f

Sandra Mostert

Beukenstraat 3
6031 XE Nederweert
Limburg

M: 06 – 5111 0120

Tepelhoedje beter e

Als kraamverzorgende en lactatiekundige, kom ik (HELAAS) heel wat tepelhoedjes tegen in mijn werk. Soms zo vaak, dat ik me oprecht afvraag of die krengen in de aanbieding waren. Ik vind tepelhoedjes praktische ondingen. Je moet ze alleen daar inzetten, waar ze echt nodig zijn.

Als je iets meer kennis hebt van borstvoeding, dan zult u het met mij eens zijn, dat tepelhoedjes niet altijd de oplossing zijn, of soms zelfs het probleem erger maken.

Allereerst wil ik u kort en simpel de werking van borstvoeding uitleggen. De baby hapt, en neemt daarbij de tepel en stukje tepelhof in de mond. Doordat de baby met zijn lipjes de tepelhof masseert, wordt de productie gestimuleerd en ontstaat er een goede toeschietreflex. Plak je er een tepelhoedje op, dan blokkeer je dat met een stuk plastic.

Bij sommige moeders is een tepelhoedje geen probleem. Meestal levert een tepelhoedje in de kraamtijd nog geen problemen op, maar vlak nadat de kraamverzorgster het kraambed heeft afgesloten wel. Doordat in de eerste week na de geboorte de melkproductie vooral hormoongestuurd is, geeft het niet direct zichtbaar problemen. In de 2e week begint dat meestal. Dan schiet de melk niet goed toe, drinkt de baby minimaal (je ziet wel melk in tepelhoedje als de baby na een tijdje los laat) en heeft de baby onvoldoende gedronken. De borst wordt niet goed leeggedronken. De baby moet meer moeite doen om de melk uit de borst te krijgen. Sommige baby´s hebben deze kracht en techniek nog onvoldoende. En als het tepelhoedje te klein is, dan krijgt de baby te weinig melk doordat de melkkanalen door het te kleine tepelhoedje worden dichtgedrukt. De baby groeit onvoldoende, de melkproductie loopt terug, en harde schijven geven angst voor een borstontsteking. Moeder voelt zich onzeker.

Tepelhoedjes worden soms ook ingezet uit voorzorg. Dit begrijp ik niet. Er zijn baby´s die vanaf de geboorte direct met een tepelhoedje aan de borst worden gelegd. De baby krijgt niet de kans om op een juiste manier aan de borst te drinken, zonder dat daar een reden voor is. Geef moeder en kind de kans, om op een normale manier borstvoeding te geven, lukt dit niet, dan kun je alsnog hulpmiddelen inzetten. Dit hoef niet altijd een tepelhoedje te zijn.

Heeft een moeder onverklaarbare pijn, dan wordt er een tepelhoedje ingezet, maar niet naar de oorzaak van de pijn gekeken. Mogelijk heeft mevrouw een schimmel of bacterie op de tepel die de pijn veroorzaakt, of kan het aanleggen niet goed gaan, waardoor de baby niet effectief kan drinken. Bij een schimmel of bacterie blijf je deze juist behouden met het gebruik van een tepelhoedje. Ik raad aan om uit voorzorg de hulpmiddelen dagelijks uit te koken of in de sterilisator te doen met scheutje azijn.

Er kunnen altijd opstartproblemen zijn die goed en adequaat worden opgelost. Maar drinkt de baby op dag 5 post partum nog niet zelfstandig zonder hulpmiddelen aan de borst, en is er nog geen stijgende lijn te zien in het gewicht van de baby, overweeg dan in overleg met verloskundige, om een IBCLC te raadplegen. Uiteindelijk beslist een moeder zelf of ze een IBCLC wil raadplegen. Stel het voor, maar laat moeder de keuze maken. Helaas worden er ook adviezen gegeven over de kosten en de vergoeding van de zorgverzekering. Doe dit niet! Iedere verzekering heeft weer andere voorwaarden, en de moeder is teleurgesteld als achteraf bleek dat ze het consult wel/niet vergoed had gekregen! Laat ouders zelf contact opnemen met hun zorgverzekering. Dan kunnen ze zelf beslissen of ze een consult willen. Hoe langer je wacht met professionele hulp, des te groter wordt het probleem. Of moeders zijn door alle goed bedoelde adviezen van de omgeving (die niet eens een borstvoeding observeren maar toch advies geven) hun zelfvertrouwen in de borstvoeding kwijtgeraakt. Als je als lactatiekundige, na weken tobben, alsnog als laatste strohalm wordt ingeschakeld, is het moeilijk om weer een goed borstvoedingsmanagement te creëren.  Dit is zo ontzettend jammer, want uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen: als ik maar een gelukkige moeder zie.

