Halverwege

Je bent nu 20 weken zwanger! Een mijlpaal, want je bent op de helft van je zwangerschap. Of zelfs al over de helft als jouw kindje besluit wat eerder te komen. In deze zwangerschapsweek is de kans weer groter dat jij je kindje zal voelen, mocht dit nog niet gebeurd zijn. Het kindje maakt 200 tot 300 bewegingen per dag en is nu ongeveer 25 cm lang en 300 gram. De meeste kans om hem of haar te voelen is wanneer je rustig ligt of zit. Als jij beweegt wieg je het kindje in slaap en meestal als jij wilt rusten wordt het kindje weer wakker. En hij of zij zal dit laten merken!

Het gehoor van de kleine is sinds vorige week nog meer ontwikkeld. Er wordt echt heel hard gewerkt daarbinnen! Jouw baby zal nu meer geluiden kunnen horen en deze geluiden ook harder horen. De baby hoort van alles daarbinnen, denk aan jouw hartslag, het stromen van jouw bloed, het klotsen van het vruchtwater en jouw stem. Wanneer hij of zij geboren is, wordt het kindje vaak rustig van het horen van jouw hartslag. Je kunt het kindje dan met het hoofdje op jouw ontblote bovenlijf leggen, men noemt dit kangoeroeën of buidelen. Deze methode wordt vaak bij veel te vroeg geboren kindjes gebruikt om het ouder- en kindcontact te versterken.

Snelle groei

Na deze zwangerschapsweek zal het lijken of jouw buik iedere dag een beetje groter wordt. Je kan nu meestal niet meer verhullen dat je zwanger bent. De baarmoeder komt nu tot net boven de navel en begint ook op te bollen. Door deze snelle groei van de baarmoeder kun je last krijgen van “bandenpijn”. Dit zijn scherpe, onverwachte steken aan de zijkant van je onderbuik en deze kunnen doortrekken naar je schaambeen en de binnenkant van je vagina. Dit kan heel vervelend zijn en je kan hier erg van schrikken. Een moment van rust inlassen helpt vaak. Vooral als je erg druk bent geweest, en veel in beweging, kan bandenpijn vaker voorkomen. Een warm bad doet ook wonderen.

Als je je lichaam veel belast tijdens je werk kun je vanaf de twintigste zwangerschapsweek, of al eerder, wat meer last van bandenpijn en lage rugpijn hebben. Is dit het geval dan kan het verstandig zijn om een steunbroek aan te schaffen. Deze broekjes zijn speciaal gemaakt voor zwangere vrouwen en bevatten verstevigende stukken voor de buik en rug. Sommige vrouwen zweren hierbij wanneer ze eenmaal aan de broekjes gewend zijn. Bij het dragen van deze broekjes moet je wel aan het aantrekken van je buikspieren denken. Dit zul je wat bewuster moeten doen, aangezien je je buikspieren niet gebruikt bij het dragen van de steunbroekjes.

Duizelig en vermoeid

Door het extra bloed in je lichaam kun je last hebben van duizeligheid. Als je dit regelmatig hebt, bijna flauwvalt of zo moe bent dat je er niet aan moet denken om weer die trap op te lopen, laat dan even bij de verloskundige of de huisarts bloed prikken. Het kan zijn dat je rond deze 21e zwangerschapsweek last hebt van bloedarmoede of een gebrek aan ijzer. Hiervoor kun je gewoon ijzertabletten slikken, deze zijn ongevaarlijk voor jouw baby.

Borstvoeding

Als je borstvoeding wil gaan geven bekijk dan nu of je je al kan inschrijven voor een cursus borstvoeding. Volg deze cursus zodra je met verlof gaat. Dan “leeft” het meer en blijft de informatie beter bij je hangen. Je kan een cursus volgen in het ziekenhuis, bij een borstvoedingsorganisatie of lactatiekundigenpraktijk. Partners zijn ook welkom!

Heb je een slechte ervaring met het geven van borstvoeding aan een eerder kindje, overweeg dan een afspraak met een lactatiekundige te maken, zodat je samen kunt doornemen wat er toen is gebeurd en hoe je dit anders zou willen. Zij maakt dan samen met jou een plan en bezoekt je in het kraambed. Dit noemt men vaak een all-in consult.

De Baby

Je hebt nu al een behoorlijk ritme ontwikkeld. Ook heb je nu al net zoveel slaap nodig als wanneer je straks geboren bent. Je beweegt ongeveer 200 keer per dag. Je moeder kan lang niet al je bewegingen voelen, maar wat ze voelt zal ze waarschijnlijk omschrijven als ‘plopjes’ of ‘vlindertjes’.

Je slaapt nu als het goed is volgens een vast patroon. De kans is groot dat je het slaappatroon dat je nu volgt aanhoudt als je strakjes geboren bent. Je hebt waarschijnlijk ook al een favoriete positie waarin je het liefste slaapt. Je moeder kan misschien nu ook al merken dat je op vaste tijden druk en rustig bent.

Ben je een jongen dan beginnen vanaf nu de zaadballen in te dalen, als je een meisje bent dan is je baarmoeder nu helemaal af. Aan je eierstokken zitten nu meer dan 7 miljoen eitjes waar misschien op een dag je moeders kleinkinderen uit voortkomen! Vanaf nu geldt voor zowel babyjongens als babymeisjes dat jullie alle energie steken in het aankomen en groeien.
Dat geldt zeker ook voor je moeder, want de komende 20 weken zal zij meer aankomen dan ze tot nu toe heeft gedaan.

Voor de omgeving

Jullie zijn nu vast al bezig met wat er zoal gedaan moet worden. Hebben jullie al gezien dat er heel veel activiteiten zijn voor de aanstaande moeder? Zwangerschapscursussen en yoga bijvoorbeeld. Bij sommige cursussen is ook een partner van harte welkom.

Deze cursussen worden gegeven om informatie op te doen en speciale technieken aan te leren, welke aanstaande ouders helpen te ontspannen voor en tijdens de bevalling.
Het in contact komen met andere zwangeren in dezelfde zwangerschapsfase is vaak een geweldig leuke bijkomstigheid. Hebben jullie de handige persoonlijke lijst, waar wij vorige week over spraken, al uitgeprint? Je kan deze lijst nog steeds downloaden via deze link.