Orthopedagoog en meerlingdeskundige

Heb je vragen over je zwangerschap, de kraamperiode of de verzorging van een meerling?
Ik beantwoord graag al je vragen.

[dt_button link=”mailto:suzanne@twinsvideoblog.nl” button_alignment=”center” style=”outline” bg_color_style=”custom” bg_hover_color_style=”custom” bg_hover_color=”#db8eba” text_color_style=”custom” text_color=”#db8eba” text_hover_color_style=”custom” text_hover_color=”#5fc1ca”]Vragen mag je mij mailen[/dt_button]
BEKIJK MIJN BLOG EENS

Tip:

Er zijn ook hele mooiste tweelinggeboortekaartjes.

Naar geboortekaartjes

Meerlingen

Als je tot de ontdekking komt dat je in verwachting bent van niet één maar twee of meer kinderen tegelijk, word je geconfronteerd met zeer uiteenlopende gedachten en gevoelens. In eerste instantie denk je misschien aan praktische zaken, zoals: Hebben we wel genoeg ruimte in huis? of aan de drukte in het gezin: Hoe krijgen we alles georganiseerd?
Als je enigszins aan het idee gewend bent geraakt, volgt een periode waarin je als aanstaande meerlingouder zult moeten afwachten hoe je zwangerschap verder zal verlopen. Gelukkig worden de meeste meerlingen gezond en wel geboren. Wel moet je er rekening mee houden dat de kans groot is dat je kinderen te vroeg geboren worden.

Naar de gynaecoloog
De kans op complicaties tijdens de zwangerschap is bij een meerlingzwangerschap een stuk groter dan bij een eenlingzwangerschap. Bij eeneiige tweelingen is de kans op complicaties ongeveer vier keer zo groot als bij twee-eiige tweelingen. Daarom zal de gynaecoloog door middel van een echo in een vroeg stadium van je zwangerschap proberen vast te stellen of er sprake is van gedeelde of aparte vruchtvliezen. Bij gedeelde vruchtvliezen, zoals bij een eeneiige tweeling, wordt je zwangerschap nog intensiever gevolgd. Hetzelfde geldt voor een drieling- of vierlingzwangerschap.
Bij een meerlingzwangerschap is er sprake van een verhoogd risico op vrijwel alle complicaties, zoals: zwangerschapsbraken, zwangerschapsvergiftiging, bloedarmoede, rugklachten, zwangerschapsdiabetes, brandend maagzuur, spataderen, Transfuseur-Transfusée Syndroom (TTS), vroeggeboorte/groeivertraging, liggingafwijkingen (stuitligging), navelstrengaccidenten en aangeboren afwijkingen.
Een goede begeleiding tijdens je zwangerschap is gericht op het voorkomen van problemen. Uiteraard kun je niet altijd voorkomen dat er problemen ontstaan, maar je kunt wel proberen om de kans hierop te minimaliseren. Normaal gesproken worden tijdens de controles in het ziekenhuis de bloeddruk en gewichtstoename gemeten en ook wordt zo nu en dan je urine gecontroleerd. Tevens zal er regelmatig een echo worden gemaakt om de groei van je baby’s te volgen en de hoeveelheid vruchtwater te controleren. Meer informatie over de meerlingzwangerschap vind je op de website ‘Twinspiratie’.

Zwangerschapsduur en geboortegewicht
De gemiddelde zwangerschapsduur bij tweelingen ligt rond de 37 weken. Bij drielingen ligt dit rond de 34 weken en bij vierlingen rond de 31 weken. Het gemiddelde geboortegewicht bij meerlingen ligt hierdoor ook lager: tweelingen wegen bij hun geboorte gemiddeld 2500 gram, drielingen 1800 gram en vierlingen 1400 gram. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe groter de kans dat je kinderen na de geboorte Neonatale Intensive Care (NIC) nodig hebben. Een extreem laag geboortegewicht (onder de 1500 g) komt voor bij 8% van de tweelingen, 30% van de drielingen en 55% van de vierlingen. Ook geldt er een ‘maximale zwangerschapsduur’ voor meerlingen. De kans op complicaties neemt aan het einde van je zwangerschap namelijk weer toe. Bij een tweelingzwangerschap is dit na 38 weken en bij een drielingzwangerschap na 37 weken. Het is een goed idee om halverwege je zwangerschap met je gynaecoloog te bespreken wat de mogelijkheden zijn om de bevalling zo nodig kunstmatig op gang te brengen. Bij een vierlingzwangerschap wordt er normaal gesproken op tijd een keizersnede ingepland.

