Voller
Wanneer je 21 weken zwanger bent, is je baby qua lengte op of over de helft van wat hij of zij zal meten na de geboorte. Maar het gewicht is nog lang niet zo ver, de baby is deze week ongeveer 26-27 cm lang en 380 gram zwaar. De gemiddelde baby weegt bij de geboorte zo’n 3500 gram. Let wel, dit is een gemiddelde! Vanaf deze week moet de baby dus nog 9 tot 10 keer zo zwaar worden. Je zult begrijpen dat de baby vanaf nu hard aan het werk gaat om voller te worden.
Wanneer je na eenentwintig weken zwangerschap vanbinnen een kijkje zou kunnen nemen, zou je zien dat jouw kindje gekke bekken aan het trekken is. Hiermee oefent hij of zij de spieren van het gezicht.
Ook jij wordt voller
Nu de baby in deze 22e zwangerschapsweek hard aan het werk is om voller te worden, zul jij ook wat meer en sneller aankomen. Gemiddeld komen zwangere vrouwen in deze weken ongeveer 500 gram per week aan. Het belangrijkste is dat je goed voor jezelf blijft zorgen! Zorg voor goede voeding, beweging en ontspanning. Deze weken kunnen goed dienen om er nog even tussenuit te gaan. Je bent nu nog fit, je voelt je goed en je kunt je nog redelijk bewegen. Het is ook een mooie gelegenheid om nog eventjes van het gezelschap van de lieve mensen om je heen te genieten! Vroeger vroegen vliegmaatschappijen alaf deze week om een gezondheidsverklaring, welke werd afgegeven door de verloskundige. Deze mogen verloskundigen niet meer afgeven. Meld indien je gaat vliegen wel dat je zwanger bent. Na ongeveer 32 weken zwangerschap kom je meestal niet meer aan boord van een vliegtuig. Het kan voorkomen, dat een baby in de lucht geboren wordt. Dit wil je toch liever niet meemaken?
Achternaam
Tegenwoordig is het meer regel dan uitzondering dat men niet getrouwd is wanneer er kindjes komen. De biologische vader van het kindje is niet automatisch de wettige vader van je kind. Om de wettige ouder te worden moet de man het kindje eerst erkennen bij de burgerlijke stand van jullie woonplaats. Dit kan al in deze zwangerschapsweek geregeld worden.
Tijdens de erkenning kun je gelijk de keuze maken welke achternaam het kindje krijgt. Als je wilt dat het kindje de achternaam van jouw partner krijgt, moet je dat van te voren regelen. Wanneer je dit niet doet, krijgt het kindje bij de geboorte automatisch jouw achternaam. Het is niet zo dat je deze baby de achternaam van jouw partner kan geven en het eventuele volgende kindje jouw achternaam. De keuze die nu in deze of de volgende zwangerschapsweken gemaakt wordt, blijft staan.
Door de baby te erkennen heeft jouw partner niet automatisch ouderlijk gezag over het kindje. Dit ligt standaard bij de moeder en na de geboorte kan je partner dit, samen met jou, bij de kantonrechter aanvragen. Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan heb je automatisch samen het ouderlijk gezag.
De Baby
Je begint er deze week al ongeveer zo uit te zien, zoals je straks wordt geboren. Alle vormen van je gezichtje zijn er nu en je haar groeit al. Hoewel je qua lengte al op of over de helft zit, moet je nog ongeveer 10 keer zo zwaar worden. Je dronk al een tijdje van het vruchtwater maar deze week zijn je ingewanden zo ver ontwikkeld dat je vanaf nu zelf suiker uit het vruchtwater kan halen. Met dit suiker leg je dunne laagjes babyvet aan. Dit babyvet heb je strakjes nodig om lekker warm te blijven. Als je vruchtwater drinkt kan je proeven wat je moeder heeft gegeten! Als je moeder pittig voedsel heeft gegeten zal het vruchtwater ook pittiger smaken. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een goede kans bestaat dat je bij het proeven van het vruchtwater een voorkeur ontwikkelt voor het eten dat jij na je geboorte lekker gaat vinden!
Veel aanstaande mama’s zullen zich afvragen hoe jij eigenlijk zuurstof krijgt in de baarmoeder. Dat zit zo: Tussen jouw 2 hartkamers zit op dit moment nog een opening met een klepje. Deze opening zorgt ervoor dat je bloed van de ene naar de andere hartkamer kan stromen. Hierdoor stroomt het bloed precies de andere kant op dan wanneer je zelf zou ademen en slaat het bloed de longen over. Dit omdat je longen toch nog niet werken. In het bloed dat van de placenta komt zit al veel zuurstof. Het meeste bloed stroomt via de hartkamers naar de hersenen omdat daar de meeste zuurstof nodig is. Als je geboren wordt, openen de longen zich waardoor er zo’n druk op de aderen komt te staan dat het bloed de andere kant op gaat stromen. Hierdoor klapt het klepje tussen de 2 hartkamers dicht en stroomt het bloed niet meer van kamer naar kamer.
Je slaapt nu ongeveer 12 tot 14 uur per dag. Dat is net zo veel als je straks zal slapen als je eenmaal bent geboren! Als een baby dus!
Voor de omgeving
De aanstaande moeder is op de helft van haar zwangerschap! Maak samen eens een lijstje van wat er al is gebeurd en wat er nog moet gebeuren. Is het adressenbestand up-to-date? Straks gaan jullie misschien geboortekaartjes versturen. Over enkele maanden staat jullie hoofd daar misschien niet meer naar, maar nu kunnen jullie dat nog rustig eens doornemen. Er is genoeg keuze in ontwerpen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Het schrijven van de adressen op de enveloppen is ook iets wat je al tijdens de zwangerschap kunt doen. Scheelt straks weer werk!