Week 40 van je zwangerschap

Eindelijk!

De uitgerekende datum valt in deze week. Jullie zullen deze week erg in de belangstelling staan en vermoedelijk veel telefoontjes met vragen krijgen:

“Is het al is begonnen?”.

Wees heel duidelijk, wanneer je geen telefoontjes wil ontvangen. Gebruik je antwoordapparaat. Als je thuis bevalt is het ook prettig, dat de telefoon vrij blijft voor het bellen van je kraamorganisatie en verloskundige.

Zal jouw kindje er al zin in hebben?

Hij of zij is nu ongeveer 50 cm lang en is niet veel meer aangekomen. Wanneer je je hele zwangerschap begeleid bent door de verloskundige, dan zal zij (of hij) deze zwangerschapsweek een afspraak bij de gynaecoloog voor je maken. Je zult dan in de loop van deze of de 41ste zwangerschapsweek naar het ziekenhuis moeten voor een uitgebreide controle. Er zal een hartfilmpje gemaakt worden, een echo om het vruchtwater en de placenta te checken en de gynaecoloog zal jouw baarmoedermond voelen of deze al verweekt is. Na de controles zal in overleg met jullie een principe afspraak worden gemaakt voor het halen van de baby aan het eind van de 42ste zwangerschapsweek. Tegenwoordig kan het zijn dat men 43 zwangerschapsweken wacht, maar dat komt maar zelden voor. Het klinkt heel zakelijk, een afspraak maken wanneer jouw baby gehaald zal worden. Misschien stelt het je gerust dat de meesten zwangere vrouwen deze afspraak gewoon weer kunnen afzeggen. 

Strippen

De specialist kan je voorstellen deze zwangerschapsweek te strippen. Dit kan de weeën opwekken. Strippen kan alleen wanneer de baarmoedermond week is en al een beetje openstaat. Om dit vast te stellen doet de specialist een inwendig onderzoek. Bij het strippen gaat de verloskundige of gynaecoloog met een vinger de baarmoedermond in en maakt voorzichtig de vliezen los van de baarmoederwand. Natuurlijk worden deze niet kapot gemaakt! Door het losmaken van de vliezen komt er een hormoon vrij wat ervoor kan zorgen dat de baarmoedermond goed rijpt. Strippen is geen garantie, maar er zijn vrouwen die hierdoor bevallen zijn. Het is het proberen waard, maar het is niet erg om dit niet te willen. Geef dit dan duidelijk bij jouw specialist aan. 

Kraamtijd

Jij en je partner zullen met elkaar afgesproken hebben wie je als eerste zult bellen na de geboorte. Iedereen is natuurlijk gespannen na 40 zwangerschapsweken.

Bovenaan het lijstje staat de kraamzorg! (met inschrijfnummer)

Zorg dat die snel gebeld wordt, zodat je zo snel mogelijk hulp bij het verzorgen van jou en de baby hebt. Neem de 10 gouden regels in acht ten aanzien van je bezoek. Je kan er voor kiezen om eerst met jullie tweetjes van de kleine te genieten en nog even te wachten met bellen naar familie en vrienden.

Enkele algemene advies regels.
Hier hoef je niets mee te doen, bedenk wel: “terugdraaien kan niet”.

  • Laat de grootouders, als die er zijn, als eerste komen
  • Maak van te voren en lijst met de volgorde waarin je wie in kennis wil stellen
  • Zet niet te snel filmpjes en foto’s van de bevalling on-line
  • Bescherm je baby tegen ziekte, vermijd contact en weiger hen die ziek zijn de baby te bezoeken. (Koortslip kan dodelijk zijn voor de baby!)
  • Iedereen handen wassen voor het vasthouden van de baby.
  • Gebruik de online agenda van samenkramen, voor het uitnodigen van je bezoek.

