Het wordt krapper voor je kindje

Na 37 weken zwangerschap heeft je kindje een stuk minder ruimte om te bewegen. Jullie baby kan al zijn ingedaald en klaarliggen voor de bevalling. Maak je niet ongerust wanneer je je kindje een stuk minder voelt bewegen. Eigenlijk voel je nu bijna alleen nog maar een elleboog, knietje, de voetjes en de handjes. En het schuiven van een voet, hand of bil langs je buik. En natuurlijk de hikjes van jouw kindje! Je zal dan ook je buik zien bewegen. Indien je het niet vertrouwt, bijvoorbeeld omdat je de baby helemaal niet goed voelt, neem dan altijd contact op je verloskundige of gynaecoloog. Die kunnen je verder helpen. Wees hier niet te voorzichtig mee! Ze krijgen dit soort telefoontjes dagelijks en weten precies wat te doen. In deze week is jouw baby gemiddeld 47 cm en 3100 gram.

Een jongetje zal iets zwaarder kunnen zijn dan een meisje.

Spannend

Vanaf deze week moet je er toch echt rekening mee gaan houden dat jullie kindje geboren gaat worden. Gemiddeld bevallen vrouwen tussen de 38 en 42 zwangerschapsweken. Het kan dus zijn dat je volgende week al midden in je kraamweek zit. Het kan ook nog 5 (lange) weken duren. Er is een heel klein percentage dat precies op de uitgerekende datum bevalt. De meesten gaan daar een paar dagen overheen. Toch een gek idee. Ben je iemand die graag controle uitoefent op situaties? Dan zullen deze weken extra zwaar voor je zijn. Dit is één van die dingen waar je helemaal niets over te zeggen hebt. Probeer het allemaal over je heen te laten komen en nog even te genieten van de kleine in jouw buik. Straks zal hij of zij jouw veilige en warme omgeving moeten verlaten. Misschien krijg je vanaf deze 38e week wat meer de behoefte om in de buurt van jullie huis te blijven. Wil je niet meer zo ver weg. Dat is heel normaal, je wilt het liefst in jouw vertrouwde omgeving bevallen. 

Harde buiken

De mogelijkheid bestaat dat je rond deze weken meer last krijgt van harde buiken. Dit zijn oefenweeën en wil absoluut niet zeggen dat je nu snel zal gaan bevallen. De spieren van je baarmoeder trekken zich aan om te oefenen voor de bevalling strakjes. Je buik trekt hierdoor strak en voelt hard aan. Daarom noemen ze dit harde buiken. Wanneer de echte weeën komen, zul je die herkennen. Je hoeft geen angst te hebben dat je het verschil tussen een harde buik en een wee niet zult voelen.Ben je nog bezig met de vraag of je make-up goed zit en of je alles in de tas hebt gestopt? Dan heb je nog geen echte weeën. Bij bevallingsweeën denk je namelijk alleen nog maar: dit kind moet eruit!

Als je erg veel last hebt van harde buiken kan het ook zijn dat je meer rust nodig hebt. Overleg dit dan met de verloskundige of gynaecoloog. Sinds de 36e week kom je daar wekelijks en word je heel goed in de gaten gehouden.

Nog meer nesteldrang

Ben je de babykleertjes nu alweer aan het wassen? Voor de hoeveelste keer? Je gaat nu echt nestelen. Je wilt je huisje lekker knus en gezellig maken. Een warme en veilige omgeving voor je kindje creëren. Je loopt alle lijstjes nog even na of alles geregeld is. Je neemt alles nog een keer door, wat te doen als mijn weeën beginnen. Je weet nu vast al wie er bij de bevalling zullen zijn. Je partner, moeder, zus, vriendin of een professionele bevallingscoach, een zogenoemde “doula of adoula”? Ook die zul je dan nog even vragen of ze er echt klaar voor zijn. En het is logisch dat dat nu opspeelt, je bent immers al 37 weken zwanger!

De Baby

Vanaf de 38e zwangerschapsweek van je moeder kan het ieder moment gebeuren. Jij kunt jezelf elk moment aankondigen. Je oefent op dit moment om buiten de baarmoeder adem te halen. Dit doe je door het vruchtwater ‘in en uit’ te ademen. Als het ergens lichter is, zal je ook die kant op gaan kijken.

Je laatste donshaartjes die nog op je lijfje aanwezig zijn raak je deze week kwijt en het laatste smeer wordt ook afgebroken en opgelost in het vruchtwater. Dit alles zorgt strakjes voor je eerste ontlasting. Het is niet de bedoeling dat je nu ook al bij je moeder gaat poepen. Je zal deze week wat minder gaan bewegen. Je krijgt steeds minder plaats en je zit misschien ook al ingedaald en vast in het bekken van je moeder. Vaak merkt je moeder al dat je een ritme hebt en dat je op gezette tijden beweegt.

Maakt je moeder zich zorgen over je en denkt ze je niet meer te voelen bewegen, moet zij contact opnemen met haar verloskundige of gynaecoloog.

Over de bevalling gesproken