Week 25 van je zwangerschap
Gevoelig
Waar er eerst nog lieve, kleine plopjes te voelen waren, zullen deze na 25 weken zwangerschap kunnen veranderen in echte trapjes en stompjes. De baby is nog altijd alle spieren aan het oefenen en dit ga jij steeds beter voelen. Rond de zesentwintigste zwangerschapsweek heeft jullie kindje nog alle ruimte om goed te oefenen, hoe groter hij of zij wordt, hoe minder ruimte het krijgt. Daarom pakt het kindje nu zijn of haar kans om de spieren goed te oefenen. Het kan af en toe zelfs een beetje pijn doen. Hij of zij kan niet meer helemaal los rondzwemmen in de baarmoeder, maar draaien gaat nog prima. Daarom zul je bij de controles merken dat het kindje soms met het hoofdje naar boven ligt en de andere keer weer naar beneden. De definitieve houding van jullie kleintje zal pas in de laatste zwangerschapsweken ingenomen worden.
Misschien vind je het leuk om je eens gaan te verdiepen in het ergonomisch dragen van je kindje na de geboorte. Baby’s vinden het heerlijk om gedragen te worden. Ze worden er rustig van, waardoor ze minder huilen. Dragen draagt bij aan een goede lichamelijke ontwikkeling. Ze groeien beter en ze leren de wereld verkennen vanaf een vertrouwde positie; bij mama of papa.
Ze horen je hartslag, voelen je bewegingen en horen je stem. Dit alles hoorden en voelden ze ook in je baarmoeder. Dragen is als het ware een verlengstuk van je zwangerschap.
Wanneer je je kind draagt met een draagdoek of juiste ergonomische drager, heeft dit ook voor jezelf veel voordelen. De hechting verloopt sneller. Je spieren worden sterker, waardoor je sneller herstelt van je zwangerschap en bevalling.
Geef je borstvoeding dan blijft de voeding beter op gang. Daarnaast heb jij je handen vrij voor oudere kinderen of huishoudelijke taken. Maar bovenal is dragen erg knus en gezellig. Zorg dat je te allen tijden ergonomisch draagt, dit betekent altijd rechtop in een draagdoek of ergonomische drager. De heupkop sluit op deze manier perfect in de heupkom en je draagt je kindje met een bolle rug. Draag je kind met het gezicht naar je toe, nooit van je af. Laat je goed informeren door een draagdoekconsulente, zij kan je alles uitleggen over ergonomisch dragen. Met een draagdoek of ergonomische drager kun je je kind dragen vanaf dag 1 tot ver in de peuterleeftijd.
Dragen is genieten voor 2
In de 26e week leeft er al een aardig kindje in je buik. Hij of zij is alweer rond de 32 cm lang en 650 gram. Doordat het kindje groeit, voel je de bewegingen uiteraard ook veel duidelijker.
Wanneer er 25 weken van de zwangerschap voorbij zijn, kun je last krijgen van “harde buiken”. Dit kan ook een beetje pijn doen. De baarmoeder gaat zich opmaken voor de bevalling en doet dit door de spieren samen te trekken. Een soort oefenweeën. Dit kan de baby helemaal geen kwaad doen. Wel is het verstandig om het iets rustiger aan te doen wanneer je hier vaker last van hebt. Het kan een teken zijn van te veel inspanning. Wanneer je veel last hebt van deze harde buiken, meld dit dan wel even aan jouw verloskundige of gynaecoloog.
Het advies wat je zal krijgen zal rust zijn. De baby heeft jouw rust nodig om goed te kunnen groeien.
Bloeddruk
Je zult je in deze periode van jouw zwangerschap nog prima voelen. Vanaf zwangerschapsweek 25 kom je vaker op controle bij jouw specialist. Dit wordt nu elke drie zwangerschapsweken in plaats van elke vier. Tijdens deze controles wordt er niet alleen naar de baby gekeken, maar ook naar jou. Jouw bloeddruk is één van de dingen die gemeten wordt. Aan de bloeddruk kan de verloskundige of gynaecoloog zien hoe jouw conditie is. Een te hoge bloeddruk kan zorgen voor complicaties in de laatste zwangerschapsweken. Als jouw bloeddruk te hoog is zal jouw specialist meer rust aanraden, volg dat advies dan ook op.
