Week 21 van je zwangerschap

Voller

Wanneer je 21 weken zwanger bent, is je baby qua lengte op of over de helft van wat hij of zij zal meten na de geboorte. Maar het gewicht is nog lang niet zo ver, de baby is deze week ongeveer 26-27 cm lang en 380 gram zwaar. De gemiddelde baby weegt bij de geboorte zo’n 3500 gram. Let wel op, dit is een gemiddelde! Vanaf de 21ste week moet de baby dus nog 9 tot 10 keer zo zwaar worden. Je zult begrijpen dat de baby vanaf deze week hard aan het werk gaat om voller te worden.

Wanneer je na eenentwintig weken zwangerschap binnen een kijkje zou nemen, zou je kunnen zien dat jouw kindje gekke bekken aan het trekken is. Hiermee oefent hij of zij de spieren van het gezicht.

Ook jij wordt voller

Nu de baby in deze week hard aan het werk is om voller te worden, zul jij ook wat meer en sneller aankomen. Gemiddeld komen zwangere vrouwen in deze weken ongeveer 500 gram per week aan. Het belangrijkste is dat je goed voor jezelf blijft zorgen! Zorg voor goede voeding, beweging en ontspanning. Deze weken kunnen goed dienen om er nog even tussenuit te gaan. Ook een mooie gelegenheid om nog eventjes van elkaar te genieten! Vanaf volgende week vragen veel vliegmaatschappijen om een gezondheidsverklaring en na ongeveer 32 weken zwangerschap kom je meestal niet meer aan boord van een vliegtuig. Het kan voorkomen, dat een baby in de lucht geboren wordt. Dit wil je toch zelf niet mee willen maken. Ook ben je nu nog fit, je voelt je goed, kunt je nog redelijk bewegen.

Achternaam

Tegenwoordig is het meer regel dan uitzondering dat men niet getrouwd is wanneer er kindjes komen. De biologische vader van het kindje, is niet automatisch de wettige vader van je kind. Om de wettige ouder te worden moet jouw partner het kindje eerst erkennen bij de burgerlijke stand van jullie woonplaats. Dit kunnen jullie al in deze 21ste week van de zwangerschap regelen, dan kan er weer wat van het lijstje worden afgestreept.

Tijdens de erkenning kunnen jullie gelijk de keuze maken welke achternaam het kindje krijgt. Als je wilt dat het kindje de achternaam van jouw partner krijgt, moet je dat van te voren regelen. Wanneer je dit niet doet, krijgt het kindje bij de geboorte automatisch de achternaam van de moeder. Het is niet zo dat je deze baby de achternaam van jouw partner kan geven en het eventuele volgende kindje jouw achternaam. De keuze die nu in deze of de volgende zwangerschapsweken gemaakt wordt, blijft staan.

Als je borstvoeding wilt gaan geven bekijk dan nu of je je al kan inschrijven voor een cursus borstvoeding. Volg deze cursus zodra je met verlof gaat. Dan “leeft” het meer en blijft de informatie beter bij je hangen. Je kan een cursus volgen in het ziekenhuis/borstvoedings organisatie/ lacatatiekundige praktijk. Partners zijn ook welkom!

Door de baby te erkennen heeft jouw partner niet het ouderlijke gezag over het kindje. Dit ligt standaard bij de moeder en na de geboorte kan de partner dit bij de kantonrechter aanvragen.

De Baby

Je begint er deze week al ongeveer zo uit te zien, zoals je straks wordt geboren. Alle vormen van je gezichtje zijn er nu en je haar groeit al. Alhoewel je qua lengte al op of over de helft zit, moet je nog ongeveer 10 keer zo zwaar worden. Je dronk al een tijdje van het vruchtwater maar deze week zijn de ingewanden zo ver ontwikkeld dat je vanaf nu zelf suiker uit het vruchtwater kan halen. Met dit suiker leg je dunne laagjes babyvet aan. Dit babyvet heb je strakjes nodig om lekker warm te blijven. Als je dit vruchtwater drinkt kan je proeven wat je moeder heeft gegeten! Als je moeder pittig voedsel hebt gegeten zal het vruchtwater ook pittiger smaken. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een goede kans bestaat dat je hierbij een voorkeur ontwikkelt voor het eten dat jij na je geboort lekker gaat vinden!

Je zal je zelf nog wel niet hebben afgevraagd hoe eigenlijk zuurstof krijgt in de baarmoeder? Tussen je 2 hartkamers zit op dit moment nog een opening met een klepje. Deze opening zorgt er voor dat je bloed van de ene naar de andere hartkamer kan stromen. Hierdoor stroomt het bloed precies de andere kant op dan wanneer je zelf zou ademen en slaat het bloed de longen over. Dit omdat je longen toch nog niet werken. In het bloed dat van de placenta komt zit al veel zuurstof. Het meeste bloed stroomt via de hartkamers naar de hersenen omdat daar het meeste zuurstof nodig is. Als je geboren wordt openen de longen zich waardoor er zo’n druk op de aderen komt te staan dat het bloed de andere kant op gaat stromen. Hierdoor klapt het klepje tussen de 2 hartkamers dicht en stroomt het bloed niet meer van kamer naar kamer.

Je slaapt nu ongeveer 12 tot 14 uur per dag. Dat is net zo veel als je straks zal slapen als je eenmaal is geboren!. Als baby dus!

Voor de partner

Jullie zijn op de helft van de zwangerschap. Maak eens een lijstje van wat er al is gebeurd en wat er nog moet gaan gebeuren. Is jullie adressen bestand up-to-date? Straks gaan jullie misschien geboortekaartjes versturen. Over enkele maanden staat jullie hoofd daar misschien niet meer naar. Nu kunnen jullie dat nog rustig eens doornemen. Over geboortekaartjes gesproken? Gaan jullie die zelf maken of?