Bevallen van een meerling
Of je op een natuurlijke wijze kunt bevallen, is vooral afhankelijk van de ligging van je kinderen. De kans op een stuitligging is bij een meerling vele malen groter dan bij een eenling. Bij eenlingen komt een stuitligging voor in 3% van de gevallen, maar bij een tweeling is er in 15% van de gevallen sprake van een stuitligging van het eerste kind. Als beide kinderen zich in schedelligging presenteren, ongeveer 50% van de gevallen, wordt een vaginale bevalling nagestreefd. Bij een schedel-stuitligging is vaginaal bevallen meestal ook mogelijk. Bij een drieling is het uiteraard wat complexer en is de mogelijkheid tot vaginaal bevallen eveneens afhankelijk van de ligging van de kinderen. Een vierling wordt in principe met behulp van een keizersnede geboren. Bij een stuitligging wordt meestal gekozen voor een keizersnede. In een twijfelgeval wordt er meestal in overleg met de ouders besloten of het een vaginale bevalling wordt of een keizersnede. Tegenwoordig speelt de voorkeur van ouders een grote rol. Ouders vragen vaker om een keizersnede, omdat de kans dat er met de baby’s iets mis gaat hierbij kleiner is dan bij een vaginale bevalling.

De kraamtijd met een meerling
Na de geboorte van een meerling breekt er een hectische periode aan. Hoe de eerste weken zullen verlopen, is niet te voorspellen. Dit hangt vooral af van het welbevinden van je baby’s en jouzelf. Als je kinderen te vroeg geboren worden en een tijdje in het ziekenhuis moeten blijven, heb je natuurlijk een andere start dan wanneer ze direct mee naar huis mogen. Dit kan ook consequenties hebben voor je recht op kraamzorg. Vraag goed na bij je kraamzorginstelling of ze een bijzondere regeling hebben voor meerlingen. Misschien kom je in aanmerking voor extra kraamzorg. Dit is ook afhankelijk van je verzekering. De meeste verzekeringsmaatschappijen vergoeden tot maximaal 65 uur.

Borstvoeding of flesvoeding
Ongeveer 60% van alle meerlingmoeders geeft hun baby’s vanaf de geboorte borstvoeding of een combinatie van borst- en flesvoeding. Mocht je ervoor kiezen om je baby’s geen borstvoeding te geven, voel je hier dan niet schuldig over. Er kunnen verschillende persoonlijke, lichamelijke of medische redenen zijn waarom je als ouder kiest voor flesvoeding of een combinatie van fles- en borstvoeding. De eerste weken kun je het beste ‘op verzoek’ voeden. Maar met meer dan één baby is het verstandig om het anders aan te pakken, zodat je niet de hele dag bezig bent met voeden. Er bestaan verschillende voedingshoudingen, waarbij je de kinderen tegelijk kunt voeden. Welke houding het beste bij jou past is vooral een persoonlijke kwestie.

Vragen over je meerling
Het verzorgen en opvoeden van een meerling is een vak apart. Het wordt wel eens onderschat wat er allemaal bij komt kijken als je een meerling hebt. Vaak wordt er gedacht dat het opvoeden niks anders is dan het opvoeden van twee kinderen die toevallig op dezelfde dag geboren zijn. Bij de opvoeding van een meerling kom je als ouder tal van dilemma’s tegen. Om te beginnen sta je voor de onmogelijke opgave om te voldoen aan de behoeften van twee kinderen die op hetzelfde moment dezelfde soort zorg en aandacht nodig hebben. In het begin vragen kinderen veel aandacht op het gebied van de voeding en verzorging. Zodra ze wat ouder worden, zullen de kinderen ook in opvoedkundig opzicht steeds meer aandacht vragen.