Zwangerschap en je zorgverzekering

Wat is er allemaal verzekerd?

Verzekerings-
maatschappijen

De meeste links van de hieronder vermelde zorgverzekeraars gaan direct naar de pagina die bij die verzekeringsmaatschappij over kraamzorg e.d. gaan.

Verzekerings-
maatschappijen,

gebruiken vaak dure 0900-nummers.
Bekijk onze lijst met alternatieve nummers

Stuit jij ook op die moeilijke medische termen, die

verzekeringsmaatschappijen gebruiken? 

Gebruik ons “Kraam-alfabet”! 

Overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij
kan elk jaar tot 1 februari.

Opzeggen bij je huidige verzekeraar moet voor 31 december van het lopende jaar.

Ziektenkosten Verzekeringen

Het eigen risico voor 2024,
is € 385. – per jaar.

Het eigen risico geldt niet voor een bezoek aan de huisarts.

zorgverzekeringen

Ben je zwanger?

Wil je zwanger worden?

Dan komt er van alles op je af.
Je moet allerlei dingen regelen.
Het is dan fijn om te weten wat je van je zorgverzekeraar kunt verwachten.

Wij van SamenKramen verstrekken als neutrale partij, altijd, de beste en meest actuele informatie.

Vandaar dat wij hieronder de belangrijkste punten binnen ons zorgstelsel voor 2019 op een rijtje hebben gezet.

Maar eerst moet je weten wat je zoekt. Wat heb je nodig?

Als je voor de eerste keer zwanger wordt of bent, komt er wel heel veel op je af.

Vragen die je je zelf kunt stellen zijn:

Wat is kraamzorg?

De kraamverzorgende assisteert de verloskundige of arts tijdens de bevalling en regelt zaken als het wasgoed in de eerste uren na de thuisbevalling. Daarna helpt de kraamverzorgende bij de verzorging van de moeder en de baby. Zij verstrekt informatie en controleert de gezondheid van moeder en kind in de eerste dagen na de bevalling.
De aanvullende verzekering biedt onder meer een vergoeding voor de wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg, de kosten van de verloskamer, kraamzorg na adoptie en een lactatiekundige.

Hier lees je alles over zwangerschap en je zorgverzekering


Verloskundige

Tijdens je zwangerschap word je begeleid door een verloskundige. Deze begeleiding wordt volledig vergoed door de basisverzekering en gaat niet ten koste van je eigen risico. Ook de 20 wekenecho krijg je volledig vergoed. Bij deze echo wordt gekeken hoe het kindje zich ontwikkelt. Naast de standaard controles kun je ook kiezen voor een combinatietest. Met dit onderzoek wordt bepaald hoe groot de kans is op een kindje met Downsyndroom. Het onderzoek bestaat uit een bloedonderzoek en een nekplooimeting. Vrouwen van 36 jaar of ouder en vrouwen met een medische indicatie krijgen deze combinatietest vergoed vanuit de basisverzekering. Ben je jonger dan 36 jaar dan moet je dit onderzoek zelf betalen of je hiervoor verzekeren via de aanvullende verzekering.

Bevalling

Als je thuis of met een medische noodzaak in het ziekenhuis bevalt, betaalt de basisverzekering alle kosten die je maakt. Wil je zonder medische noodzaak toch graag in het ziekenhuis bevallen dan betaal je hiervoor een eigen bijdrage. De wettelijke eigen bijdrage is in 2019 en 2020 € 385,-. In het overzicht vergoedingen bevallen in ziekenhuis zie je of jouw verzekeraar een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak vergoedt.

Kraamzorg

Als je ongeveer 34 weken zwanger bent, komt er iemand van het kraambureau bij je langs om een intake te doen. Hij of zij bepaalt dan afhankelijk van jouw omstandigheden hoeveel uur kraamzorg je zal krijgen. Als je een goede bevalling hebt gehad, krijg je meestal maximaal 49 uur kraamzorg. Kraamzorg wordt vergoed door de basisverzekering en gaat niet ten koste van je eigen risico. Wel moet je een eigen bijdrage betalen van € 4,30 per uur. Voor deze eigen bijdrage kun je je aanvullend verzekeren. Je kunt bij ons overzicht vergoedingen kraamzorg zien wat jouw zorgverzekeraar vergoedt.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Word je niet zo gemakkelijk zwanger? Dan heb je wellicht vruchtbaarheidsbehandelingen nodig. De basisverzekering vergoedt OI (Ovulatie-Inductie), KI (Kunstmatige Inseminatie) en IUI (Intra Uteriene Inseminatie) volledig. ICSI- en IVF-behandelingen worden helaas niet volledig vergoed door de basisverzekering. En er zijn maar een paar verzekeraars bij wie je je daarvoor aanvullend kunt verzekeren. Per zwangerschap worden de eerste 3 behandelingen vergoed voor vrouwen tot 43 jaar.

Kraampakket

Ben je aanvullend verzekerd? Dan krijg je van de meeste zorgverzekeraars een gratis kraampakket. Je kunt deze dan bij je verzekeraar bestellen.

Controleer via deze link of je kraampakket vergoed wordt.

Welke kosten vallen onder het eigen risico?

Wil je weten welke kosten rondom zwangerschap precies wel en niet onder het eigen risico vallen? Bekijk dan het overzicht dat we gemaakt hebben.