Het lijkt nog zo kortgeleden die eerste spannende en onzekere zwangerschapsweken, maar je bent inmiddels al 30 weken zwanger. Nu is de baby in jouw buik zich alweer aan het klaarmaken voor het leven buiten de baarmoeder. Jullie kleine is nu 38 cm en weegt gemiddeld 1300 gram. Hij of zij krijgt steeds minder ruimte om te kunnen draaien. Als je 30 weken zwanger bent en jouw kindje nog niet met het hoofdje naar beneden ligt, is dat helemaal geen reden voor ongerustheid. De baby heeft nog zeker twee zwangerschapsweken de ruimte om goed te kunnen draaien. En zelfs in bijvoorbeeld de 38e zwangerschapsweek kan een kindje nog vanzelf draaien. Dit kan in de nacht gebeuren, zonder dat je er zelf iets van merkt. Rond de 31e zwangerschapsweek beginnen de donshaartjes los te laten van het lichaam van de baby. Deze haartjes komen in het vruchtwater terecht. Via het vruchtwater kan de baby de haartjes binnenkrijgen. Ook dat is weer mooi geregeld door de natuur, want op deze manier worden de darmpjes getraind. Door het steeds meer drinken van het vruchtwater kan je baby wat vaker de hik krijgen. Dat merk jij nu heel goed. Kleine schokjes in je buik. Over een paar zwangerschapsweken zul je zelfs je buik op en neer zien gaan wanneer de kleine de hik heeft.

Lucht krijgen als je 30 weken zwanger bent

Als je 30 weken zwanger bent, is het kindje nog niet ingedaald. Dit zal zo rond de 37e week van de zwangerschap gaan plaatsvinden. Het kindje zit nu dus nog vrij hoog. Hierdoor kan de baarmoeder tegen je ribben drukken, waardoor jij het benauwd kan krijgen. Dit is niet eng, probeer rustig te blijven ademen. De baby neemt al verschillende houdingen aan als je 30 weken zwanger bent, waardoor de druk op de ribben niet constant zal zijn. Je kunt zelf ook proberen de baby te laten verschuiven door hem of haar een beetje wakker te maken. Let wel op dat je zachtjes op je buik drukt en niet de baby wild door elkaar schudt. Vaak is eventjes je hand op de buik leggen voldoende om de baby te laten bewegen.

Druk, druk, druk

Nog een paar zwangerschapsweken werken en dan verlof! Heerlijk, daar kun je nu echt naar uitkijken. Veel zwangere vrouwen ervaren deze laatste werkweken als stressvol. Je wilt zo veel mogelijk afmaken, alles goed overdragen en misschien vind je het wel erg moeilijk om je werk los te laten. Bij sommigen helpt het om een to-do lijst te maken. Zo heb je voor jezelf een overzicht van wat je nog allemaal wil en moet doen. Maak in deze week ook alvast een goede overdracht op papier. Je kan deze dan nog even naast je neerleggen en bijvoorbeeld in de laatste week voor je verlof nog eens doorlezen. Vaak kom je dan nog enkele puntjes tegen die je vergeten bent. Probeer anderen ook de kans te geven om je te helpen. Het kan moeilijk zijn om je werk over te moeten dragen en het los te moeten laten, maar het is niet anders. Jij hebt je tijd en energie nu even voor hele andere dingen nodig. Misschien heb je bij zwangerschapsyoga wat ontspanningsoefeningen geleerd. Pas deze nu ook toe, ze zullen je helpen met ontspannen en loslaten.

Thuis bevallen

Nu je 30 weken zwanger bent, komt de kraamzorg langs voor het intakegesprek. Zij zullen je zeker adviseren om bedklossen en eventueel andere benodigdheden voor tijdens en na de bevalling te bestellen. Dat kan heel gemakkelijk online via Duxxie. Je zorgverzekering vergoedt de bedverhogers, ondersteek, rugsteun enzovoort, en ze worden gratis door Duxxie thuisbezorgd.

Kraampakket

Tevens kun je rond deze week van je verzekeringsmaatschappij je kraampakket verwachten. Bekijk je polis of je daar ook recht op hebt.

De baby

Mama is nu 30 weken zwanger en je hebt nu veel minder plaats om te draaien. Je gaat tussen nu en twee weken je uiteindelijke plekje zoeken, waar je blijft zitten tot de bevalling. Lig je nog niet goed, laat je moeder zich dan geen zorgen maken, want je hebt nog tot week 34 de tijd om te gaan draaien.

Je bent er bijna helemaal klaar voor. Je vitale organen zijn allemaal af en je longetjes zijn behoorlijk ontwikkeld. Mocht je nu geboren worden, dan ben je nog wel vatbaar voor virussen en infecties, omdat je nog over weinig weerstand beschikt. Je hebt ook nog niet voldoende vet om jezelf goed warm te houden.

De donshaartjes die je beschermden in de baarmoeder, laten rond deze week los. Deze komen in het vruchtwater terecht en worden zo door je ingeslikt. Als de haartjes in de darmen terecht komen, worden je darmen voor het eerst gestimuleerd. Droom en slaap maar lekker door, jij kleine baby.

Nu mama 30 weken zwanger is, begin je met de “REM” slaap. REM staat voor rapid eye movement. In deze fase van slaap komen dromen voor. Belangrijker is nog dat deze fase van slaap in verband wordt gebracht met de organisatie van de hersenen. Als baby’s geboren worden, hebben ze dan ook veel meer REM-slaap dan volwassenen. Overigens slaap je nu ongeveer 80% van de tijd.

Voor de omgeving

Zo rond deze 31e zwangerschapsweek zal worden besloten waar mama gaat bevallen. Bespreek dit met haar. Bekijk ook de snelste route op alle tijden van de dag, naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Het kan immers onverwachts tóch een ziekenhuisbevalling worden. Let ook op waar je kunt parkeren en waar de avondingang van het ziekenhuis is. Je weet nooit hoelang het in het ziekenhuis gaat duren. Riskeer geen parkeerbon. Zorg ook dat je kleingeld voor een rolstoel in de auto hebt liggen. Daar gaat meestal 1 euro in.

Ontdek ons netwerk voor de zwangerschap, bevalling en kraamwerken

Bij SamenKramen in Alkmaar lees je alles wat je moet weten over zwanger worden, de zwangerschap, bevalling en kraamwerken. Ook woon je activiteiten omtrent de zwangerschap bij. Voor advies kun je ons bellen via 072 – 8440 140 of een e-mail sturen naar info@samenkramen.nl.