Misschien heeft jullie oudere kindje wel even een dagje nodig om aan de nieuwe baby te wennen. Wacht dan gewoon met bellen, het is niet belangrijk wat anderen hiervan vinden. Het is jullie kindje en jullie bijzondere moment. Natuurlijk is het jammer als een ander daar geen begrip voor op kan brengen, maar het is en blijft een keuze van jou en je partner. Wanneer er eenmaal bekend is dat jullie kleintje er is, zal er veel bezoek willen langskomen. De één kan hier beter mee om gaan dan de ander. Spreek vaste bezoektijden af en laat mensen even bellen voordat ze langs komen. Als de visite er is, kun je met je partner of de kraamverzorgster een teken afspreken voor wanneer het je te veel wordt. Zij kunnen de visite dan met beleid de deur wijzen. Een andere optie is om een paar weken of maanden na de geboorte een grote kraamborrel te geven en iedereen in één keer te ontvangen.

Je zwangerschap bijna ten einde

vandaar hier wat extra informatie:

  • Baby’s communiceren op een andere manier dan volwassenen.
  • Ze vertellen wat er aan de hand is via; lichaamstaal, huilen en gebaren.

Leer Babycommunicatie voordat je baby geboren wordt en je zal zien dat je snel begrijpt wat jouw baby nodig heeft, ziet of wil. Doordat de behoeften begrepen worden verloopt de hechting soepeler, huilt de baby minder, is hij meer ontspannen en slaap beter.

Hoe leer je BabyTaal

In 2 bijeenkomsten in het laatste trimester van de Zwangerschap of na de bevalling. Uitleg van de Babytaal en de functie van huilen. Aan de hand van filmpjes, foto’s en informatie ontdekken wat de baby verteld met de stem/kanken, de handjes, de oogjes, het hoofdje, etc. Een complete cursus die ouders alles over verbale en non – verbale communicatie leert.

Moedermelk

Het hormoon dat zorgt voor melkaanmaak heet Prolactine. Dit zit in deze periode in een hoge spiegel in je bloed. Zodra de baby geboren wordt is het belangrijk deze vaak aan te leggen, 8-12x per dag. Door vaak aanleggen hou je de prolactinespiegel hoog en komt de melkproductie goed op gang en blijf je ook in de maanden daarna een goede productie houden. Zou je lange tijd niks doen dan zakt de spiegel te snel en kan dat ontaarden in te weinig melkproductie op korte en/of lange termijn. Daarom altijd: als de baby niet kan of niet goed genoeg kan drinken: direct beginnen met dubbelzijdig kolven! De informatie over borsten borstvoeding en moedermelk zijn afkomstig van:

Angelique Dekker en Rufna Alrich – Baby en Borstvoeding

De Baby

Jij geeft aan, wanneer het tijd is om geboren te worden. Je moeder kan hier alleen maar op wachten. Dat is echt enigste dat zij kan doen. Rustig afwachten. Zodra jij de stof cortisol uitstoot, gaan bij mama alle seinen op groen en kan de bevalling beginnen. Wetenschappers zoeken nog steeds naar de trigger die er voor zorgt dat baby’s deze stof aan maken. Het is een medisch raadsel waarom jij juist nu aangeeft dat het geboren wil worden. Misschien vindt je het gewoon wel mooi geweest.

Voor de partner

Week 40! Hopelijk is dit de week dat het allemaal gaat gebeuren. Vandaag of morgen ben je opeens de vader van een prachtige baby. Na de geboorte van de baby, mag jij als vader de navelstreng doorknippen. Zorg er voor dat er op dit hoogtepunt iemand is die hier een foto voor jullie van kan maken. Er begint een nieuw en hopelijk geweldig hoofdstuk in jullie leven. Wees voorbereid. Het gaat zwaar worden. Je zult minder tijd voor jezelf hebben, minder tijd hebben om uit te gaan en zeker in de eerste maanden minder slapen. Je leven zal compleet veranderen maar je krijgt er veel, zo veel voor terug dat dat je nooit meer terug wilt als je de kleine eenmaal in je armen hebt.