Een snelle ontwikkeling

Jouw kindje heeft in de afgelopen weken van je zwangerschap al een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Deze ontwikkeling gaat voorlopig gewoon door.

Je kindje is nu ongeveer 2 cm. In deze week zullen de geslachtsorgaantjes ook echt vorm gaan krijgen, wat overigens pas in zwangerschapsweek 20 op de echo te zien zal zijn. De vingertjes van jouw kindje kun je al tellen. Het hartje van de baby klopt stevig en de belangrijkste bloedaderen, zoals de aorta en de longslagaders, zijn al te onderscheiden.

De baby’s botjes bestaan nu alleen nog uit kraakbeen. Dit is het begin het skelet. Ook de hersens beginnen nu te werken. Zorg goed voor jezelf en je baby, je bent al 8 weken goed bezig! Die kleine is al flink aan het bewegen. Je kunt je kindje in deze week nog niet voelen.

Voorbereiden

Over ongeveer twee tot vier weken is het eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog. Met medische problemen kun je ook naar de gynaecoloog. De specialist zal een aantal vragen aan je stellen. Het is raadzaam om nu al bij familie te informeren naar eventuele erfelijke ziekten. Dan kun je daar straks direct antwoord op geven en kan daar gelijk op ingespeeld worden.

Word je dikker?

Als je al eerder zwanger bent geweest is het mogelijk dat je in deze week al goed ziet dat je zwanger bent. Het dikker worden heeft nu namelijk meer te maken met het opzetten van de darmen dan met de baarmoeder. Ook maak je nog steeds een hoop hCG hormoon aan, hierdoor zetten je darmen een beetje op. Door dit hormoon kan het ook zijn dat je last krijgt van obstipatie. Probeer op je voeding te letten en drink veel water.

Borsten

De borsten worden nu bij de meeste vrouwen groter en zwaarder. De melkklieren en melkkanalen ontwikkelen zich verder.

De huid lijkt dunner en de bloedvaten zijn duidelijk zichtbaar. De tepel en tepelhof worden donkerder van kleur en de tepelhof wordt ook groter in diameter. Op de tepelhof worden de klieren van Montgomery zichtbaar, deze scheiden talg af. Dit is een smeermiddel voor de tepel en tepelhof en werkt antibacterieel, maar geeft ook een geur af die je baby later naar de borst zal ‘lokken’.

Maak een lijstje met al je persoonlijke gegevens en adressen die je nodig hebt tijdens je zwangerschap. Samenkramen helpt je hierbij en heeft alvast een persoonlijke checklist voor je gemaakt. Je moet je wel even aanmelden om gebruik te kunnen maken van deze privé online checklist. Download ons voorbeeld via deze link.

De Baby

Deze week maak je alweer een rappe ontwikkeling door. Er ontstaat kraakbeen en een begin van je botten wordt gemaakt. Deze zullen pas later harder worden maar de eerste stap is gezet. Hierdoor kan men al een soort vingers en tenen bij je zien. Ook je gezicht ontwikkelt zich verder. Het puntje van je neus en de oren worden nu gemaakt. Onder het tandvlees vormen zich de eerste beginselen van je tandjes. Een belangrijk deel van de hersenen, namelijk het gedeelte dat zich bezighoudt met beweging, wordt deze week meer en meer actief. Deze hersenen zitten heel dicht tegen de ruggengraat aan en zullen binnenkort actief genoeg zijn om er voor te zorgen dat je je eerste bewegingen zal kunnen maken. Ook je geslachtsorganen ontwikkelen zich deze week verder. Voor meisjes zijn dit de eierstokken. Voor jongens de testikels.

De primitieve geslachtscellen die je later nodig hebt om je voort te planten, worden deze week ook aangemaakt. Deze cellen kunnen nu nog zowel eicellen als zaadcellen worden. Ze wachten geduldig totdat je lichaam ze dit vertelt. Als je een meisje bent, vindt dit al over een maand plaats. Als je een jongetje bent, duurt het tot de pubertijd tot dat deze cellen rijpen. Deze ontwikkeling vindt bij 8 weken zwangerschap nog vooral intern plaats. Pas vanaf volgende week kun je ook aan de buitenkant je geslachtsorganen waarnemen.

Helaas zijn de echo’s nog niet duidelijk genoeg om dit op te pikken, dus als je moeder wil weten of ze een zoon of een dochter krijgt, zal zij moeten wachten op de 20 wekenecho.

Voor de omgeving

Binnen ons netwerk kun je heel veel lezen over de zwangerschap en de vele acties die er ondernomen moeten worden. Ook voor mensen die dichtbij je staan kan dit tijdens de zwangerschap heel veel interessante informatie bevatten.
Zo kun je je alvast gaan oriënteren op de gesprekken bij een verloskundige, en zijn er meerdere boeken geschreven, zoals deze voor aanstaande vaders: Vader worden voor Dummies”.