Week 10 van je zwangerschap

Aandacht voor elkaar

In week 10 van je zwangerschap zal je het meeste last hebben van de kwaaltjes. In deze week is het hCG hormoon op het hoogste niveau. Probeer toch te blijven genieten van je zwangerschap, het is heel bijzonder wat er allemaal in je lijf veranderd! Ga genieten, alleen en met je partner. Laat jezelf verwennen. Wat heel goed is, is bijvoorbeeld een romantisch avondje met je partner, denk aan je zelf met een gezichtsbehandeling, of een massage.

Deel je gevoelens met je partner. Leg hem uit wat er speelt. Anders kan hij zich misschien wat eenzaam en buitengesloten gaan voelen. Er gaat voor jullie veel veranderen. Blijf energie steken in jullie beiden, immers jullie zijn ook met twee begonnen. Intiem zijn mag zeker, je kindje zal daar echt niets van merken. Je gaat er zelf wat meer van ontspannen!

Een belangrijke week!

Na 10 weken zwangerschap is je kindje helemaal compleet. Het is nu ongeveer 4 tot 4,5 cm lang en weegt ongeveer 5 gram. Nog steeds heel klein, maar in deze week zit alles erop en er aan. Op het hoofdje kan zelfs al wat (dons)haar aanwezig zijn.

Groeien, dat is wat je baby nu alleen nog maar hoeft te doen

Aan het eind van deze week is de placenta, helemaal klaar. Vanuit de placenta krijgt je kindje, via de navelstreng benodigde voeding binnen. De navelstreng bestaat uit drie bloedvaten, deze worden beschermt door een soort gel, waardoor ze niet afgeknepen kunnen worden. Jouw kindje kan rustig rondzwemmen in de baarmoeder. De ogen van de baby zijn nu nog open. De aankomende weken zullen deze dicht gaan tot week 25 open. De oortjes zijn nu zichtbaar aan het relatief grote hoofd, vergeleken met de rest van het lichaam. Het hoort nog steeds niets, maar ook dat gaat eerdaags veranderen. Na deze week kun je in principe stoppen met foliumzuur, maar bouw het af. De baby is helemaal klaar, het zenuwstelsel is aangelegd. Als je dat per se wil kan je het foliumzuur door te blijven slikken. Soms wordt dit ook geadviseerd. Het zou zelf je gehele zwangerschap kunnen. Blijf aan je voeding denken. Eet gezond en varieer.

De Baby

Vanaf deze week (week10) ben je geen embryo meer maar heet je foetus. Er volgen in je leven nog vele naamsveranderingen. Ergens deze week zal je helemaal compleet zijn en hoef je alleen nog maar te gaan groeien. De gevaarlijkste periode waarin alle kritieke organen werden aangelegd, heb je nu dan ook achter de rug.
Je zwemt vrolijk rond in de baarmoeder van je moeder, mede doordat je je al goed kan bewegen. Alle gewrichten zoals knieën en ellebogen zijn gevormd. De vliezen tussen je vingertjes en teentjes zijn of gaan verdwenen. Je oogjes zijn nu wijd open maar dit zal na de volgende week voorbij zijn. Deze blijven dan gesloten tot de 25-27e week.

Hiervoor kreeg je voeding vanuit de dooierzak, dit houdt deze week ook op. Deze week wordt je aangesloten op de placenta. Dit gebeurt via de navelstreng. Als je wordt aangesloten is de navelstreng nog maar een paar millimeter lang. Uiteindelijk kan de navelstreng groeien tot meer dan een halve meter. Vanuit de placenta krijg je voeding en kan je je afvalstoffen afvoeren. Toch is er geen direct contact tussen het bloed van jou en je moeder. Alle uitwisseling vindt dus plaats via de placenta.

Kon je vorige week alleen nog maar schokachtige bewegingen maken, deze week kan je al meer. Deze week ontwikkel je de moro reflex. Dat zijn eigenlijk je eerste schrikbewegingen. Vanaf je geboorte tot aan ongeveer 4 maanden beschikt je over deze reflex. Als je schrikt dan spreid je je armen, sluit daarna je armen om je borst en begin je te huilen. Waarom deze reflex precies bestaat, is niet zeker. Sommige denken dat het te maken heeft met het opzoeken van de moeder (armen spreiden), je moeder vastpakken (armen sluiten) en huilen (aangeven dat het aandacht wil). Sommigen denken ook dat het nodig is om alvast je spieren te ontwikkelen in de baarmoeder of dat het een rol zou spelen bij het leren ademhalen.

Voor de partner

Zoals wij hierboven over het hCG hormaan al staat schreven, is het soms moeilijk voor je partner te blijven genieten van de zwangerschap. Jij voelt niet wat zij voelt en meemaakt in haar lichaam. Vermoedelijk ben jij niet 24 uur per dag bezig met de zwangerschap. Je partner wel. Gun haar de rust die zij zo nodig heeft

Roken en alcohol, daar waren jullie toch al mee gestopt?