Inwendig onderzoekje
Heel soms komt het voor dat je in deze week al een echo krijgt. Hier ligt dan een medische reden aan ten grondslag. Deze echo, zo vroeg in de zwangerschap, is een vaginale echo, dan krijgt de specialist een beter beeld. Niet echt prettig, maar absoluut ongevaarlijk voor het kindje.
Het hartje klopt al goed in deze week. In deze week is je kindje bijna 1 cm, twee keer zo groot als in week 6 van de zwangerschap. Jouw kindje zal nooit meer zo hard groeien als tijdens de eerste weken van de zwangerschap.
Het hoofd van de baby is in verhouding tot het lichaam erg groot. Dit blijft de komende weken zo. Er wordt nu al echt een klein mensje gevormd. Er zijn bobbeltjes die lijken op armen en benen en soms kun je al het verschil zien tussen de handjes en de voetjes.
Jouw blaas
Het gaat in je naaste omgeving opvallen dat je zo vaak naar het toilet gaat. Dit komt doordat je baarmoeder is gegroeid en op je blaas gaat drukken. Jouw lichaam past zich aan aan de groeiende baarmoeder. Je kindje heeft nu nog heel veel ruimte in de baarmoeder, maar over enkele maanden zal dit anders zijn.
Door je hormonen kan je huid gaan veranderen. Je maakt in de eerste 12 weken veel zwangerschapshormonen aan. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een vette huid krijgen, zelfs met puistjes. Maak je geen zorgen, dit wordt meestal minder vanaf week 12.
Verlies van wat bloed
Als je in deze week een beetje bloed verliest, zul je al snel schrikken. Dit is niet nodig. Dit kan nog een beetje oud bloed zijn van de innesteling, of wat contactbloed door het vrijen met je partner, wat heel normaal is.
LET OP!
Wanneer je meer bloed verliest, meer dan bijvoorbeeld bij een menstruatie, neem dan direct contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog
De Baby
Je hebt het heel druk. Deze week verdubbel je je lengte. Je bent nu al 10.000 keer zo groot als net na de verwekking. Je hersenen groeien ook in een rap tempo. Per minuut komen er ongeveer 100 hersencellen bij. Er worden ook in een hoog tempo hersenverbindingen aangelegd en bepaalde delen van je hersenen zijn zich al aan het specialiseren. Je schedeltje is nu nog doorzichtig en heel erg zacht. Straks bij je geboorte moet je schedeltje ook wat flexibel zijn.
Je gezichtje krijgt voorzichtig ook al wat karakter. Je mond en tong worden langzaamaan gevormd en ook worden je neusgaten zichtbaar. Je ogen zijn nu gevormd. Je hebt nog geen oogleden om je oogjes af te sluiten en ook het gekleurde gedeelte van je oog, de iris, is nog niet aanwezig.
Je ledematen, die vorige week nog slechts stompjes waren, groeien langzaam uit naar herkenbare armpjes en beentjes. Deze week zullen je armpjes worden verdeeld in wat later je hand wordt, en een deel dat je arm en schouder blijft. Pas volgende week zullen je armen verder gegroeid zijn en zal je beginnen met het ontwikkelen van je vingertjes en teentjes.
Sommige van je ingewanden en organen waren al aangelegd en deze week wordt ook de rest van je organen en ingewanden gemaakt. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat ze dan al klaar zijn en op de juiste plek zitten. Je organen moeten nog verder groeien voordat ze op hun uiteindelijke plaats komen.
Voor de omgeving
Je hoeft je zwangere vriendin nog niet te ontzien. Als alles goed gaat, kan zij fysiek alles nog heel goed aan. In het huishouden kun je haar wel helpen, vooral met het verschonen van de kattenbak. Dit mag zij niet meer doen. Hierin kunnen namelijk parasieten zitten, die toxoplasmose kunnen bevatten. Deze parasiet kan heel gevaarlijk zijn voor het ongeboren kindje.