Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode

[dt_vc_list style=”2″]

Over dit onderwerp krijgen wij bij SamenKramen veel vragen.

Om die reden hebben wij onze diëtisten gevraagd hierover te schrijven.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is simpelweg uit den boze. Je baby kan er onder andere een groeiachterstand, slaap- en concentratieproblemen en neurologische beschadigingen door krijgen. Laat de alcohol dus vanaf dag één van je zwangerschap staan.

Borstvoeding en alcohol

Hierbij een aantal wetenschappelijke feiten over borstvoeding en alcohol. Het is daarbij aan te raden om ook voorzichtig te zijn met alcoholvrije dranken, omdat deze bijna hetzelfde effect hebben bij baby’s als gewone alcoholische dranken. Beter is om helemaal niet te drinken tijdens de borstvoedingsperiode, maar mocht dat toch gebeuren dan is het beter dat je eerst je kind voedt dan pas gaat drinken. Want na 2-3 uur is de alcohol uitgewerkt en kan je het kind weer aan het borst leggen.

  • Als de moeder alcohol drinkt tijdens de lactatieperiode, is het belangrijk dat zij niet dagelijks drinkt. Een enkele keer met mate drinken kan waarschijnlijk weinig kwaad. De positieve effecten van moedermelk wegen zeker op tegen het risico van af en toe een glaasje.
  • Alcohol komt snel in de borstvoeding; daarmee kan bij alcoholconsumptie rekening worden gehouden. Om de concentratie alcohol in de moedermelk zo laag mogelijk te laten zijn, dient er in principe minstens drie uur te worden gewacht met voeden na consumptie van een glas alcoholhoudende drank. Voor elke volgende alcoholconsumptie wordt deze tijd met drie uur verlengd.
  • Eten tijdens en vóór het drinken verlaagt de kans op een hoge alcoholspiegel in het bloed.
  • De alcoholspiegel in de moedermelk volgt die in het bloed van de moeder. Wanneer het lichaam van de moeder de geconsumeerde alcohol heeft afgebroken, is er ook geen alcohol meer in de moedermelk aanwezig; het wordt niet in de borst opgeslagen.

Wanneer rekening wordt gehouden met de eerder aangegeven wachttijd per consumptie, kan de moeder haar kind weer aanleggen en hoeft ze dus niet te kolven en haar melk weg te gooien om ‘alcoholhoudende’ melk kwijt te raken.

Zoals het er nu voor staat is het overduidelijk dat borstvoeding geven, ook al drinkt de moeder af en toe wat alcohol, beter is dan geen borstvoeding geven. Een baby die geen borstvoeding maar kunstvoeding krijgt, heeft immers een aantoonbaar groter risico op maag-darminfecties, middenoorontsteking, obesitas, suikerziekte, chronische darmziekten, hart- en vaatziekten, (ernstigere) allergische aandoeningen en een niet optimale ontwikkeling van de hersenen en ogen, en kaak- en mondmottoriek.

bron: Samira Bourhaleb-Toub, diëtist uit Helmond[/dt_vc_list]