Samen zwanger

Je bent nu ongeveer op de helft van de zwangerschap, begrijpelijk dat je in deze tijd druk bent met de baby in je buik. En natuurlijk met jezelf, want als je al 19 weken zwanger bent, gebeurt er van alles in en met je lichaam.

Als jullie samen voor een kindje hebben gekozen, vergeet dan niet dat jullie dit avontuur samen zijn aangegaan. Jouw partner kan niet voelen wat er allemaal bij jou vanbinnen aan de hand is. Dat je dikker wordt is duidelijk, maar verder zal het op zijn of haar inlevingsvermogen aankomen wat er in jou omgaat. Ook wanneer je er bewust voor gekozen hebt om alleen een kindje te krijgen, is het belangrijk te onthouden dat je er bijna nooit alleen voor staat. De lieve mensen in je omgeving en je familie leeft waarschijnlijk tijdens de gehele zwangerschap en straks na de bevalling met je mee.

Betrek je partner of omgeving bij de zwangerschap, vertel hoe je je voelt en hoe de ontwikkeling van het kindje vordert. Schroom niet om bij een mijlpaal even de telefoon te pakken en dit met je geliefden te delen. Wanneer jij het kindje voor de eerste keer voelt bijvoorbeeld.

Vergeet ook niet te informeren naar de dingen die in het leven van jouw partner en omgeving gaande zijn en probeer geïnteresseerd te blijven in hun hobby’s, werk en andere bezigheden. Dit was je voor je zwangerschap ook en, al lijkt het soms wel zo, niet alles draait om de zwangerschap. Het leven gaat ondertussen gewoon door en gebeuren er genoeg andere dingen.

Tijdens de zwangerschap en vooral na de bevalling blijft het belangrijk om tijd met de lieve mensen om je heen in te plannen. Ga bijvoorbeeld lekker uit eten of eens een weekendje weg. Zo blijven jullie in contact staan. Straks zul je merken dat het allemaal weer wat meer vanzelf gaat, maar op dit moment zal je iets meer moeite moeten doen om aandacht te schenken aan je naaste omgeving.

Huidsmeer

Toen je 14 weken zwanger was, ontwikkelde jouw kindje donshaartjes over het hele lichaampje. Die donshaartjes worden in deze zwangerschapsweek vervangen door wat stevigere haartjes, waardoor het huidsmeer goed op de huid van de baby blijft zitten. Op deze manier heeft de baby een vettig laagje over het huidje, dat de huid beschermt zodat deze niet rimpelt door het vruchtwater. Ook beschermt het huidsmeer de huid tegen beschadigingen. In deze twintigste week van de zwangerschap heeft de baby al kleine nageltjes waarmee de huid beschadigd kan worden. Het huidsmeer is dik en wittig, soms zit het na de geboorte nog op het lichaam van de baby. Was dit er dan niet direct af maar verdeel het over zijn of haar huidje. Het is de meest natuurlijke en beste bescherming voor de babyhuid.

Jouw kindje is nu 21 tot 22 cm lang en weegt rond de 250 gram. In deze week zijn de melktandjes al gevormd. Deze zitten in het gehemelte en zullen pas weken of maanden na de geboorte tevoorschijn komen. Hoewel, het kan gebeuren dat een baby bij de geboorte al een of twee tandjes heeft. Dit is zeldzaam, maar het komt voor!

Blijf goed voor jezelf zorgen

In deze week zul je misschien al merken dat je sneller moe bent en soms geen fut meer hebt. Dat is logisch, je lichaam heeft het druk met de voorbereiding op de bevalling, de zorg voor het ongeboren kindje en dan ook nog eens alle dagelijkse beslommeringen erbij. Het is daarom belangrijk dat je voldoende blijft drinken, gezond eet en voor voldoende lichaamsbeweging zorgt. Je kan nog steeds gewoon sporten, al moet je de sport misschien wat rustiger gaan beoefenen. Je gewrichten worden tijdens de zwangerschap wat weker, waardoor je eerder geblesseerd kan raken. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn ideale sporten als je zwanger bent. Vooral als je buik wat groter wordt kan zwemmen heerlijk zijn. Je rug wordt dan eventjes ontlast van het gewicht van je groeiende buikje.

De Baby

Je armen en benen hebben deze week de juiste verhoudingen bereikt. Waar ze eerst nog te klein waren, zijn ze nu precies goed. De donshaartjes die al eerder op je huid groeiden blijven op je hele lichaam zitten behalve op je hoofdje. Daar raak je deze nu weer kwijt. Op je hoofdje beginnen nu de echte haren te groeien. Niet iedere baby wordt met haar geboren maar het grootste deel van de baby’s heeft al wel hoofdhaar bij de geboorte. Naast de haren op je hoofd ontstaan nu ook je wenkbrauwen en je wimpers. Je groeit nog steeds erg hard en je bent nu ongeveer op de helft van je uiteindelijke geboortelengte.

Je begint steeds meer te bewegen. Dat komt doordat je lichaampje sterker en groter wordt. Je botten worden groter en sterker waardoor je je beter kan bewegen, maar het komt ook doordat je hersenen zich ontwikkelen en meer verbindingen maken. Het deel van je hersenen dat ervoor zorgt dat je je kunt bewegen groeit nu met de dag en kan het kleine lichaampje steeds beter aansturen. Je gaat deze week beginnen met het aanmaken van een olie-achtige beschermlaag die ervoor zorgt dat je huid niet te veel rimpelt in al dat vruchtwater. Dit heet de ‘vernix caseosa‘. Bij je geboorte kan je dit vet vaak nog op je lichaam aantreffen.

Voor de omgeving

Jij kunt niet voelen wat er allemaal in het lichaam van de aanstaande mama gebeurt. Het kan zijn dat zij al kleine schopjes voelt en jou vraagt om deze mee te voelen. Als je dan niets voelt kan dat een teleurstelling zijn, maar de schopjes zijn dan gewoon nog te zwak om van buitenaf te kunnen worden waargenomen. Wacht rustig af, heb geduld, jouw tijd komt snel genoeg.