Je bent bijna op twee derde!

Na deze week zit je zwangerschap er bijna voor twee derde op. In week 24 is het kindje 32 a 33 cm lang en weegt het 560 gram. Dat is meer dan een halve kilo! Het kindje is nog steeds hard aan het oefenen met ademen, door vruchtwater in de longetjes te laten lopen en dit er weer uit te persen. Geluiden hoort hij of zij steeds duidelijker en het kindje kan verschillende geluiden al onderscheiden. Jouw stemgeluid herkent hij of zij in deze week al uit duizenden! Ook de stem van de mensen die het meest bij jou zijn zal het kindje al herkennen. Voor jouw omgeving wordt de zwangerschap rond week 24 ook weer wat vatbaarder. Het kindje is nu zo groot en sterk dat de bewegingen ook aan de buitenkant van jouw buik gevoeld kunnen worden. Jouw partner en andere naasten zullen vanaf deze week wat vaker aan je buik willen zitten!

Doordat het gehoor in deze periode van de zwangerschap al zo goed ontwikkeld is, zal het kindje meer reageren op geluiden en jouw reacties. Bijvoorbeeld op ruzies, geschreeuw of andere harde geluiden. Wanneer jij stress hebt, zal de baby dit merken. Probeer zoveel mogelijk stress te vermijden, de baby kan daar heel onrustig van worden.

Ritme

Jullie kleintje heeft in deze vijfentwintigste zwangerschapsweek al een eigen slaapritme. Dit kan een ander ritme zijn dan dat van jou. Je zult nu zelf ook duidelijk merken wat zijn of haar ritme is. Daar ga je je dan op instellen. Maak je niet ongerust wanneer de baby eens heel rustig is op een moment dat deze normaal druk bezig is. Waarschijnlijk is hij of zij zo druk met oefenen en grijpen dat er even wat extra slaapuurtjes gemaakt worden. Het kindje slaapt in deze zwangerschapsweken ongeveer tussen de 17 en 20 uur per dag. Op deze manier kan de baby goed groeien. Ook al is jouw baby aan de buitenkant al een echt mensje, de longen zijn nog niet gerijpt. Maar nog maar een paar zwangerschapsweken en ook deze organen zijn sterk genoeg om het kindje buiten de baarmoeder te helpen overleven!

Zwangerschapsverlof

Het lijkt nog ver weg, maar over tien weken, wanneer je 34 weken zwanger bent, kun je al met verlof zijn. Je mag doorwerken tot je 36 weken zwanger bent, als jouw lichaam dit toelaat. Dit verlof duurt 16 weken, 4 tot 6 weken vóór de bevalling en 10 tot 12 weken na de bevalling. Wanneer het kindje later dan de uitgerekende datum geboren wordt, zal het verlof langer dan 16 weken duren. Als jouw kindje bijvoorbeeld pas bij 41 weken zwangerschap geboren wordt, heb je recht op 17 weken verlof. Het is ook goed om na te denken over ouderschapsverlof. Als je langer dan 1 jaar bij dezelfde werkgever werkt, heb je hier recht op. Dat kun je bijvoorbeeld gebruiken om een tijdje minder uren te werken en meer uren voor je kindje te zorgen. Wanneer je hieraan denkt, ben je in deze zwangerschapsweek ruim op tijd om dit met jouw werkgever te bespreken. Op deze manier geef je je werkgever ook de gelegenheid om jouw afwezigheid goed op te kunnen vangen.

Moedermelk

Wordt je kindje prematuur geboren, ook dan kan je je moedermelkproductie op gang krijgen. De melk die je dan maakt is ook helemaal aangepast aan je premature kindje. Het lichaam doet dit vanzelf. Een premature baby kan nog niet zelf drinken aan de borst. Je moet kolven om de productie op gang te krijgen. Moedermelk wordt gezien als medicijn voor de prematuur geboren baby, deze heeft door het krijgen van moedermelk minder kans op allerlei complicaties. Het kan ook zijn dat je soms al wat melk lekt, dat is normaal, je kan hiervoor eventueel zoogcompressen gebruiken in je bh. De melk die nu lekt heet colostrum. Dit ligt al helemaal klaar in je borsten voor de baby en wordt ook weer aangemaakt bij lekkage.

De Baby

Goed nieuws! Als je deze deze week geboren wordt, dan kan je met heel veel zorg in het ziekenhuis mogelijk al overleven. Maar goed, je bent er nog lang niet en mag nog eventjes lekker warm blijven zitten waar je nu bent! Vanaf deze week begin je onderhuids vet te krijgen. Dit is niet hetzelfde bruine vet dat je al een tijdje ontwikkelt, maar wit vet. Wit vet heeft de belangrijke taak van isolatie. Je hebt het nodig omdat je daarmee je eigen lichaamstemperatuur kan reguleren. Als je te vroeg geboren wordt, moet je om deze reden ook nog even in de couveuse blijven tot je voldoende gewicht en vet hebt.

Als je de vorige weken nog geen vast slaapritme hebt ontwikkeld gebeurt dat vast deze week wel! Je bent min of meer op vaste tijden wakker maar slaapt nog het grootste gedeelte van de dag, gemiddeld zo’n 18 uur. Dit ritme kan de komende tijd nog veranderen maar de verandering is vaak geleidelijk. Als je moeder druk bezig is zal je wel vaker slapen dan wanneer je moeder rustig zit, want als zij bezig is, wordt je eigenlijk in slaap gewiegd! Net zoals vorige week ben je druk aan het oefenen met ademen door vruchtwater ‘in en uit te ademen‘. Hierdoor zijn binnenkort je longen helemaal ontwikkeld!

Vorige week vertelden we al over je rimpelige huid. Omdat er nog geen vet onder je huid zit is je huidje nog wat gerimpeld. Hierdoor kan men op dit moment ook nog door je huidje heen kijken, want je huid is nog een beetje doorzichtig. Hieronder zijn je bloedvaatjes, botjes en organen zichtbaar. Dit duurt niet lang meer, want je verzamelt deze week ongeveer 170 gram aan vet waardoor je je strakjes lekker warm kan houden! Het gehoor, dat in de vorige weken is aangelegd, zorgt ervoor dat je steeds meer meekrijgt van wat er om je heen gebeurt. Je hoort de stem van je moeder, maar ook het geruis van haar bloedvaten, het inademen in haar longen, het borrelen van haar darmen, en als iemand in haar omgeving hard praat hoor je dat ook. Als je geboren wordt herken je dan ook al de stem van de mensen met wie je moeder de meeste tijd doorbrengt.

Voor de omgeving

Mama is nu al een heel eind op weg met de zwangerschap. Jullie hebben nog wel even te gaan, maar toch kan de baby eerder komen dan verwacht. Vandaar het advies dat je rond deze tijd de belangrijkste klussen moet hebben afgerond. Zorg ervoor dat eventuele verflucht uit het huis kan trekken. Laat mama ook niet in deze lucht zitten! Vanaf ongeveer deze week kan de baby ook jouw stem herkennen. Houd daar met praten tegen de baby en de mama rekening mee.