Week 38 van je zwangerschap

Het is eindelijk zover

Het kindje is voldragen en zal niet veel meer groeien. Alles wat het kindje nu nog aankomt is reserve voor na de bevalling. Jullie kleintje is nu gemiddeld 48 cm en 3200 gram en komt vanaf de 38ste zwangerschapsweek nog 20 tot 30 gram per dag aan. Die reserves kan de baby na de geboorte goed gebruiken. Het is normaal dat een baby na de bevalling wat afvalt. Het is voor het kindje ook een gewenning. Van een lekkere warme buik, naar een heel groot bedje in een enorme omgeving. En aan borstvoeding of flesvoeding zal de baby ook eventjes moeten wennen.

Keizersnee - Sectio

Er zijn een heleboel redenen voor het uitvoeren van een keizersnee. 

Klik hier voor een video van een keizersnee. Je kan dit kan zelfs nog tijdens de bevalling besluiten. Als dat laatste het geval is, probeer je bij de keuzes van de specialisten neer te leggen. Als het kindje er eenmaal is, zul je dit misschien moeten verwerken. Praat er zoveel mogelijk over met je omgeving en schrijf het hele proces op papier. Van het begin van de weeën tot na de keizersnee. Dit zal je erg helpen met het verwerken van zo’n beslissing op het allerlaatste moment. 

Soms wordt er om andere redenen een keizersnee uitgevoerd en weet je dit al een aantal zwangerschapsweken. Denk bijvoorbeeld aan een eerder keizersnee, stuitligging of dwarsligging. Dan zullen de artsen niet wachten tot de uitgerekende datum. Waarschijnlijk dat het kindje dan deze of de volgende zwangerschapsweek al “gehaald”wordt. Dit om de weeën voor te zijn. Tegenwoordig bestaat er ook de mogelijkheid om een natuurlijke keizersnee te krijgen. (lees hier meer) 

Bekijk hier het filmpje (video – volgt). Het kan dus zomaar zo zijn dat jij op dit moment in deze zwangerschapsweek al weet wanneer en hoe laat jullie kindje geboren zal worden. 

Hoe zal hij of zij eruit zien?

In deze week ben je nog maar 2 zwangerschapsweken verwijderd van de uitgerekende datum. Misschien ben je zelfs al bevallen, die kans is in deze 38ste week van de zwangerschap heel reëel. Jij en je partner zullen nu wel heel nieuwsgierig zijn naar jullie kindje. Op wie lijkt hij of zij? Zal er al een bos haar op het hoofdje zitten? Hoe zal het voelen om straks ons eigen kindje vast te houden? Nog eventjes geduld, het schiet al op. 

De meeste blanke kindjes worden geboren met blauwe ogen, donkerblauw. De kleur van de ogen zal nog enkele maanden na de geboorte blijven veranderen tot ze hun definitieve kleur behouden. Kindjes met een donkere huid worden meestal geboren met grijze of bruine ogen. Deze zullen later veranderen in een diepbruine kleur. Dat hoeft echter niet, bij een kindje met gemengd bloed kan de kleur van de ogen ook blauw, groen of grijs worden. 

Wanneer je kindje al haren op het hoofdje heeft bij de bevalling, dan is dat meestal donker van kleur. Buiten de buik zullen de haartjes oplichten. De haartjes komen nu in aanraking met daglicht. 

Nu je toch rustig de laatste loodjes uitzit, is het leuk om eens babyfoto’s van je partner en jezelf boven water te halen. Fantaseren over jullie kleintje! 

Rug

In deze allerlaatste zwangerschapsweken kan het voorkomen dat je meer last heb van je rug. Vooral de onderrug moet het ontzien tijdens de laatste zwangerschapsweken. De buik wordt alsmaar groter en zwaarder, hierdoor ga jij met je rug hol lopen. Dat kan klachten veroorzaken. Tillen en sjouwen kun je maar beter door anderen laten doen. Loopt er al een ouder kindje rond, wat natuurlijk ook alle aandacht wil, til deze dan met beleid op. Zak door je knieën en gebruik je benen om weer omhoog te komen. Mocht dit nog meer klachten geven, of heb je bekkeninstabiliteit, op de bank, bed of stoel kunnen de oudere kindjes ook lekker tegen je aan komen zitten en bij je zijn. Probeer de grond te vermijden, het is daar altijd een stukje kouder en bij het opstaan kun je bepaalde spieren forceren.

De Baby

Vanaf deze week ben je echt helemaal klaar om geboren te worden. Voldragenvoor je moeder, volgroeit voor jou, zoals dat heet. Je groeispurt is afgenomen en je maakt voornamelijk nog vet aan. Dit laagje vet heb je hard nodig want veel baby’s vallen de eerste dagen na de geboorte wat af. Dat is heel normaal. Baby’s hebben het vet nodig om warm te blijven. In verhouding tot een volwassen persoon heeft een baby veel meer huid oppervlakte per kilo lichaamsgewicht. Hierdoor kunnen je straks gemakkelijk afkoelen of juist te warm worden. Vet helpt je je eigen lichaamswarmte te reguleren.

Na 2 weken moet je weer op het geboortegewicht zitten. Dit wordt bij veel veel baby’s eerder al gehaald.

Voor de partner

Maak je zelf niet gek en sta niet bij ieder zuchtje dat mama geeft, klaar met de autosleutels. Maar vraag: “Wat is er schat? Is het zover?”. Voor de basis kennis papa ben je nu bijna geslaagd. Van Harte Gefeliciteerd. De laatste 2 en misschien wel 4 weken kunnen erg lang duren en heel veel van jullie vragen. Het lijkt wel of elke dag langer duurt. Ook dit is een onderdeel van de zwangerschap.
Probeer nog even te ontspannen en te genieten van de laatste tijd samen mer z’n twee. Voor je het weet ben je met z’n drieën en wordt alles anders. De baby kun je niet dwingen, de baby komt vanzelf!