Mooi roze

De baby is al enige weken bezig met het opslaan van onderhuids vet. Dit zorgt er strakjes voor dat het kindje zijn of haar eigen temperatuur kan regelen. Het kindje groeit niet meer zo snel, in week 29 van jouw zwangerschap is hij of zij ongeveer 38 cm lang. Wel is de baby flink zwaarder geworden en weegt nu ongeveer 1100 gram. Een jongetje kan wat zwaarder wegen dan een meisje. Door de opslag van dit onderhuidse vet wordt de huid van jullie kleintje gladder en mooi roze. Jouw kindje zal strakjes blakend van gezondheid ter wereld op komen!

De persoonlijkheid en het karakter van de baby beginnen zich te ontwikkelen in deze zwangerschapsweken. Hij of zij heeft al een hele duidelijke gezichtsuitdrukking en je zal aan de bewegingen al een beetje kunnen merken of het een druktemakertje of een rustig kindje is.

Het kindje kan zich nu nog goed bewegen in de baarmoeder. Wel wordt de ruimte steeds krapper. Je zult vanaf deze 30e zwangerschapsweek steeds duidelijker kunnen voelen of het kindje zich aan het omdraaien is. Sommige kindjes vinden dit zo leuk, dat ze maar heen en weer blijven draaien. Meestal gebeurt dit wanneer jij aan het rusten bent. Het zal wat vaker voorkomen dat je niet kan slapen door het gedraai en gewiebel van de baby. Op deze manier wordt jouw lichaam ook vast voorbereid op de gebroken nachten na de geboorte. Wat is de natuur toch mooi geregeld!

Bevallen

In deze eerste week van het derde trimester zul je al meerdere malen aan de naderende bevalling gedacht hebben. Het kan ook zijn dat je die gedachte weg probeert te stoppen. Toch gaat het voor iedere zwangere vrouw echt gebeuren: de bevalling. Wil je een video hierover zien?

De meeste zwangerschapscursussen zullen je voorbereiden op het moment. En, hoe onwerkelijk het nu nog lijkt, je gaat straks echt baat hebben bij de oefeningen die je nu doet en waar je nu misschien nog een beetje om moet lachen. De verloskundige of gynaecoloog heeft vast al aan je gevraagd waar je wilt bevallen. Thuis of in het ziekenhuis?

Er zijn aanstaande moeders die geen moment twijfelen en al vanaf de eerste zwangerschapsweek weten waar ze willen bevallen. Anderen hebben geen keuze en moeten vanwege hun gezondheid of die van het kindje in het ziekenhuis bevallen. Het heeft allebei voordelen en nadelen. Heerlijk om in je eigen douche te kunnen badderen na afloop. Wat fijn dat al die apparatuur in het ziekenhuis in de buurt was. Lekker na de bevalling naar huis, naar een schone kamer in een schoon bedje, de troep is voor het ziekenhuis. En zo zijn er nog legio redenen om voor een thuis- of ziekenhuis bevalling te kiezen, als je de keuze hebt.

Wanneer je er niet uitkomt, geen paniek. De bevalling is hoogstwaarschijnlijk nog een aantal zwangerschapsweken weg. Je hebt nog alle tijd om alle voors en tegens op papier te zetten en hier met anderen over te praten. Uiteindelijk zal het jouw keuze zijn, jij bent degene die moet bevallen en zich dus 100% op haar gemak moet voelen.

Denk niet alleen na over de locatie, maar ook over de manier van bevallen. Bijvoorbeeld in bad, op een baarkruk of gewoon in bed. Laat je door de verloskundige of gynaecoloog informeren over de verschillende mogelijkheden.

De Baby

Doordat je steeds meer vet krijgt, ga je steeds beter in je vel zitten, letterlijk: Je huid die voorheen rimpelig was wordt komende weken langzaam strakker getrokken. Je begint steeds meer een eigen persoonlijkheid en eigen karakter te ontwikkelen. Als je niet het eerste kindje van je moeder bent, merkt zij waarschijnlijk nu al verschil in beweeglijkheid in tijden dat je wakker bent, vergeleken met je broer of zus. Je bent druk bezig met het oefenen van gezichtsuitdrukkingen. De buitenwereld zal alleen nog even moeten afwachten voordat zij dit kunnen zien!

Je bent je aan het voorbereiden op de tijd vlak na je geboorte. Je weet niet of je moeder borstvoeding gaat geven of niet. De eerste dagen na de geboorte zal je nog niet zo veel borstvoeding binnen krijgen omdat de productie hiervan nog op gang moet komen. Daarom heb je een voorraadje brandstof nodig die je de eerste dagen aan kan spreken totdat de borstvoeding volledig op gang is gekomen. Dit doe je door vanaf deze weken glucose op te slaan in je spieren en lever. Als je na de geboorte extra energie nodig hebt, zal je deze glucose als eerste aanspreken.

Als wij naar de hersentjes van je zouden kunnen kijken, zien wij dat de buitenkant nog helemaal glad is. Aan de binnenkant van je hersentjes zitten de oerfuncties, zoals het controleren van ademhaling en het voelen van simpele emoties. Aan de buitenkant zitten de meer geavanceerde functies (zoals taal en sociale omgang). Deze zullen in de komende weken verder ontwikkeld worden zodat, zodra je geboren wordt, deze hersenen niet meer glad zijn maar groeven en paden vertonen.

Voor de omgeving

Hoe gaat het met jou? Waarschijnlijk hebben jullie het er al over gehad of jij bij de bevalling zal zijn. Ben je nerveus? Ook als je er niet bij zal zijn, kun je het spannend vinden dat er een baby komt. Neem de komende weken alvast eens even goed de tijd om te bedenken wat jij graag met de baby zou willen gaan doen. De komende weken kan het wel eens hectisch voor je worden.