Week 16 van je zwangerschap

Vanaf nu zal het groeien van de baby langzamer gaan

Ademhalen

Jouw kindje begint in de zestiende week te oefenen met het ademhalen. Het is namelijk niet zo dat jouw kindje straks na 40 weken zwangerschap zo maar plotseling kan ademen. Hier wordt al hard voor geoefend in jouw baarmoeder en dat begint in deze week!
Je zult je nu af vragen hoe een baby kan ademhalen in een ruimte vol met vruchtwater.

Het kindje krijgt op een hele natuurlijke manier het vruchtwater in de longetjes. Dit vruchtwater perst de baby er als het ware dan weer uit. De baby doet dit met het buikje en maakt dus dezelfde bewegingen als met ademhalen.

Kijk maar eens goed naar een baby of een kindje. Die kleintjes gebruiken echt hun buikjes om adem te halen, wat ook de meest natuurlijke manier van ademhalen is. Als je groter wordt en volwassen, een druk leven met hier en daar stress hebt dan ga je meer op je borst ademen. Bij bijvoorbeeld zwangerschapsyoga, waarvoor je je ook in kan gaan schrijven rond deze zwangerschapsweek, leer je weer vanuit je buik te ademen om te ontspannen.

Vanaf de zestiende of zeventiende zwangerschapsweek merkt de baby op dat er verschil is tussen licht en donker. Ook al zijn de oogjes nog dicht tot in de 26ste zwangerschapsweek toch zal hij of zij het verschil tussen dag en nacht kunnen waarnemen. Je kindje is hard aan het groeien, ongeveer 14 a 15 cm lang en 120 gram zwaar. Tot aan de zestiende week van de zwangerschap groeien alle baby’s even hard. Vanaf deze zwangerschapsweek gaat het ene kindje wat harder dan het andere kindje groeien. Wees niet bang als jouw kindje straks wat boven het gemiddelde is, jouw lichaam zal zich helemaal aanpassen aan jouw kindje. Een bevalling van een groter kindje hoeft zeker niet zwaarder te zijn dan een bevalling van een kleiner kindje.

Vocht

Als je zwanger bent, maakt je lichaam extra vocht aan. Bij de een zal dit meer zijn dan bij de ander. Zo rond zestien weken zwangerschap kun je vocht gaan vasthouden. Je krijgt bijvoorbeeld dikke enkels en dikke voeten. Of je past je ringen in eens niet meer. Probeer zo min mogelijk zout binnen te krijgen en blijf voldoende drinken. Het eten van bijvoorbeeld bleekselderij kan het vocht afdrijven. 

Leg je voeten in bed iets hoger door bijvoorbeeld een kussen onder je matras te leggen. En je hebt nu ook een reden om ‘s avonds heerlijk onderuit gezakt met je voeten op de tafel te liggen! 

Voldoende drinken tijdens de zwangerschapsweken is ook belangrijk voor je blaas. Doordat je groeiende buik tegen de blaas drukt, kan er na het plassen wat urine in de blaas blijven zitten. En dat kan een blaasontsteking kan veroorzaken. Door ruim voldoende te drinken, ga je vaker plassen waardoor je de blaas meer doorspoelt.

Borsten

Je borsten zijn vanaf nu in staat om melk te maken.

Schrik niet

Je tepels worden donkerder van kleur en het is mogelijk dat er af en toe al een beetje vocht uit komt. Dit hoort er allemaal bij! Zitten je beha’s niet meer lekker, dan is het tijd voor een zwangerschapsbeha. Deze kun je de rest van je zwangerschap dragen en zorgen voor voldoende ruimte en stevigheid. Laat je informeren in de winkel wat voor jou een geschikte zwangerschapsbeha is. Door de hormonen en de veranderingen in je lichaam kun je af en toe heel verdrietig worden. Of je wordt wat meer gevoelig zijn voor een trieste film of zielig boek. Dat hoort er allemaal bij. Vanaf volgende week, als je 16 weken zwanger bent, zal het hCG-hormoon af gaan nemen en zullen deze momenten minder worden. Je zult de rest van je zwangerschap wat gevoeliger blijven, en misschien ook wel daarna. Moeder zijn zal je nu eenmaal veranderen, of je dit wilt of niet.

