Het Landelijk MamaCafé Netwerk

Tijdens de zwangerschap en met het krijgen van een kind (zeker bij de eerste) verandert er veel in het leven van jonge ouders. Er komt een hele verantwoordelijkheid bij met een kind, voor wie de jonge ouders natuurlijk het beste willen. Veel ouders, met name moeders, vinden het prettig om een plek te hebben waar zij gemakkelijk naartoe kunnen en andere jonge ouders en deskundigen kunnen ontmoeten. Zij willen informatie, voorlichting en advies, maar vooral een plek om vragen te stellen en ervaringen te delen. Ervaringen van andere ouders bieden veel ondersteuning voor jonge ouders. Daarnaast is het vaak prettig je gevoelens of zorgen te delen. MamaCafés bieden (aanstaande) ouders van jonge kinderen een ontmoetingsplek waar het persoonlijk kennismaken en het delen van ervaringen en kennis centraal staat.

Praktische informatie

Het Landelijk MamaCafé Netwerk kun je volgen via onze Facebook pagina.

Organiseer je ook een MamaCafé of ben je van plan een MamaCafé op te starten? Word dan ook lid van het Landelijk MamaCafé Netwerk!
Je kunt ons mailen via deze link,  voor meer informatie.

Ben je als (aanstaande) ouder(s) geïnteresseerd in het bezoeken van een MamaCafé bij jou in de buurt?
Via deze link kun je alvast enkele vinden.

speelgroep

Wat is een MamaCafé?

MamaCafés richten zich op (aanstaande) ouders en hun kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar uit een bepaalde regio of stad. Tijdens speelgroepbijeenkomsten kunnen ouders en kinderen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. Terwijl de kinderen gezellig met elkaar spelen in een veilige en kindvriendelijke omgeving, kunnen ouders onder het genot van een kopje koffie of thee elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Meestal duurt een speelgroep bijeenkomst 1,5 a 2 uur en wordt het georganiseerd in de ochtend.

Aansluitend bij het maatschappelijke idee van de ‘Pedagogische Civil Society’ worden er tijdens speelgroep bijeenkomsten vaak extra activiteiten georganiseerd rondom het grootbrengen van kinderen. Zo worden ouders handvatten, kennis en een relevant netwerk aangereikt om op terug te vallen mocht dat nodig zijn. Op een ongedwongen manier komen ouders via de MamaCafés in contact met (lokale) deskundigen op o.a. het gebied van opvoeding, borstvoeding en groen ouderschap. Dit betreffen niet alleen informatieve lezingen maar ook activiteiten voor ouders en kinderen samen en speelactiviteiten voor baby’s, dreumesen en peuters.

Landelijk niveau

Het succesvolle concept van het MamaCafé wordt in steeds meer steden georganiseerd. Tot nu toe werden de MamaCafés echter onafhankelijk van elkaar opgericht en georganiseerd. Dit zag ook Tamara Hijl van BabyBeGood in haar contacten met diverse MamaCafés: “Het is belangrijk dat MamaCafés de kennis en vaardigheden van de organisatoren gaan bundelen en met elkaar kunnen delen. Binnen een landelijk netwerk kunnen we van elkaar leren en elkaar helpen!”. Veronique Hundscheid van MamaCafé Jolieke (Sittard-Geleen) en Annemarie Laan-Oorthuizen van MamaCafé Delft waren gelijk enthousiast en zetten samen met BabyBeGood plannen op om een landelijk netwerk te starten.

Op zaterdag 22 februari 2014 vonden op de Puur Baby Plaza van de Negenmaandenbeurs de lancering en de eerste netwerkbijeenkomst van het Landelijk MamaCafé Netwerk plaats. De tweede netwerkbijeenkomst werd in juni georganiseerd bij MamaCafé Leidsche Rijn. Het waren zeer succesvolle en inspirerende bijeenkomsten waarin organisatoren van mamacafés elkaar hebben ontmoet en leren kennen. Daarnaast zijn er mooie plannen gesmeed voor de toekomst die we later dit jaar als netwerk naar buiten zullen brengen!