal aangepast aan jouw nieuwe vormen. En tegenwoordig heb je zoveel leuke en mooie positiekleding dat je er alsnog hartstikke hip bijloopt!

De Baby

In deze week begin je te oefenen met ademhalen met behulp van het vruchtwater. Je stembandjes zijn nu helemaal af, maar omdat er geen lucht is kan je nog geen geluiden maken. Je ogen en oren ontwikkelen zich steeds verder en ook wordt je nekje langer. Je kinnetje rust nu niet meer op je borst. Over je gehele lijfje ontstaan donshaartjes die talg aanmaken. Deze talg is wat vettig en zal je beschermen tegen het vruchtwater. Deze haartjes blijven tot ongeveer week 37 zitten.

Je grijpreflex ontwikkelt zich rond deze week. Je bent dus nu al bezig met het trainen van je handen. Je bent je zelfs ook al aan het voorbereiden op het ‘lopen‘, door deze beweging met je voeten en benen te oefenen.

Voor de omgeving

Door het groeien van het buikje van de aanstaande mama, wil zij waarschijnlijk graag gaan shoppen om nieuwe kleding aan te schaffen. Dat kan natuurlijk online, maar het is ook gezellig om er samen op uit te trekken en lekker te gaan winkelen in de stad. Geniet van alle dagen en momenten samen.