Het Landelijk MamaCafé Netwerk

Tijdens de zwangerschap en het krijgen van een kind (zeker de eerste) verandert er veel in het leven van jonge ouders. Er komt een hele verantwoordelijkheid bij met een kind, en ouders willen daar natuurlijk het beste voor. Veel ouders, met name moeders, vinden het prettig om een plek te hebben waar zij gemakkelijk naar toe kunnen en andere jonge ouders en deskundigen kunnen ontmoeten. Zij willen informatie, voorlichting en advies, maar vooral een plek om vragen te stellen en ervaringen te delen. Ervaringen van andere ouders bieden veel ondersteuning voor ouders. Daarnaast is het vaak prettig je gevoelens of zorgen te delen. Mama Cafés bieden (aanstaande) ouders van jonge kinderen een ontmoetingsplek waar het persoonlijk kennismaken en het delen van ervaringen en kennis centraal staat.

Praktische informatie

Het Landelijk MamaCafé Netwerk kun je volgen via onze Facebook pagina www.facebook.com/landelijkmamacafenetwerk.

Organiseer je ook een Mama Café of ben je van plan om een Mama Café op te starten? Wordt dan ook lid van het Landelijk MamaCafé Netwerk! Je kunt een mailtje sturen naar mamacafenetwerk@gmail.com voor meer informatie.

Ben je als (aanstaande) ouders geïnteresseerd in het bezoeken van een Mama Café bij jou in de buurt? Binnenkort publiceren we een overzicht van bestaande Mama Cafés in heel Nederland.

Wat is een Mama Café?

Mama Cafés richten zich op (aanstaande) ouders en hun kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar uit een bepaalde regio of stad. Tijdens speelgroep bijeenkomst kunnen ouders en kinderen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. Terwijl de kinderen gezellig met elkaar spelen in een veilige en kindvriendelijke omgeving kunnen ouders onder het genot van een kopje koffie of thee elkaar ontmoeten en met elkaar ervaringen uitwisselen. Meestal duurt een speelgroep bijeenkomst 1.5 a 2 uur en wordt het georganiseerd in de ochtend.

Aansluitend bij het maatschappelijke idee van de ‘Pedagogische Civil Society’ worden er tijdens speelgroep bijeenkomsten vaak extra activiteiten georganiseerd rondom het grootbrengen van kinderen. Zo worden ouders handvatten, kennis en een relevant netwerk aangereikt om op terug te vallen mocht dat nodig zijn. Op een ongedwongen manier komen ouders via de Mama Cafés in contact met (lokale) deskundigen op o.a. het gebied van opvoeding, borstvoeding en groen ouderschap. Dit betreffen niet alleen informatieve lezingen maar ook activiteiten voor ouders en kinderen samen en speelactiviteiten voor baby’s, dreumesen en peuters.

Landelijk niveau

Het succesvolle concept van het Mama Café wordt in steeds meer steden georganiseerd. Tot nu toe werden de Mama Cafés echter onafhankelijk van elkaar opgericht en georganiseerd. Dit zag ook Tamara Hijl van BabyBeGood in haar contacten met diverse Mama Cafés: “Het is belangrijk dat Mama Cafés de kennis en vaardigheden van de organisatoren gaan bundelen en met elkaar kunnen delen. Binnen een landelijk netwerk kunnen we van elkaar leren en elkaar helpen!”. Veronique Hundscheid van Mama Café Jolieke (Sittard-Geleen) en Annemarie Laan-Oorthuizen van Mama Café Delft sprongen in op dit plan en zetten samen met BabyBeGood plannen op om een landelijk netwerk op te starten.

Op zaterdag 22 februari 2014 vond op de Puur Baby Plaza van de Negenmaandenbeurs de lancering en de eerste netwerk bijeenkomst van het Landelijk MamaCafé Netwerk plaats. De tweede netwerk bijeenkomst werd in juni georganiseerd bij Mama Café Leidsche Rijn. Het waren zeer succesvolle en inspirerende bijeenkomsten waarin organisatoren van mama cafés elkaar hebben ontmoet en leren kennen. Daarnaast zijn er mooie plannen gesmeed voor de toekomst die we later dit jaar als netwerk naar buiten zullen brengen!