Beleef het!
Je bent nu 6 weken zwanger. Vind je het ook niet snel gaan? Of kan je niet wachten om te zien wat je volgende week te wachten staat?
Bij een tweede of volgende zwangerschap zal deze tijd waarschijnlijk voorbijvliegen. Wanneer je voor de eerste keer zwanger bent, zul je alles heel bewust meemaken.
De hele zwangerschap is nieuw, van de eerste tot de laatste week. Misschien houd je wel een dagboekje bij, heel erg leuk om na de bevalling een keertje terug te lezen. Bij een volgende zwangerschap ben je druk met je andere kindje(s). Deze zwangerschap zal als een roes aan je voorbij gaan. Probeer daarom al vanaf de eerste week van je zwangerschap momentjes te plannen om even stil te staan bij de baby in je buik. Even bewust stilstaan bij het bijzondere gebeuren in je buik, wat gebeurt er ook alweer in deze week?
Een heel belangrijk moment
Jouw baby is in week 6 van de zwangerschap alweer een stuk groter dan in week 5. Deze week is het kindje tussen de 4 en 5 mm lang, gemeten van de kruin tot aan de hielen.
Dit is een belangrijke periode voor de ontwikkeling van de baby. Hij of zij is van deze week tot ongeveer week 8 van de zwangerschap het meest gevoelig voor factoren die de ontwikkeling kunnen verstoren.
Het hoofdje, de ogen, de oren en de nek van het kindje worden deze week gevormd. Het hartje zal in week 6 beginnen met kloppen. Een hele mooie ontwikkeling, in zo’n vroeg stadium. In deze zevende week zal het hartje nog geen bloed rondpompen, maar de start is gemaakt.
Kleding kan al strakker zitten
Jouw lichaam is hard aan het werk. De kans is dan ook groot dat je je echt al zwanger voelt. Je moet veel plassen en je borsten zijn groter en waarschijnlijk ook gevoeliger. Maak je geen zorgen om de minder leuke kwalen zoals misselijkheid en braken. Het is erg vervelend, maar deze kwaaltjes verdwijnen meestal na 12 tot 15 weken zwangerschap. Maak je zeker geen zorgen als je helemaal geen klachten hebt, het komt ook vaak voor dat vrouwen die zes weken zwanger zijn helemaal niets merken.
Waarschijnlijk zie je zelf al dat je iets uit begint te dijen, je kleding zit wat strakker, je hebt striemen van je ondergoed. Een ander zal dit niet zien en merken.
Werk aan de winkel
In deze week van de zwangerschap is het tijd om de verloskundige te bellen. Je hoeft niet direct langs te komen, maar de verloskundige zal je tussen de 10 en 12 weken willen zien. Door in week 6 al te bellen, weet je zeker dat je rond de twaalfde week langs kunt komen. Je zult merken dat er in één keer heel veel vrouwen zwanger zijn en dat de verloskundigenpraktijk altijd druk is.
Niet alle verloskundigen kunnen direct een echo maken, je zal dan doorverwezen worden om een termijnecho te laten maken. Ga er daarom niet direct vanuit dat je bij je eerste bezoek een echo zult hebben, op deze manier voorkom je een teleurstelling.
Week 6 is ook een goed moment om je vast in te schrijven voor kraamzorg. Er is een groot tekort aan kraamzorg, dus hoe sneller hoe beter. Uiteraard kun je in week 4 van de zwangerschap, zodra zeker weet dat je zwanger bent, alvast bellen zodat je boven aan de wachtlijst zult staan.
Maak een lijstje met al je persoonlijke gegevens en adressen die je nodig hebt tijdens je zwangerschap. Samenkramen helpt je hierbij en heeft alvast een persoonlijke checklist voor je gemaakt. Je moet je wel even aanmelden om gebruik te kunnen maken van deze privé online checklist. Download ons voorbeeld via deze link.
De Baby
Aan de buitenkant zie je er nu uit als een soort garnaaltje.
Aan de bovenkant is duidelijk een hoofdje waar te nemen met kleine oogjes die zich al aan het ontwikkelen zijn, een mondvorm en het begin van je oortjes. Je ledematen zijn nog lang niet volgroeid en zien er op dit moment uit als kleine stompjes.
Aan je binnenkant gaat het erg hard met je ontwikkeling. Je hartje, dat zich vorige week heeft verdeeld in 4 kamers, pompt nu bloed door een gesloten systeem, wat je bloedsomloopgeheel ontwikkelt. Met een doptone kan je moeder je hartje nog niet horen, daar is het nog te klein voor, maar als je een echo zou laten maken kan ze je hartje al wel zien kloppen. Je hartje klopt nu ongeveer 2 keer zo snel als dat van mama: zo’n 100 tot 140 slagen per minuut. Veel organen zoals je lever, je longen en je niertjes beginnen nu aan een groei zodat ze strakjes ontwikkeld zullen zijn.
De neurale verbindingen tussen je ruggengraat en je hersenen worden deze week gesloten. Hierdoor kunnen je hersenen ‘communiceren’ met de rest van je lichaampje. Er wordt ook een begin gemaakt met het aanleggen van je eerste spiertjes. Je hersenen delen zich deze week op in drie basis systemen. Eén systeem voor je geheugen en nadenken, één systeem voor het aansturen van je organen en één systeem voor het aansturen van je motoriek en ademhaling.
Doordat al deze systemen en spieren strakjes gaan werken, zal je je binnenkort voor het eerst kunnen bewegen.
Voor de omgeving
Heb je al gemerkt dat de aanstaande mama anders op sommige zaken reageert? Is zij ook af en toe al wat misselijk? Dat komt doordat de hormonen in haar lichaam anders gaan werken en reageren. Zo kan haar eetpatroon en kunnen haar behoeften gaan veranderen, ook geuren kan zij anders gaan ervaren. Je kunt hier rekening mee houden. Gezonde voeding kan je ook hierbij helpen.