Nog een test

Tussen de 15 en 18 weken van de zwangerschap kun je een triple-test laten uitvoeren. Deze test wordt niet meer zo veel uitgevoerd omdat de meesten kiezen voor een nekplooimeting na ongeveer 14 weken zwangerschap. De triple-test is een bloedtest waarmee gekeken wordt hoe groot de kans is op het Downsyndroom bij jullie kindje. Blijkt uit deze of eerder testen dat de kans wat groter is dan normaal, kun je nog kiezen voor een vruchtwaterpunctie. Bij deze triple-test wordt er ook gekeken naar de kans op een open ruggetje. De vruchtwaterpunctie kan vanaf de zestiende zwangerschapsweek tot in de laatste zwangerschapsweken. Er wordt een heel klein beetje vruchtwater weggenomen en dit wordt onderzocht. Dit klinkt allemaal heel zorgelijk, de kans op een miskraam door dit onderzoek is echter maar heel klein. Jouw specialist kan alle vragen over deze testen van jou en je partner beantwoorden.

De Baby

Als je 16 weken bent, heeft je middenoor zich zover ontwikkeld dat je geluiden van buiten kunt horen. Doordat je veilig in de baarmoeder zit, zal het geluid wel anders klinken dan voor ons. Vooral lage geluiden kun je vermoedelijk goed horen, hoge geluiden zullen veel meer gedempt worden door het lichaam van je moeder en vruchtwater om je heen. Als mama aan het praten of zingen is, kan je dat nu waarschijnlijk ook al horen. Je moeder kan dus vanaf nu heerlijk tegen je gaan kletsen in de wetenschap dat jij dat allemaal hoort. Als je eenmaal geboren bent, zal je hierdoor haar stem vast herkennen! Je ontwikkelt nu ook je gezichtsspieren en kan hierdoor al bepaalde gezichtsuitdrukkingen vertonen zoals fronzen. Misschien lach je wel, als je je moeder voor het eerst hoort?

Je ogen baby gaan deze week ook reageren op licht en donker. Je gaat vanaf deze week, licht en donker onderscheiden. Alhoewel je oogleden nog dicht zijn, zullen je ogen zich toch naar een felle lichtbron draaien. Komende weken zal je je zelfs met het hoofdje naar een fel licht toe gaan draaien. Laat je niet in de maling nemen, Het kan zijn dat je moeder dit wil uitproberen. Zij Schijnt dan met een niet al te felle zaklamp op haar buik en kijk of zo zij je voelt bewegen.

Misschien voelt je moeder deze week je voor de eerste keer schoppen. Je spieren worden steeds sterker. Je rugspieren zorgen er voor dat je je kan strekken. Je beenspieren zorgen er voor dat je je benen kan bewegen. Je hersenen ontwikkelen zich steeds verder waardoor ze signalen naar je spieren kunnen sturen. Dit alles zorgt er voor, dat je rond deze tijd, een complete schopbeweging kan gaan maken. Of je moeder dit voelt, hangt niet alleen af van je schoptkracht, maar ook van de dikte van de baarmoederwand van je moeder. Hoe dunner en elastischer deze is, hoe groter de kans is dat ze je schopjes door haar baarmoederwand voelt. Bij een eerste zwangerschap is de baarmoederwand vaak nog wat dikker en stugger waardoor zij je pas later kan voelen. Heb je al een broertje en of een zusje is de baarmoederwand van je moeder al wat dunner en elastischer waardoor zij rond deze tijd misschien wel je eerste schopjes waarneemt.
Je vingertjes van hebben zich nu zo ver ontwikkeld dat je unieke ‘vingerafdruk‘ er ook al is. Deze vingerafdruk zal je herkenbaar maken voor de rest van je leven.

Voor de partner

Vermoedelijk zijn jullie in wat rustiger vaarwater. Jullie gaan denken aan de tijd dat je kindje geboren is. Misschien werken julie fulltime en wil één van jullie wat minder gaan werken, of jullie gaan opzoek naar baby opvang. Bekijk hiereens wat de overheid schrijft en wat voor soorten babyopvang er zijn.