Ook kan een te hoge bloeddruk wijzen op een zwangerschapsvergiftiging. Bij een zwangerschapsvergiftiging word je sowieso doorverwezen naar een gynaecoloog en word je nog beter in de gaten gehouden. In dit geval werkt de placenta niet zo goed als deze zou moeten en dit is slecht voor de baby. Gelukkig kan men meestal op tijd ingrijpen, hierom zijn controles tijdens de zwangerschap zo belangrijk.
Borstvoeding of flesvoeding
Waarschijnlijk zul je in deze zwangerschapsweken vaak al de vraag krijgen of je borstvoeding gaat geven of flesvoeding. Gelukkig heb je nog een aantal weken om die beslissing te nemen. Natuurlijk lees en hoor je overal dat borstvoeding het beste zal zijn voor het kindje. Dat is ook zo, maar de kunstvoeding van tegenwoordig is ook zo ver ontwikkeld dat jouw kindje alleen maar het beste binnen zal krijgen. Mocht je om wat voor reden dan ook twijfelen over borstvoeding, denk hier dan goed over na. Zowel jouw kindje als jijzelf hebben er nu en strakjes niets aan als jij nu al opziet tegen de borstvoeding. Dat geeft stress en dat is niet goed voor jullie. Wel of geen borstvoeding is en blijft jouw beslissing.
Wanneer je besluit om flesvoeding te geven, schaf dan in eerste instantie standaard flessen aan. Er zijn heel veel soorten en na de geboorte zul je kunnen beslissen welke voor jullie de beste is.
De Baby
Je blijft groeien en krijgt steeds minder en minder ruimte. Hierdoor kan je je niet meer zo vrij bewegen. Je kan je nog wel alle kanten op draaien. Dit kan meerdere keren per dag gebeuren en zal soms voor je moeder ongemakkelijk aanvoelen. Je definitieve houding neem je pas veel later in. Deze definitieve houding is als het optimaal is met je hoofdje naar beneden. Je hoofdje is nu groot genoeg om uitwendig gevoeld te worden door de verloskundige. Door je hoofdje op te zoeken weet de verloskundige zeker hoe je ligt. Rond deze week open je voor de eerste keer je ogen. Veel zie je nog niet, maar licht en donker kun je al onderscheiden! Je handjes waren voor deze week open maar zullen zich deze week sluiten tot kleine vuistjes. Je zal je handjes in vuisten houden totdat je als baby ongeveer 2 maanden oud bent. Waar dat voor dient weet eigenlijk niemand helemaal zeker. Misschien is het een manier om toch al je armspiertjes te oefenen.
Je longetjes gaan zich nu goed vertakken. Vanuit de bronchiën vertakken ze zich steeds verder. Aan het einde van deze vertakkingen komen kleine longblaasjes te zitten. Zolang je nog in de baarmoeder zit, blijven deze blaasjes leeg, maar strakjes als je voor de eerste keer ademt vullen deze blaasjes zich met lucht. Je zal nog wel eventjes moeten wachten. Eerst moet er nog surfactant (een soort smeermiddel) worden aanmaakt, zodat de blaasjes open kunnen blijven en niet aan elkaar plakken als je gaat uitademen.
Voor de omgeving
Je merkt misschien wel dat mama sneller moe wordt. Help haar met het tillen van bijvoorbeeld de zware boodschappen. Klussen voor mama zijn uit de boze. Vergeet even je eigen rust en help je zwangere vriendin waar je maar kunt. Als je wat rust zoekt, maak dan eens een website over de zwangerschap en straks de geboorte, en gebruik het bijvoorbeeld als geboortekaartje.