Belang van een “oceaan-ig”gevoel voor zwangeren:

 

Zo lang ik me kan herinneren; was ik dol op in water zijn. Terwijl ik op 5 jarige leeftijd toch echt bijna verdronken ben. Water en met name de zee is iets wat me instant ontspanning en een gevoel van welbehagen geeft.

Daarom sprak deze les over zwangerschap in de Academie van Haptonomie te Doorn me erg aan

. Doordat ons lichaam voor het overgrote deel uit zout water bestaat; is dat extern baden in iets wat intern in overvloed aanwezig is.

De vergelijking met de amoebe werd gelegd. Hebben jullie dat ook geleerd tijdens biologie op de middelbare school? Dat eencellig diertje dat zonder gastheer in de zee via osmose gevoed wordt; en daardoor geheel van zijn omgeving afhankelijk is. Ik heb begrepen dat de cellen in ons lichaam daar super veel op lijken. Alleen bevind die omgeving juist erg in ons zelf. Ervaringen uit het verleden en gedachten uit het heden. We zijn ons daar niet zo van bewust en dat hoeft ook niet.

Wat wel fijn te weten is: “een oceaan-ig” gevoel van welbevinden is echt super belangrijk voor ons allen maar in het bijzonder voor zwangeren. Zee of een ligbad met zout water is super ontspannend en zuiverend voor een zwanger lijf. De kleine krijgt meer ruimte en voelt ook uitbreiding van het “vruchtwater bassin”. Het is echt een misverstand dat ongeboren baby’s zich altijd in een paradijselijke omgeving bevinden. Het verzet in een zwanger lichaam tegen de groeiende baarmoeder kan best een krap gevoel geven.

Dus mijn advies voor zwangeren is:

ga regelmatig in een lauw-warm bad met zout; en maak contact met je baby. Maak van je twee handen samen één geheel en druk eerst best stevig op je zwangere onderbuik; net boven je schaambot om vervolgens juist alle druk weg te nemen en maak van je handen een soort “zuignap”. Laat je verrassen hoe je kindje hierop reageert… Indien je dit dagelijks doet; zal je merken dat het dagelijks ook een andere reactie is. Wel kan hier een mooie routine door ontstaan. Na een paar minuten wat “wiegen”met je handen van boven naar beneden kan een welkome afwisseling zijn; of “trommelen”met je vingers. Zo vergroot je door spel het gezelligheid-aspect.

Praktische tip voor het tijdstip van baden:

Time dit dagelijkse ritueel verstandig. Baby’s gaan echt mee in de biologische klok van de moeder en dan verwacht jullie kindje na de geboorte dit ook. Tijdstip van een bad of douche na de geboorte adviseer ik: in de avond. Om de nieuwe wereldburger een rozig “oceaan-ig” gevoel te geven net voor de nacht. Want je zal merken hoe belangrijk nachtrust voor jullie gaat zijn straks. Dus plan daarom dit bad contact met de kleine net voor het naar bed gaan; of het tijdstip dat je graag wilt slapen in de pasgeborene periode. Want daar kan best veel verschil in zitten.

 


Lees hier verder

Heel veel warme hartelijke groeten uit Fuseta, Portugal

Marlene Gerrits, verloskundige

Mail mij – Bezoek mijn Website