Blauwe plekken en gekneusde ribben

In deze week is je kindje ongeveer 41 cm lang en weegt rond de 2 kilo. In de vorige zwangerschapsweek woog het kindje nog gemiddeld 1800 gram, je ziet hoe hard je baby nu aan het groeien is. Hij of zij maakt weer een groeispurt en komt vanaf nu ongeveer 230 gram per week aan.

Je kindje is al een groot aantal weken de spieren en bewegingen aan het oefenen. Dat ga jij nu steeds meer merken. Hij of zij kan nu zo hard schoppen, slaan of bewegen dat je er een blauwe plek van kan krijgen. Of zelfs een gekneusde rib. Dit is natuurlijk pijnlijk en niet leuk maar komt gelukkig zelden voor. En om dit soort dingen zul je in de toekomst kunnen lachen, wanneer je terugdenkt aan de tijd dat jouw kindje nog veilig en warm in jouw buik zat.

Ondanks dat je nu nog naar het ziekenhuis zal moeten, is het minder risicovol voor het kindje om in deze zwangerschapsweek geboren te worden. Over 4 weken, vanaf de 38e zwangerschapsweek, mag je officieel thuis bevallen, mits er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen.

Innemen van een positie

Als je 33 weken zwanger bent, zal jouw baby zich op gaan maken voor de bevalling. Hij of zij begint langzaam maar zeker een definitieve positie aan te nemen. De baby ligt pas echt vast wanneer hij of zij is ingedaald. Nu kan de baby nog gewoon draaien en van houding veranderen. De definitieve positie van het kindje is belangrijk voor de bevalling. Het mag duidelijk zijn dat het de meest ideale situatie is wanneer het kindje met het hoofdje naar beneden ligt. In de meeste gevallen is dit ook zo, ligt jouw kindje echter nog met het hoofdje omhoog dan noemen we dit een stuitligging

De verloskundige of gynaecoloog zal bij je controles de houding van je kindje controleren. Is het zo dat jullie kleintje na 36 weken nog steeds in een stuit ligt, zal er geadviseerd worden het kindje proberen te draaien. Dit advies kan ook eerder gegeven worden, dat ligt aan de hoeveelheid vruchtwater. Dit laten draaien van de baby is niet leuk, maar gelukkig ongevaarlijk. Het komt ook voor dat je op de afspraak aankomt om de baby te laten draaien en dat het kindje ondertussen zelf al gedraaid is. Probeer positief te blijven en laat je goed informeren door jouw specialist. 

De baby zal in de ideale situatie met het gezichtje naar jouw rug kijken. Ligt hij of zij met het gezichtje naar jouw buik, dan noemt men dit een sterrenkijkertje. Dit kan de bevalling beïnvloeden, maar dat is niet noodzakelijk. 

Ik ben het vergeten

Ook in deze laatste zwangerschapsweken blijf je last houden van kwaaltjes. Zwangerschapsdementie is er eentje van. Je bent zo druk bezig met de komst van jullie kleintje dat het kan zijn dat je dingen vergeet. Je gedachten zijn met hele andere dingen bezig dan de verhalen van de buurvrouw of van een collega. Je kan jezelf ook tegenkomen met boodschappen doen. Je weet precies wat je moet halen maar vervolgens kom je met maar de helft thuis. Maak je geen zorgen, het vruchtwater heeft je hersenen niet aangetast, dit hoort er nu eenmaal bij.

Probeer wat meer met lijstjes te werken en maak je niet druk als je voor de derde keer aan een vriendin vraagt hoe haar uitje was. Ze zal er waarschijnlijk hard om kunnen lachen.

De Baby

Je begint nu echt aan te komen. Per week komt er meer dan 200 gram bij. Dit gewicht heb je nodig om jezelf strakjes lekker warm te kunnen houden. Als je nu geboren zou worden, heb je in principe geen extra zorg meer nodig. Een bevalling bij 33 weken vindt wel plaats in het ziekenhuis en niet thuis.

Doordat je nog steeds het vruchtwater drinkt (met daarin je eigen donshaartjes), wordt deze week je spijsvertering verder ontwikkeld. De spijsvertering ontwikkelt zich overigens nog tot vlak voor de bevalling. Als dit de eerste zwangerschap van je moeder is, ben je misschien al ingedaald en ligt je in de houding waarin je geboren gaat worden. De meeste kindjes liggen in de achterhoofdsligging. Dan lig je met je hoofdje naar beneden en met het gezicht naar de rug van mama. Als er verder geen complicaties waren of zijn tijdens de zwangerschap, mag mama met deze ligging thuis gaan bevallen onder de begeleiding van een verloskundige. Maar sommige baby’s liggen in stuitligging. Veel baby’s liggen voor deze 33e zwangerschapsweek nog in stuit, maar draaien zich vóór week 36 alsnog naar de hoofdligging. Als je dwars ligt (in dwarsligging) dan kan je niet op de natuurlijke manier geboren worden en is een keizersnede (‘sectio‘) de enige mogelijkheid.

Voor de omgeving

Je kan je misschien wel voorstellen dat mama nu niet één, maar twee personen draagt. Hier ligt je uitdaging. Ze wil vast af en toe een fijne massage. Een lichte massage van de onderbenen, bovenbenen en de onderrug wordt veelal op prijs gesteld. Als je zwangere vriendin niet meer lekker op haar buik kan liggen, kun je haar het beste zittend masseren. Er word wel eens gezegd dat je de voeten van mama niet mag masseren tijdens de zwangerschap omdat daar drukpunten zouden zitten waarmee je de bevalling op kan wekken. Wil je hierover meer weten? Vraag het aan onze deskundigen.