Aandacht voor elkaar

In week 10 van je zwangerschap zal je het meeste last hebben van zwangerschapskwaaltjes. In deze week is het hCG-hormoon op het hoogste niveau. Probeer toch te blijven genieten van je zwangerschap, het is heel bijzonder wat er allemaal in je lijf verandert! Ga genieten, alleen, met je partner of iemand anders bij wie je je goed voelt. Laat je verwennen. Plan bijvoorbeeld een romantisch avondje uit of ga met een vriendin op pad voor een gezichtsbehandeling of massage.

Deel je gevoelens met de lieve mensen in je omgeving. Leg uit wat er speelt. Zij zijn er voor je en zullen je steunen wanneer je dat nodig hebt. Er gaat in jouw leven veel veranderen. Wanneer je deze baby samen krijgt met je partner, blijf dan ook energie steken in jullie relatie. Met jullie is immers alles begonnen! Intiem zijn mag zeker, je kindje zal daar echt niets van merken. Je gaat er zelfs wat meer van ontspannen!

Een belangrijke week!

Na 10 weken zwangerschap is je kindje helemaal compleet. Het is nu ongeveer 4 tot 4,5 cm lang en weegt ongeveer 5 gram. Nog steeds heel klein, maar vanaf deze week zit alles erop en eraan. Op het hoofdje kan zelfs al wat (dons)haar aanwezig zijn.

Groeien, dat is wat je baby nu alleen nog maar hoeft te doen

Aan het eind van deze week is de placenta helemaal klaar. Vanuit de placenta krijgt je kindje, via de navelstreng, de benodigde voeding binnen. De navelstreng bestaat uit drie bloedvaten, deze worden beschermd door een soort gel, waardoor ze niet afgeknepen kunnen worden. Jouw kindje kan rustig rondzwemmen in de baarmoeder. De ogen van de baby zijn nu nog open. De komende weken zullen deze dicht gaan tot zwangerschapsweek 25. De oortjes zijn nu zichtbaar op het hoofd dat relatief groot is, vergeleken met de rest van het lichaam. Ze horen nog steeds niets, maar ook dat gaat eerdaags veranderen.

 

Na deze week kun je in principe stoppen met foliumzuur, maar bouw het af. De baby is helemaal klaar, het zenuwstelsel is aangelegd. Als je dat per se wil kan je het foliumzuur door blijven slikken. Soms wordt dit ook geadviseerd. Het zou zelfs je gehele zwangerschap kunnen. Blijf aan je voeding denken. Eet gezond en varieer.

De Baby

Vanaf de elfde zwangerschapsweek ben je geen embryo meer maar heet je foetus. Er volgen in je leven nog vele naamsveranderingen. Ergens deze week zal je helemaal compleet zijn en hoef je alleen nog maar te gaan groeien. De gevaarlijkste periode waarin alle kritieke organen werden aangelegd, heb je nu dan ook achter de rug.
Je zwemt vrolijk rond in de baarmoeder van je moeder, mede doordat je je al goed kan bewegen. Alle gewrichten zoals knieën en ellebogen zijn gevormd. De vliezen tussen je vingertjes en teentjes zijn weg of gaan binnenkort verdwijnen. Je oogjes zijn nu wijd open maar dit zal na de volgende week voorbij zijn. Deze blijven dan gesloten tot de 25e a 27e week.

Hiervoor kreeg je voeding vanuit de dooierzak, dit houdt deze week op. Je wordt nu aangesloten op de placenta. Dit gebeurt via de navelstreng. Aan het begin is de navelstreng nog maar een paar millimeter lang, maar uiteindelijk groeit deze tot meer dan een halve meter lengte. Via de placenta krijg je voeding en kan je je afvalstoffen afvoeren. Toch is er geen direct contact tussen jouw bloed en dat van je moeder. Alle uitwisseling vindt dus plaats via de placenta.

Kon je vorige week alleen nog maar schokachtige bewegingen maken, deze week kan je al meer. Je ontwikkelt de Moro-reflex. Dat zijn eigenlijk je eerste schrikbewegingen. Vanaf je geboorte totdat je ongeveer 4 maanden bent beschik je over deze reflex. Als je schrikt dan spreid je je armen, sluit daarna je armen om je borst en begint te huilen. Waarom deze reflex precies bestaat, is niet zeker. Sommige denken dat het te maken heeft met het opzoeken van de moeder (armen spreiden), je moeder vastpakken (armen sluiten) en huilen (aangeven dat het aandacht wil). Sommigen denken ook dat het nodig is om alvast je spieren te ontwikkelen in de baarmoeder of dat het een rol zou spelen bij het leren ademhalen.

Voor de omgeving

Door de grote hoeveelheid van het hCG-hormoon dat door het lichaam van de aanstaande mama raast, is het voor haar soms lastig om te blijven genieten van de zwangerschap. Jij voelt niet wat zij voelt en meemaakt in haar lichaam, en vermoedelijk ben jij niet 24 uur per dag bezig met de zwangerschap. Je zwangere vriendin is dat wel. Gun haar de rust die zij zo nodig heeft.

Roken en alcohol, daar waren jullie toch al mee gestopt?