Meisje of jongetje

Zo rond de week 22 zijn de inwendige geslachtsorganen bij een meisje helemaal klaar. Ze heeft al miljoenen eicellen in haar eierstokken, na de geboorte zal dit aantal afnemen tot 500.000. Wanneer je bij de echo rond de 20 zwangerschapsweken hebt gekozen het geslacht te willen weten, kun je helemaal losgaan met jongens- of meisjesspulletjes. Roze voor meisjes en blauw voor jongetjes, maar waar komt dat vandaan? Als je op internet rondsnuffelt kom je hier diverse verklaringen voor tegen. Van boze geesten tot aan de voorkeur van vrouwen voor een warme kleur. Heel leuk om eens door te lezen, ook als je niet voor blauw of roze gaat. Je kindje genderneutraal kleden is tegenwoordig natuurlijk ook helemaal hip.

Het meest belangrijke is dat het kindje gezond is en goed groeit. Jouw baby is in deze drieëntwintigste week ongeveer 27 cm lang en zo’n 425 gram zwaar. Bijna een halve kilo! De huid van je kleintje is in deze week niet meer doorzichtig. Het kindje wordt iedere zwangerschapsweek meer en meer een echt mensje. Nog 6 weken, bij 28 weken, en jouw baby is medisch gezien officieel levensvatbaar. Gelukkig leven wij in een goede tijd, waarin wonderen kunnen gebeuren. Er zijn kindjes geboren na 24 weken die levensvatbaar bleken, al zijn dit hele kwetsbare kindjes. Het beste is als jouw kleintje nog minimaal 14 weken lekker warm binnen blijft!

De meeste dromen...

Vaak droom je als je zwanger bent de vreemdste dingen. Over de baby maar ook over andere zaken. Denk aan het vergeten van de baby in de auto, het kindje laten vallen maar ook aan bijvoorbeeld het overlijden van jouw partner. Soms word je zwetend en huilend wakker, door de hormonen lijkt het ook allemaal zo echt! Door te dromen verwerk je jouw angsten over wat er allemaal mis kan gaan. Doordat je dit proces vanaf deze weken doormaakt, ben je straks klaar voor die grote verantwoordelijkheid. De dromen gaan vaak over dingen die je nooit zult doen! Je hebt straks een oerinstinct waardoor het zorgen voor je kindje bijna vanzelf zal gaan. Als je het leuk vindt om te weten wat jouw droom betekent, kun je de betekenis van dromen opzoeken. Zo blijkt het vergeten van jouw kindje te betekenen dat je je zorgen maakt of je een goede moeder zult zijn. Een heel goed teken dus eigenlijk, als je dit droomt!

Jouw groeiende buik zal vanaf deze weken je aandacht hebben. Veel mensen zullen er eventjes overheen willen wrijven of even willen voelen. Blijf bij jezelf, wanneer je niet wilt dat anderen aan je buik zitten geef dit dan aan. Mensen zullen meer begrip tonen dan je zelf denkt. Als je je handen gevouwen op je buik legt, zullen mensen minder geneigd zijn eventjes aan je buik te zitten. Neem door je eigen handen op je buik te leggen een gesloten houding aan. Dit voorkomt dat anderen aan je buik gaan voelen.

Een kleine baby

Omdat je na 22 weken zwangerschap de buik steeds meer gaat zien, zal de baby ook reëler kunnen worden voor het oudere broertje of zusje. Als jouw oudere kindje groot genoeg is om te snappen dat er een nieuw kindje in de buik van mama groeit, is het verstandig om hem of haar hier nu al bij te gaan betrekken. Laat je oudere kindje (of meerdere kindjes natuurlijk) meehelpen met het uitzoeken van bijvoorbeeld kleertjes. De bevalling duurt nog heel lang, maar op deze manier kan het kind alvast wennen aan het delen van bijvoorbeeld aandacht. Het is wel belangrijk dat je het kind er zelf mee laat komen, dan weet je zelf ook zeker dat hij of zij op dat moment bezig is met de komst van het nieuwe broertje of zusje.

De Baby

Je zenuwen ontwikkelen zich en het centrale zenuwstelsel is klaar om je gegevens te ontvangen. Je leert deze week voelen, horen en proeven. In deze 23e week van je moeders zwangerschap ontwikkel je gevoel in de vingertopjes. Je kan dus gaan voelen! Je gaat hiermee gelijk aan de slag en probeert je navelstreng en je eigen gezichtje te voelen. Het zal overigens nog heel lang duren voordat je echt in staat bent om gericht voorwerpen te gaan pakken. Pas 3 maanden na je geboorte krijgt je dit goed door. Maar nu, al tijdens deze weken, wordt hiervoor de basis al gelegd.

Je bent in deze week goed in staat om te horen. Dat betekent dat je nu al de stemmen om je heen leert herkennen. Geluiden van buitenaf worden gedempt door het vruchtwater in de baarmoeder, maar de stem van je moeder en sommige lage tonen zijn al goed hoorbaar voor je.
Onderzoek heeft aangetoond dat pasgeboren baby’s de stem van hun moeder gelijk al kunnen herkennen.

Je ontwikkelt deze week ook je eerste smaakpapillen en het kan zijn dat je al de eerste (sterke) smaken kan proeven. Let op, mama! Eet vanaf nu niet al te pittig want daardoor verandert de smaak van het vruchtwater!” Je haar is op dit moment kort en wit. Later zal het een andere kleur krijgen maar bij iedere baby is het op dit moment wit.

Verreweg het grootste deel van de dag (net zoals na de geboorte) slaap je. Nu al ontwikkel je je favoriete houding om in te slapen. Het ene kindje slaapt met de kin op de borst of met één uitgestrekt beentje, het andere kindje trekt beide knietjes op of ligt met gekruiste benen.

Voor de omgeving

Nesteldrang

Rond deze 23e zwangerschapsweek kan de moeder gedrag gaan vertonen dat lijkt op nesteldrang.
In jouw ogen lijkt dit misschien een beetje grappig. Genetisch is een zwangere vrouw nu geprogrammeerd om het huis schoon en op orde te maken. Zij doet dit, omdat in haar ogen het huis te vies of nog niet ‘klaar’ is voor de komst van het baby’tje. Ze vindt het niet prettig meer en wil het schoon en klaar hebben. Ga zoveel mogelijk met haar mee en stel klussen in het huis niet langer uit, help haar met de huishoudelijke klussen. Zij zal dit zeker waarderen!

Babykamer

Zijn jullie je ook al aan het oriënteren op en bezig met de babykamer en verdere uitzet?