We naderen het einde

Nu je 32 weken zwanger bent is je kindje bijna geheel klaar voor de geboorte! Een van de laatste loodjes zijn het spijsverteringskanaal en de longetjes. Het is nog steeds het beste voor je kindje als het nog enkele weken blijft zitten. Het moet een goed gevoel geven dat het voor je kindje elke week een stuk veiliger wordt om geboren te worden. Je baby is in deze week gemiddeld 40 cm lang en 1800 gram zwaar. De verloskundige of gynaecoloog kan je vermoedelijk een exacte schatting van lengte en gewicht geven. Dit verschilt per kindje. Vanaf nu, na 32 weken zwanger te zijn, zijn de hersentjes van jouw kindje in staat om de informatie te registreren die wordt doorgegeven door de zintuigen. Uiteraard kan jullie kleintje nog niets ruiken in de buik; dit zintuig zullen zich pas na de bevalling verder ontwikkelen. Gevoel is het sterkste zintuig van jullie kindje. Na de bevalling zal dit nog even zo blijven. Het kindje wil jullie graag voelen. Dit is erg belangrijk voor het hechtingsproces tussen ouder en kind.

Rhesus D-negatief bij 32 weken zwanger

Dat klinkt eng: Rhesus D-negatief. Maar dat is het niet. Het is alleen maar heel erg prettig dat deze dingen tegenwoordig onderzocht worden. Rond de dertiende zwangerschapsweek is er een bloedonderzoek uitgevoerd. Het kan zijn dat uit dat dit onderzoek blijkt dat je Rhesus D-negatief bent. Mocht dit zo zijn, dan wordt er als je 32 weken zwanger bent, nogmaals bloed bij je afgenomen en onderzocht door specialisten. Heeft jouw kindje Rhesus D-positief bloed en is er een beetje bloed van het kindje in jouw bloedbaan terecht gekomen, dan zou dat problemen kunnen veroorzaken.

Let wel op: de kans hierop is zeer klein. Jullie bloedbanen lopen strikt gescheiden van elkaar. Mocht het echter wel gebeuren, dan zal jouw lichaam antistoffen aanmaken tegen het bloed van jullie baby. Deze antistoffen komen via de placenta dan weer in het lichaam van het kindje en hier kan hij of zij ziek van worden. Blijkt er uit het bloedonderzoek in deze zwangerschapsweek dat je inderdaad deze antistoffen aanmaakt, dan zul je een injectie krijgen die de kans op aanmaak van nog meer antistoffen verkleint. Na de bevalling zal er direct gekeken worden of de baby Rhesus D-positief is. Is dit het geval, dan krijg jij direct weer een injectie om het aanmaken van de antistoffen te stoppen. Dit is weer belangrijk voor een eventuele volgende zwangerschap.

In de laatste zwangerschapsweken is de kans groot dat je vocht vasthoudt. Je merkt dit dan vooral aan dikke enkels en voeten. Zorg dat je voldoende rust krijgt en leg je benen zoveel mogelijk omhoog. Een koud voetenbad kan verlichten. Ga met je rug plat op de grond liggen en leg je knieën in een hoek van negentig graden op een stoel of bank. Dit kan erg ontspannend en verlichtend werken. Laat ook je bloeddruk nog even extra controleren bij de verloskundige of gynaecoloog. Het kan zijn dat deze te hoog is en dat het vocht vasthouden hier een symptoom van is. De frequentie van de bezoeken aan jouw specialist neemt bij 32 weken zwanger zijn ook toe: je brengt nu om de twee zwangerschapsweken een bezoek.

De baby

Op je longen en darmen na ben je ‘helemaal af’ nu mama 32 weken zwanger is. Je longen zijn nu nog in ontwikkeling en blijven zich ontwikkelen tot vlak voor je geboorte. De longblaasjes die nu nog dicht zouden klappen, moeten na je geboorte open blijven staan, zodat je zelf kan ademen. Rond deze tijd komt er een stofje vrij dat ervoor zorgt dat de longblaasjes open blijven staan. Je darmpjes werken nu ook nog niet goed (anders zou je in het vruchtwater poepen). Vanaf deze week werkt de pupilreflex (het groter en kleiner worden van je pupil). Als je moeder in een fel verlichte kamer staat, zullen je pupillen iets kleiner worden en in het donker werkt dit andersom. Het kan zijn dat je al een flinke bos haar hebt, maar je kan ook nog helemaal kaal zijn. Dit zegt weinig over de hoeveelheid haar die je uiteindelijk zal krijgen. Enkel de dikte van je haar nu is een voorspelling voor de dikte van het haar later.

Voor de omgeving

Is het je opgevallen dat mama af en toe iets vergeet nu ze 32 weken zwanger is? Het kan zijn dat ze misschien net ietsje meer vergeet dan normaal (zelf zal zij dat wel ontkennen). Ons advies: Let vanaf nu wat extra op haar. Houd haar sleutels en portemonnee in de gaten en zorg dat je haar agenda kent. Zij zal het zeker op prijs stellen.

Maak gebruik van ons zwangerschapsnetwerk

Lees over ervaringen van andere aanstaande ouders of bekijk ons overzicht van specialisten, verloskundigen en coaches die jou ondersteunen gedurende je zwangerschap. Samen sta je sterk, vandaar dat we bij SamenKramen, gevestigd in Alkmaar, geloven in een sterk zwangerschapsnetwerk. Bekijk ons overzicht van zwangerschapsweken en lees over de ontwikkeling die in je buik plaatsvinden in bijvoorbeeld week 27, week 30 of week 39. Voor vragen kun je ons telefonisch bereiken via 072 – 8440 140 of per e-mail via info@samenkramen.nl.