Blog van Wereldwijd Zwanger

Aandacht voor het verhogen van onze emotionele intelligentie (EQ); is super belangrijk voor een verdraagzame samenleving! 

Wat zijn enkele kenmerken voor mensen met een hoog EQ:

Zelfkennis, empathisch vermogen, zich goed emotioneel kunnen uiten (transparantie), flexibel (met behoud van gezonde grenzen), groot sociaal bewustzijn, goed zijn in eigen fouten loslaten én hun persoonlijke grenzen aan te geven.

De fouten worden wel onthouden en in latere soortgelijke situaties; wordt voor een andere aanpak te gekozen.

Naar mijn inziens is onze maatschappij erg gebaat met veel hoog emotionele intelligente mensen; en ik zou dit graag uitleggen aan zwangere ouders. Doordat zij bij het prille begin aanwezig zijn en hier veel invloed op uit kunnen uitoefenen.

De meeste aanbevelingen zullen voor de meeste mensen erg logisch klinken. Mogelijk denken de meeste ouders dat dit de taak van scholen is en een school die hier erg op gefocust is zal zeker helpen; maar de thuisbasis speelt toch de grootste rol.

Dit doordat de eerste vijf levensjaren het belangrijkst zijn voor een goede, stabiele, emotionele basis.

Ik wil niet zeggen dat alle verantwoordelijkheid hiervoor bij ouders neergelegd moet worden hoor. De uitspraak: “er is een dorp nodig om een kind op te voeden”; die met name erg populair is in Engeland; bevat veel wijsheid.

Het gezin als hoek van de samenleving; wat overigens nog pas een eeuw of zo bestaat; dient ons EQ niet erg.

Wat hebben kinderen nodig om zich emotioneel goed te kunnen ontwikkelen:   

  • Een gevoel van veiligheid en een “welkom gevoel”
  • Valideren van behoeften en gevoelens.
  • Gezonde grenzen en regels
  • Authentieke volwassenen

Lees hier alle over op mijn website