cropped header gezondzwangerpraktijk

Gefeliciteerd, jullie hebben besloten dat jullie ouders willen worden!
En wist je dat jullie zelf invloed kan uitoefenen op jullie vruchtbaarheid en daarmee de kans om gezond zwanger te worden?
Goede voeding en een gezonde leefstijl in de periode voor de conceptie geeft namelijk de grootste kans op een goede vruchtbaarheid, een ongecompliceerde zwangerschap en een gezonde baby. Zelfs bij verminderde vruchtbaarheid of vruchtbaarheidsbehandelingen heeft voeding een positieve invloed op de kans op een gezonde zwangerschap.Ok, maar wat moeten jullie dan doen? Op wortels knagen en honger lijden?
Niets van dit alles!
Met onderstaande 10 tips breng je variatie aan in je dagelijkse dieet, eet je heerlijk en bereid je je lichaam optimaal voor op de conceptie!

 1. Eet biologische groenten en fruit. Niet-biologische groenten en fruit bevatten schadelijke pesticiden, die een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid. Studies hebben ook aangetoond biologische groenten en fruit meer voedingswaarde hebben.
 2. Eet 2 à 3 keer per week vis. Vis levert belangrijke omega 3-vetzuren (EPA en DHA). Deze vetzuren zijn essentieel voor het verbeteren van de vruchtbaarheid, door onder andere het reguleren van de menstruatiecyclus. Tevens is vis een grote bron van eiwitten en vitamine A. Eet voornamelijk vette vis (zoals zalm, makreel en haring) en kijk uit met roofvissen. Roofvissen kunnen namelijk sporen van zware metalen, zoals kwik, bevatten die de gezondheid kunnen schaden. Kies ook liever geen kweekvis, vanwege de antibiotica die kweekvis krijgen toegediend.
 3. Kies voor biologisch vlees. Niet-biologisch vlees bevat toegevoegde hormonen en antibiotica. In het bijzonder de oestrogenen in niet-biologisch vlees zorgen voor problemen. Deze oestrogenen hebben direct invloed op de vruchtbaarheid. Biologisch vlees daarentegen is een grote bron van essentiële vetzuren, laag in verzadigd vet en een grote bron van eiwitten. Beperk de inname van rood vlees en kies voornamelijk voor gevogelte.
 4. Eet volle granen. Volle granen bevatten veel vitaminen en mineralen. Daarnaast reguleren de vezels uit volle granen de bloedsuikerspiegel, wat van belang is om de kans op een zwangerschap te vergroten. Vermijd bewerkte granen en geraffineerde suikers. Kies bij voorkeur voor glutenvrije granen, zoals rijst, boekweit, quinoa, gierst, teff, maïs, amarant en haver.
 5. Eet vezelrijk voedsel bij elke maaltijd. Vezels bevorderen een gezonde hormonale balans en reguleren de bloedsuikerspiegel. Enkele voorbeelden van vezelrijk voedsel zijn fruit, groenten, donkere bladgroenten en bonen.
 6. Vermijd soja, met uitzondering van gefermenteerde soorten zoals miso en tempeh. Onderzoek heeft aangetoond dat soja oestrogeenachtige stoffen bevatten, genaamd fyto-oestrogenen. Deze fyto-oestrogenen hebben een directe, negatieve invloed op de vruchtbaarheid.
 7. Drink veel water. Zorg dat je 2 à 3 liter schoon, gefilterd water per dag drinkt. Het beste is om water in plastic flessen te vermijden, aangezien sommige kunststoffen in de fles kunnen bijdragen aan hormonale disbalans door oestrogeenachtige chemicaliën (xeno-oestrogenen). Het best kan je je kraanwater zelf filteren.
 8. Mocht je zuivel willen gebruiken, kies dan voor biologische, volle zuivel of voor gezonde alternatieven, zoals verse amandel-of hennepmelk.
 9. Slik een goede (orthomoleculaire) zwangerschapsmultivitamine.
 10. Ontspan! Ok, ontspanning kan je niet eten, maar het vermijden van stress is ook belangrijk om je lichaam voor te bereiden op een eventuele bevruchting. Dus: neem je rust, ga sporten, neem even een adempauze, maar geniet vooral van elkaar en van de reis die jullie samen gaan maken!

iets dat een groot verschil kan maken bij natuurlijk zwanger worden en de kans op succes bij medische behandelingen als IUI, ICSI of IVF enorm vergroot.

Gezond zwanger worden

Charlotte te Gussinklo

Molenwerflaan 8
2103 TD Heemstede

Eet gezond.

groente hart

Hoe kan ik gezond zwanger worden?
Wist je dat jijzelf invloed kan uitoefenen op je vrucht-baarheid en daarmee je kans om gezond zwanger te worden?

Groet, Charlotte